Liiketoimintamahdollisuuksia merten takana – Latinalaisessa Amerikassa piilee bisnespotentiaalia

21.08.2019

Latinamerika1Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkinen ja Viexpon toimitusjohtaja Kristian Schrey toivottivat kaikki tervetulleiksi Vaasaan.

Suomen suurlähettiläät Latinalaisen Amerikan maista esittelivät kukin omaa asemapaikkaansa Vaasan seudun yrityksille Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, EnergyVaasan, Viexpon ja Pohjanmaan kauppakamarin järjestämässä tapahtumassa 16.8. Paikalla oli toistakymmentä henkeä lähetystöistä ja saman verran yritysmaailman edustajia.

Yritykset saivat kuulla Latinalaisen Amerikan liiketoimintamahdollisuuksista aihepiirin parhailta asiantuntijoilta sekä kokemuksia ja vinkkejä alueella jo toimivilta yrityksiltä. Niin sanotun speeddatingin eli lyhyiden keskustelujen aikana yritysten edustajat pystyivät esittämään suurlähettiläille tarkempia kysymyksiä itseään kiinnostavista aiheista. Päivän kruunasivat yritysvierailut kahteen paikalliseen energia-alan yritykseen.

Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkinen oli mielissään suurlähettiläiden vierailusta:

– Hienoa, että Suomen suurlähettiläät Latinalaisen Amerikan maista valitsivat vierailukohteekseen Vaasan. Suurlähettiläillä on tärkeä rooli kotimaan viennin edistäjinä ja heillä on kyky avata painavia ovia yrityksillemme. Business Finland -toiminta on hyvä osoitus uudesta aktiivisuudesta valtiovallan taholta tukea vientiä. Pohjanmaa on saamassa monien mielissä Vienti Suomi -leiman. Etenkin energia-alan yritykset kiinnostavat suurlähettiläitä, ja Latinalainen Amerikka on tärkeä potentiaalinen kohde yrityksillemme.

Latinamerika3Minna Jakobsson (oikealla) Viexposta ja Kristoffer Jansson (toinen oikealta) VASEKilta olivat mukana järjestämässä tapahtumaa. Ulkoministeriön Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikön johtaja Ari Mäki (vasemmalla) sekä Kolumbian ja Panaman suurlähettiläs Jarmo Kuuttila osallistuivat.

Suurlähettiläät korostivatkin puheenvuoroissaan juuri alueen mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Etenkin energia-, metsä- ja cleantech-aloilla piilee valtava potentiaali, kuten myös opetus- ja koulutussektorilla. Yritysten kansainvälistymisen myötä Suomi-kuva maailmalla kirkastuu.

EnergyVaasan Communications and Brand Manager Kristoffer Jansson Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKilta ja Viexpon toimitusjohtaja Kristian Schrey pitivät päivän antia hyödyllisenä ja ilahtuivat siitä, että yrityksiä oli runsaasti mukana tapahtumassa.

– Päivän aikana saatiin kuulla Latinalaisen Amerikan suurista mahdollisuuksista yrityksillemme. Alueen panostus cleantechiin ja osaamisen tarve kasvaa koko ajan. Oli myös todella mukava nähdä, että speeddatingille oli jonoksi asti yrityksiä alueelta, ja iltapäivän yritysvierailut saivat isot kehut suurlähettiläiltä, Jansson kertoo.

– Tapahtuma oli mielestäni tosi onnistunut ja keskusteluissa nousi monta hyvää ideaa, joita voimme työstää eteenpäin. Suurlähettiläät ovat meille tärkeitä yhteistyökumppaneita, jotka voivat avata ovia maailmalle. Yritysten kannattaa käyttää heitä hyväkseen, Schrey summaa.

__


Vinkkejä yritykselle, joka aikoo laajentaa toimintaansa Latinalaiseen Amerikkaan:

  • Kohdemaan poliittinen tilanne vaikuttaa liiketoimintaympäristöön.
  • Joissain Latinalaisen Amerikan maissa korruptio on tosiasia. Uruguay on alueen vähiten korruptoitunut maa.
  • Chilen bisneskulttuuri on hyvin pohjoismaisen oloinen, ja maata pidetäänkin hyvänä astinlautana Latinalaiseen Amerikkaan.
  • Monissa Latinalaisen Amerikan maissa kaivattaisiin nyt yrityksiä tarjoamaan työpaikkoja ja vauhdittamaan talouskasvua. Yritysten olisi hyvä olla jo paikalla seuraavan talouden nousukauden varalta.
  • Kulttuurintuntemus on tärkeää.


‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

61 yritystä myynnissä – alkaisiko sinun yrittäjäurasi valmiin yrityksen kanssa?

17.02.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain yli 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa autettiin viime vuonna 107 eri yritystä yrityskaupan eli yrityksen myymisen kanssa. Tällä hetkellä omistajanvaihdosasiantuntijoilla on listoillaan 61 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa.
Lue lisää

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää