Latinamerika1Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkinen ja Viexpon toimitusjohtaja Kristian Schrey toivottivat kaikki tervetulleiksi Vaasaan.

Suomen suurlähettiläät Latinalaisen Amerikan maista esittelivät kukin omaa asemapaikkaansa Vaasan seudun yrityksille Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, EnergyVaasan, Viexpon ja Pohjanmaan kauppakamarin järjestämässä tapahtumassa 16.8. Paikalla oli toistakymmentä henkeä lähetystöistä ja saman verran yritysmaailman edustajia.

Yritykset saivat kuulla Latinalaisen Amerikan liiketoimintamahdollisuuksista aihepiirin parhailta asiantuntijoilta sekä kokemuksia ja vinkkejä alueella jo toimivilta yrityksiltä. Niin sanotun speeddatingin eli lyhyiden keskustelujen aikana yritysten edustajat pystyivät esittämään suurlähettiläille tarkempia kysymyksiä itseään kiinnostavista aiheista. Päivän kruunasivat yritysvierailut kahteen paikalliseen energia-alan yritykseen.

Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkinen oli mielissään suurlähettiläiden vierailusta:

– Hienoa, että Suomen suurlähettiläät Latinalaisen Amerikan maista valitsivat vierailukohteekseen Vaasan. Suurlähettiläillä on tärkeä rooli kotimaan viennin edistäjinä ja heillä on kyky avata painavia ovia yrityksillemme. Business Finland -toiminta on hyvä osoitus uudesta aktiivisuudesta valtiovallan taholta tukea vientiä. Pohjanmaa on saamassa monien mielissä Vienti Suomi -leiman. Etenkin energia-alan yritykset kiinnostavat suurlähettiläitä, ja Latinalainen Amerikka on tärkeä potentiaalinen kohde yrityksillemme.

Latinamerika3Minna Jakobsson (oikealla) Viexposta ja Kristoffer Jansson (toinen oikealta) VASEKilta olivat mukana järjestämässä tapahtumaa. Ulkoministeriön Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikön johtaja Ari Mäki (vasemmalla) sekä Kolumbian ja Panaman suurlähettiläs Jarmo Kuuttila osallistuivat.

Suurlähettiläät korostivatkin puheenvuoroissaan juuri alueen mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Etenkin energia-, metsä- ja cleantech-aloilla piilee valtava potentiaali, kuten myös opetus- ja koulutussektorilla. Yritysten kansainvälistymisen myötä Suomi-kuva maailmalla kirkastuu.

EnergyVaasan Communications and Brand Manager Kristoffer Jansson Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKilta ja Viexpon toimitusjohtaja Kristian Schrey pitivät päivän antia hyödyllisenä ja ilahtuivat siitä, että yrityksiä oli runsaasti mukana tapahtumassa.

– Päivän aikana saatiin kuulla Latinalaisen Amerikan suurista mahdollisuuksista yrityksillemme. Alueen panostus cleantechiin ja osaamisen tarve kasvaa koko ajan. Oli myös todella mukava nähdä, että speeddatingille oli jonoksi asti yrityksiä alueelta, ja iltapäivän yritysvierailut saivat isot kehut suurlähettiläiltä, Jansson kertoo.

– Tapahtuma oli mielestäni tosi onnistunut ja keskusteluissa nousi monta hyvää ideaa, joita voimme työstää eteenpäin. Suurlähettiläät ovat meille tärkeitä yhteistyökumppaneita, jotka voivat avata ovia maailmalle. Yritysten kannattaa käyttää heitä hyväkseen, Schrey summaa.

__


Vinkkejä yritykselle, joka aikoo laajentaa toimintaansa Latinalaiseen Amerikkaan:

  • Kohdemaan poliittinen tilanne vaikuttaa liiketoimintaympäristöön.
  • Joissain Latinalaisen Amerikan maissa korruptio on tosiasia. Uruguay on alueen vähiten korruptoitunut maa.
  • Chilen bisneskulttuuri on hyvin pohjoismaisen oloinen, ja maata pidetäänkin hyvänä astinlautana Latinalaiseen Amerikkaan.
  • Monissa Latinalaisen Amerikan maissa kaivattaisiin nyt yrityksiä tarjoamaan työpaikkoja ja vauhdittamaan talouskasvua. Yritysten olisi hyvä olla jo paikalla seuraavan talouden nousukauden varalta.
  • Kulttuurintuntemus on tärkeää.

 

Kristoffer Jansson www
Kristoffer Jansson
Communications & Brand Manager
+358 40 539 4055
EnergyVaasa

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle