Liiketoimintamahdollisuuksia merten takana – Latinalaisessa Amerikassa piilee bisnespotentiaalia

21.08.2019

Latinamerika1Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkinen ja Viexpon toimitusjohtaja Kristian Schrey toivottivat kaikki tervetulleiksi Vaasaan.

Suomen suurlähettiläät Latinalaisen Amerikan maista esittelivät kukin omaa asemapaikkaansa Vaasan seudun yrityksille Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, EnergyVaasan, Viexpon ja Pohjanmaan kauppakamarin järjestämässä tapahtumassa 16.8. Paikalla oli toistakymmentä henkeä lähetystöistä ja saman verran yritysmaailman edustajia.

Yritykset saivat kuulla Latinalaisen Amerikan liiketoimintamahdollisuuksista aihepiirin parhailta asiantuntijoilta sekä kokemuksia ja vinkkejä alueella jo toimivilta yrityksiltä. Niin sanotun speeddatingin eli lyhyiden keskustelujen aikana yritysten edustajat pystyivät esittämään suurlähettiläille tarkempia kysymyksiä itseään kiinnostavista aiheista. Päivän kruunasivat yritysvierailut kahteen paikalliseen energia-alan yritykseen.

Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkinen oli mielissään suurlähettiläiden vierailusta:

– Hienoa, että Suomen suurlähettiläät Latinalaisen Amerikan maista valitsivat vierailukohteekseen Vaasan. Suurlähettiläillä on tärkeä rooli kotimaan viennin edistäjinä ja heillä on kyky avata painavia ovia yrityksillemme. Business Finland -toiminta on hyvä osoitus uudesta aktiivisuudesta valtiovallan taholta tukea vientiä. Pohjanmaa on saamassa monien mielissä Vienti Suomi -leiman. Etenkin energia-alan yritykset kiinnostavat suurlähettiläitä, ja Latinalainen Amerikka on tärkeä potentiaalinen kohde yrityksillemme.

Latinamerika3Minna Jakobsson (oikealla) Viexposta ja Kristoffer Jansson (toinen oikealta) VASEKilta olivat mukana järjestämässä tapahtumaa. Ulkoministeriön Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikön johtaja Ari Mäki (vasemmalla) sekä Kolumbian ja Panaman suurlähettiläs Jarmo Kuuttila osallistuivat.

Suurlähettiläät korostivatkin puheenvuoroissaan juuri alueen mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Etenkin energia-, metsä- ja cleantech-aloilla piilee valtava potentiaali, kuten myös opetus- ja koulutussektorilla. Yritysten kansainvälistymisen myötä Suomi-kuva maailmalla kirkastuu.

EnergyVaasan Communications and Brand Manager Kristoffer Jansson Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKilta ja Viexpon toimitusjohtaja Kristian Schrey pitivät päivän antia hyödyllisenä ja ilahtuivat siitä, että yrityksiä oli runsaasti mukana tapahtumassa.

– Päivän aikana saatiin kuulla Latinalaisen Amerikan suurista mahdollisuuksista yrityksillemme. Alueen panostus cleantechiin ja osaamisen tarve kasvaa koko ajan. Oli myös todella mukava nähdä, että speeddatingille oli jonoksi asti yrityksiä alueelta, ja iltapäivän yritysvierailut saivat isot kehut suurlähettiläiltä, Jansson kertoo.

– Tapahtuma oli mielestäni tosi onnistunut ja keskusteluissa nousi monta hyvää ideaa, joita voimme työstää eteenpäin. Suurlähettiläät ovat meille tärkeitä yhteistyökumppaneita, jotka voivat avata ovia maailmalle. Yritysten kannattaa käyttää heitä hyväkseen, Schrey summaa.

__


Vinkkejä yritykselle, joka aikoo laajentaa toimintaansa Latinalaiseen Amerikkaan:

  • Kohdemaan poliittinen tilanne vaikuttaa liiketoimintaympäristöön.
  • Joissain Latinalaisen Amerikan maissa korruptio on tosiasia. Uruguay on alueen vähiten korruptoitunut maa.
  • Chilen bisneskulttuuri on hyvin pohjoismaisen oloinen, ja maata pidetäänkin hyvänä astinlautana Latinalaiseen Amerikkaan.
  • Monissa Latinalaisen Amerikan maissa kaivattaisiin nyt yrityksiä tarjoamaan työpaikkoja ja vauhdittamaan talouskasvua. Yritysten olisi hyvä olla jo paikalla seuraavan talouden nousukauden varalta.
  • Kulttuurintuntemus on tärkeää.


‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kieli-, viestintä- ja web-palvelut – kaikki saman katon alta Lingvafix Communicationsilta

28.07.2021 | Uutiset
Rainer Ahlvik perusti Lingvafix Communicationsin vuonna 1992 sivutoimisesti, ja vuonna 2011 oli aika testata, kestäisikö liiketoiminta myös kokoaikaisesti – ja kestihän se. Vuonna 2019 mukaan yritykseen liittyi vaimo Lilian Åstrand-Ahlvik, takataskussaan 30 vuoden kokemus muun muassa projektinhallinnasta ja muutosviestinnästä. Nykyään yritys tarjoaa käännös-, viestintä- ja web-palveluita asiakkaille koko maata ja jopa ulkomaita myöten.
Lue lisää

Kajakkivuokrausyritys sai alkunsa rakkaudesta lajiin

08.07.2021 | Uutiset
Yrittäjä Leo Tuisku perusti Vaasan Kajakkivuokrauksen vuoden 2020 loppupuolella, mutta varsinainen toiminta käynnistyi parisen kuukautta sitten. Yritystä sivutoimisesti pyörittävä Tuisku kertoo, että helatorstaina kävivät ensimmäiset asiakkaat, minkä jälkeen homma on lähtenyt rullaamaan.
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

07.07.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Biokaasun hyödyntämiseen liittyy monia haasteita

05.07.2021 | Uutiset
Stormossenilla keskusteltiin 18.6. biokaasusta, kun CERM-hankkeen projektipäälliköt Göran Östberg, Rasmus Hautala ja etäyhteyden päässä Tomas Knuts kutsuivat Pohjanmaan biokaasutoimijoita keskustelemaan biokaasun hyödyntämisen kehityksestä, tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista.
Lue lisää

”Teette erittäin hyvää työtä seudun eteen” – VASEKin toiminnan kouluarvosana peräti 8,6

01.07.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin säännöllisesti toteuttama sidosryhmäkysely lähetettiin toukokuussa noin 180 henkilölle. Vastaajat edustivat elinkeinoelämän organisaatioita, aluekehitysviranomaisia, koulutussektoria ja kehityshankkeiden toteuttajia. Myös kaikkien omistajakuntien kunnanvaltuustojen ja -hallitusten puheenjohtajistot saivat sidosryhmäkyselyn vastattavakseen.
Lue lisää

Vähähiilisten liikennepalveluiden tiekartalla lisätään liikenteen kestävyyttä ja käyttäjämääriä

29.06.2021 | Uutiset
MoveIT-hankkeessa on laadittu tiekartta Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030, joka auttaa hahmottamaan niitä kehityspolkuja, joilla voidaan lisätä liikenteen kestävyyttä ja eri liikennepalveluiden käyttäjämääriä.
Lue lisää

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

22.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää