Lounasravintolalle onnistunut startti – Minettes Kök uhmasi pandemiaa

01.02.2022

Minettes 2Minna Hautala ja Annette Kanerva pyörittävät Minettes Kök – Keittiö -yritystä Maalahdessa ja tarjoilevat päivittäin yli 100 lounasannosta. Ravintolassa on myös mahdollista nauttia aamiaista tai vain piipahtaa iltapäiväkahvilla.

Kun edelleen käynnissä ollutta pandemia-aikaa oli kulunut puoli vuotta, Annette Kanerva ja Minna Hautala avasivat Minettes Kök -lounasravintolan Maalahden keskustaan. Jo muutaman viikon kuluttua he saivat huomata, että kaikki sujui yli odotusten ja niin se on jatkunutkin – pandemiasta huolimatta.

Uusille yrittäjille ravintolatyö itsessään ei ollut vierasta – päinvastoin –  ja tarvitsemansa avun yrittäjyyteen he ovat saaneet sekä kirjanpitäjältään että Startiasta. Annette Kanerva on työskennellyt kokkina yli 25 vuotta ja myös Minna Hautala on koulutukseltaan suurtalouskokki, jolla on laaja kokemus myös asiakaspalvelusta ja tarjoilusta.

Minettes 4Ravintola on sisustettu kodikkaasti, ja yrityksen omistajat ovat tarkkoja siitä, että ravintolassa syöminen tuntuu aina raikkaalta ja tuoreelta.

Nämä kaksi kollegaa ovat lisäksi kälyjä, ja kun paikka Maalahden keskustassa vapautui, näki Annette mahdollisuuden toteuttaa unelmansa ja perustaa oman lounasravintolan.

– Kaikki meni melko nopeasti, koska pystyimme hyödyntämään olemassa olevan sisustuksen liiketilassa, joka toimi myös aikaisemmin ravintolana. Kun pääsimme yhteisymmärrykseen vuokranantajan kanssa, hankimme kirjanpitäjän ja käännyimme Uusyrityskeskus Startian ja VASEKin puoleen, jossa yritysneuvoja Olav Nylund antoi meille kaikki mahdolliset ohjeet ja neuvot perustamisvaiheeseen, Annette kertoo.

– Olav auttoi meitä laatimaan liiketoimintasuunnitelman ja hakemaan starttirahaa, muistelee Minna, joka antaa yrittäjien saamasta palvelusta Startialle kymmenen pistettä.

Minettes 8Ruokaisa salaattibuffet sisältyy aina lounaaseen ja on myös vaihtoehtona niille, jotka haluavat syödä hieman kevyemmin.

Minettes Kök tarjoilee päivittäin yli 100 lounasannosta – perjantaisin määrä on kaksinkertainen. Lounas koostuu kotiruoasta ja joka päivä tarjolla on kaksi tai kolme eri vaihtoehtoa, joista yksi on kasvisruokaa – usein keitto, sekä monipuolinen ja ruokaisa salaattipöytä.

– Tavallinen kotiruoka menee parhaiten, ja torstaisin tarjoilemme aina hernekeittoa. Perjantaisin tarjoilla on schnitzeliä – klassikko, jonka suosio on aina taattu, Minna kertoo.

Aamutuntien aikana, kun Annette ja Minna valmistavat päivän lounasta, on ravintolaan mahdollisuus tulla kahville ja aamiaisvoileivälle.

– Leivomme ruokaleipää ja kahvileipää joka päivä, Annette lisää.

Minettes Kök tarjoaa myös cateringia, lähinnä voileipäkakkuja ja vastaavia, ja ryhmille on mahdollista vuokrata ravintola kokoustilaksi, johon sisältyy myös ruokailu.

Asiakkaita tulee Maalahden lisäksi myös Sulvan alueelta, Petolahdesta, Molpesta, Bergöstä ja Korsnäsistä sekä tietysti ohikulkijoita muilta paikkakunnilta kuten Vaasasta ja Närpiöstä.

– Sijainti on erittäin hyvä, ja haluamme tietysti uskoa, että sama pätee sekä ruokaan että palveluun, hymähtää Minna.

Minettes 7Minetten keittiössä paistetaan päivittäin tuoretta ruokaa leipää ja kahvileipää.

Viihtyisästi kalustetussa ravintolassa on noin 80 asiakaspaikkaa. Tuoreita tulppaaneja on jokaisessa pöydässä – Minnalle ja Annettelle on tärkeää, että ravintolassa on raikas ja mukava tunnelma.

Lukuun ottamatta muutamaa viikkoa, jolloin pandemiatilanne on ollut pahimmillaan, korona ei ole vaikuttanut liikaa liiketoimintaan.

– Olav neuvoi meitä jättämään hakemuksen koronayritystuesta, jonka saimme myös. Asiakkaille tarjoamme tietysti take away -mahdollisuutta ja jopa drive in onnistuu. Sitä erityisesti iäkkäät asiakkaamme arvostivat, yrittäjät kertovat.

Nylund itse yllättyi, kun hänelle kerrottiin ensimmäisen kerran, kuinka hyvin yritystoiminnan käynnistäminen on onnistunut.

– Pandemia ei ole suoranaisesti suosinut ravintola-alaa, mutta Minettes Kök on valinnut toimivan konseptin, ja yrityksen onnistunut alku on samalla tae yrittäjäosaamisesta ja toimialatietämyksestä, hän toteaa.

Asiakkaiden palaute on ollut pelkästään positiivista, eikä Minna tai Annette koe työpäivien painavan, vaikka ne voivatkin olla pitkiä.

– On hauskempaa mennä töihin, kun menee omaan yritykseen, he päättävät.

 

Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä Minettes Kök
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää