Liiketoimintamahdollisuuksia merten takana – Latinalaisessa Amerikassa piilee bisnespotentiaalia

21.08.2019

Latinamerika1Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkinen ja Viexpon toimitusjohtaja Kristian Schrey toivottivat kaikki tervetulleiksi Vaasaan.

Suomen suurlähettiläät Latinalaisen Amerikan maista esittelivät kukin omaa asemapaikkaansa Vaasan seudun yrityksille Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, EnergyVaasan, Viexpon ja Pohjanmaan kauppakamarin järjestämässä tapahtumassa 16.8. Paikalla oli toistakymmentä henkeä lähetystöistä ja saman verran yritysmaailman edustajia.

Yritykset saivat kuulla Latinalaisen Amerikan liiketoimintamahdollisuuksista aihepiirin parhailta asiantuntijoilta sekä kokemuksia ja vinkkejä alueella jo toimivilta yrityksiltä. Niin sanotun speeddatingin eli lyhyiden keskustelujen aikana yritysten edustajat pystyivät esittämään suurlähettiläille tarkempia kysymyksiä itseään kiinnostavista aiheista. Päivän kruunasivat yritysvierailut kahteen paikalliseen energia-alan yritykseen.

Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkinen oli mielissään suurlähettiläiden vierailusta:

– Hienoa, että Suomen suurlähettiläät Latinalaisen Amerikan maista valitsivat vierailukohteekseen Vaasan. Suurlähettiläillä on tärkeä rooli kotimaan viennin edistäjinä ja heillä on kyky avata painavia ovia yrityksillemme. Business Finland -toiminta on hyvä osoitus uudesta aktiivisuudesta valtiovallan taholta tukea vientiä. Pohjanmaa on saamassa monien mielissä Vienti Suomi -leiman. Etenkin energia-alan yritykset kiinnostavat suurlähettiläitä, ja Latinalainen Amerikka on tärkeä potentiaalinen kohde yrityksillemme.

Latinamerika3Minna Jakobsson (oikealla) Viexposta ja Kristoffer Jansson (toinen oikealta) VASEKilta olivat mukana järjestämässä tapahtumaa. Ulkoministeriön Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikön johtaja Ari Mäki (vasemmalla) sekä Kolumbian ja Panaman suurlähettiläs Jarmo Kuuttila osallistuivat.

Suurlähettiläät korostivatkin puheenvuoroissaan juuri alueen mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Etenkin energia-, metsä- ja cleantech-aloilla piilee valtava potentiaali, kuten myös opetus- ja koulutussektorilla. Yritysten kansainvälistymisen myötä Suomi-kuva maailmalla kirkastuu.

EnergyVaasan Communications and Brand Manager Kristoffer Jansson Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKilta ja Viexpon toimitusjohtaja Kristian Schrey pitivät päivän antia hyödyllisenä ja ilahtuivat siitä, että yrityksiä oli runsaasti mukana tapahtumassa.

– Päivän aikana saatiin kuulla Latinalaisen Amerikan suurista mahdollisuuksista yrityksillemme. Alueen panostus cleantechiin ja osaamisen tarve kasvaa koko ajan. Oli myös todella mukava nähdä, että speeddatingille oli jonoksi asti yrityksiä alueelta, ja iltapäivän yritysvierailut saivat isot kehut suurlähettiläiltä, Jansson kertoo.

– Tapahtuma oli mielestäni tosi onnistunut ja keskusteluissa nousi monta hyvää ideaa, joita voimme työstää eteenpäin. Suurlähettiläät ovat meille tärkeitä yhteistyökumppaneita, jotka voivat avata ovia maailmalle. Yritysten kannattaa käyttää heitä hyväkseen, Schrey summaa.

__


Vinkkejä yritykselle, joka aikoo laajentaa toimintaansa Latinalaiseen Amerikkaan:

  • Kohdemaan poliittinen tilanne vaikuttaa liiketoimintaympäristöön.
  • Joissain Latinalaisen Amerikan maissa korruptio on tosiasia. Uruguay on alueen vähiten korruptoitunut maa.
  • Chilen bisneskulttuuri on hyvin pohjoismaisen oloinen, ja maata pidetäänkin hyvänä astinlautana Latinalaiseen Amerikkaan.
  • Monissa Latinalaisen Amerikan maissa kaivattaisiin nyt yrityksiä tarjoamaan työpaikkoja ja vauhdittamaan talouskasvua. Yritysten olisi hyvä olla jo paikalla seuraavan talouden nousukauden varalta.
  • Kulttuurintuntemus on tärkeää.


‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.01.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Circle's Edge houkuttelee yrityksiä, jotka haluavat kohti kiertotaloutta ja hiilineutraaliutta

20.01.2021 | Uutiset
Vuoden 2021 aikana käynnistyy uusi iso liikerakennustyömaa Vaasan seudulla, kun Circle’s Edge -liikealuetta ryhdytään rakentamaan Mustasaaren Lintuvuoreen E8-tien vieressä.
Lue lisää

Kustannustuen toinen hakukierros käynnissä – valmistaudu huolellisesti ennen hakemista

20.01.2021 | Uutiset
Valtiokonttorin maksaman kustannustuen toinen hakukierros käynnistyi 21.12.2020. Tukea on mahdollista hakea 26.2.2021 klo 16.15 saakka. Kustannustuki on tarkoitettu lähes kaikille yrityksille, joiden liikevaihto on koronan vuoksi laskenut vähintään 30 prosenttia.
Lue lisää

TietoEVRY laajentaa toimintaansa Vaasassa – noin 160 uutta työpaikkaa

19.01.2021 | Uutiset
TietoEVRY julkaisi 13.1.2021 tiedotteen IT-tukipalveluidensa yhtenäistämisestä osana TietoEVRYn integraatiota. Vaasan seudulle tämä tarkoittaa hienoja uutisia, sillä muutoksen myötä TietoEVRY laajentaa Vaasan toimintaansa ja avaa kaupunkiin uuden IT-tukipalveluiden yksikön suomen- ja ruotsinkielisten asiakkaiden palvelemiseksi.
Lue lisää

Yrittäjä, vastaa jatkuvuussuunnitteluun liittyvään kyselyyn

18.01.2021 | Uutiset
Svenska handelshögskolanin opiskelija Ben Wahlberg tekee pro gradu -työtään varten kyselyä suomalaisille yrityksille jatkuvuussuunnittelusta.
Lue lisää

Kehitä, hienosäädä ja paranna – Asiantuntijan parhaat neuvot verkkokaupan aloittamiseen

14.01.2021 | Uutiset
Verkkokauppa on tätä päivää, sillä vuonna 2019 suomalaiset kuluttivat verkko-ostoksiinsa jopa 3,3 miljardia euroa. Mikähän mahtaa olla koronavuoden 2020 lukema? Mutta miten yrittäjän olisi syytä lähteä liikkeelle verkkokaupan perustamisessa? Webcoren asiantuntija Joakim Östman kertoi Uusyrityskeskus Startian webinaarissa 12.1. parhaat vinkkinsä.
Lue lisää

Yritykset tarvitsivat neuvoja ja tukea koronavuonna 2020 – VASEK tuplasi asiakasmääränsä

13.01.2021 | Uutiset
Koronavuosi 2020 oli luonnollisesti haastava yrityksille, mikä näkyi heti maaliskuusta 2020 lähtien myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvonnassa. Yritysten haasteet, talousvaikeudet ja koronan aiheuttamat kehittämistarpeet lisäsivät yritysneuvontamääriä merkittävästi.
Lue lisää

Visitvaasa valittiin Suomen parhaaksi verkkosivustoksi

12.01.2021 | Uutiset
Finnish Web Awards palkitsi jo neljännen kerran Suomen parhaat nettisivujen suunnittelijat ja tekijät. Kilpailun pääpalkinnon voitti visitvaasa.fi. Finaaliin osallistujat valittiin yleisöäänestyksellä, joka keräsi ennätykselliset 285 000 ääntä. Lopullisessa valinnassa käytettiin ensimmäistä kertaa sekä inhimillistä käyttäjäarviointia että algoritmeja hyödyntävää teknistä arviointia.
Lue lisää