Lounasravintolalle onnistunut startti – Minettes Kök uhmasi pandemiaa

01.02.2022

Minettes 2Minna Hautala ja Annette Kanerva pyörittävät Minettes Kök – Keittiö -yritystä Maalahdessa ja tarjoilevat päivittäin yli 100 lounasannosta. Ravintolassa on myös mahdollista nauttia aamiaista tai vain piipahtaa iltapäiväkahvilla.

Kun edelleen käynnissä ollutta pandemia-aikaa oli kulunut puoli vuotta, Annette Kanerva ja Minna Hautala avasivat Minettes Kök -lounasravintolan Maalahden keskustaan. Jo muutaman viikon kuluttua he saivat huomata, että kaikki sujui yli odotusten ja niin se on jatkunutkin – pandemiasta huolimatta.

Uusille yrittäjille ravintolatyö itsessään ei ollut vierasta – päinvastoin –  ja tarvitsemansa avun yrittäjyyteen he ovat saaneet sekä kirjanpitäjältään että Startiasta. Annette Kanerva on työskennellyt kokkina yli 25 vuotta ja myös Minna Hautala on koulutukseltaan suurtalouskokki, jolla on laaja kokemus myös asiakaspalvelusta ja tarjoilusta.

Minettes 4Ravintola on sisustettu kodikkaasti, ja yrityksen omistajat ovat tarkkoja siitä, että ravintolassa syöminen tuntuu aina raikkaalta ja tuoreelta.

Nämä kaksi kollegaa ovat lisäksi kälyjä, ja kun paikka Maalahden keskustassa vapautui, näki Annette mahdollisuuden toteuttaa unelmansa ja perustaa oman lounasravintolan.

– Kaikki meni melko nopeasti, koska pystyimme hyödyntämään olemassa olevan sisustuksen liiketilassa, joka toimi myös aikaisemmin ravintolana. Kun pääsimme yhteisymmärrykseen vuokranantajan kanssa, hankimme kirjanpitäjän ja käännyimme Uusyrityskeskus Startian ja VASEKin puoleen, jossa yritysneuvoja Olav Nylund antoi meille kaikki mahdolliset ohjeet ja neuvot perustamisvaiheeseen, Annette kertoo.

– Olav auttoi meitä laatimaan liiketoimintasuunnitelman ja hakemaan starttirahaa, muistelee Minna, joka antaa yrittäjien saamasta palvelusta Startialle kymmenen pistettä.

Minettes 8Ruokaisa salaattibuffet sisältyy aina lounaaseen ja on myös vaihtoehtona niille, jotka haluavat syödä hieman kevyemmin.

Minettes Kök tarjoilee päivittäin yli 100 lounasannosta – perjantaisin määrä on kaksinkertainen. Lounas koostuu kotiruoasta ja joka päivä tarjolla on kaksi tai kolme eri vaihtoehtoa, joista yksi on kasvisruokaa – usein keitto, sekä monipuolinen ja ruokaisa salaattipöytä.

– Tavallinen kotiruoka menee parhaiten, ja torstaisin tarjoilemme aina hernekeittoa. Perjantaisin tarjoilla on schnitzeliä – klassikko, jonka suosio on aina taattu, Minna kertoo.

Aamutuntien aikana, kun Annette ja Minna valmistavat päivän lounasta, on ravintolaan mahdollisuus tulla kahville ja aamiaisvoileivälle.

– Leivomme ruokaleipää ja kahvileipää joka päivä, Annette lisää.

Minettes Kök tarjoaa myös cateringia, lähinnä voileipäkakkuja ja vastaavia, ja ryhmille on mahdollista vuokrata ravintola kokoustilaksi, johon sisältyy myös ruokailu.

Asiakkaita tulee Maalahden lisäksi myös Sulvan alueelta, Petolahdesta, Molpesta, Bergöstä ja Korsnäsistä sekä tietysti ohikulkijoita muilta paikkakunnilta kuten Vaasasta ja Närpiöstä.

– Sijainti on erittäin hyvä, ja haluamme tietysti uskoa, että sama pätee sekä ruokaan että palveluun, hymähtää Minna.

Minettes 7Minetten keittiössä paistetaan päivittäin tuoretta ruokaa leipää ja kahvileipää.

Viihtyisästi kalustetussa ravintolassa on noin 80 asiakaspaikkaa. Tuoreita tulppaaneja on jokaisessa pöydässä – Minnalle ja Annettelle on tärkeää, että ravintolassa on raikas ja mukava tunnelma.

Lukuun ottamatta muutamaa viikkoa, jolloin pandemiatilanne on ollut pahimmillaan, korona ei ole vaikuttanut liikaa liiketoimintaan.

– Olav neuvoi meitä jättämään hakemuksen koronayritystuesta, jonka saimme myös. Asiakkaille tarjoamme tietysti take away -mahdollisuutta ja jopa drive in onnistuu. Sitä erityisesti iäkkäät asiakkaamme arvostivat, yrittäjät kertovat.

Nylund itse yllättyi, kun hänelle kerrottiin ensimmäisen kerran, kuinka hyvin yritystoiminnan käynnistäminen on onnistunut.

– Pandemia ei ole suoranaisesti suosinut ravintola-alaa, mutta Minettes Kök on valinnut toimivan konseptin, ja yrityksen onnistunut alku on samalla tae yrittäjäosaamisesta ja toimialatietämyksestä, hän toteaa.

Asiakkaiden palaute on ollut pelkästään positiivista, eikä Minna tai Annette koe työpäivien painavan, vaikka ne voivatkin olla pitkiä.

– On hauskempaa mennä töihin, kun menee omaan yritykseen, he päättävät.

 

Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä Minettes Kök
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää