Affärsmöjligheter bortom haven – i Latinamerika finns det businesspotential

21.08.2019

Latinamerika1Österbottens handelskammares vd Juha Häkkinen och Viexpos vd Kristian Schrey välkomnade alla till Vasa.

Finlands ambassadörer i de latinamerikanska länderna presenterade var och en sin stationeringsort för företagen i Vasaregionen på evenemanget arrangerat av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, EnergyVaasa, Viexpo och Österbottens handelskammare den 16 augusti. Ett tjugotal representanter från ambassaderna var på plats och lika många från företagsvärlden.

Företagen fick höra om affärsmöjligheterna i Latinamerika från de bästa experterna i ämnet, och företag som redan etablerat sig i området delade med sig av sina erfarenheter och tips. Under den så kallade speeddatingen fick företagsrepresentanterna ställa närmare frågor till ambassadörerna. Dagen fulländades av besöken till två lokala företag inom energibranschen.

Österbottens handelskammares vd Juha Häkkinen var belåten med ambassadörernas besök:

– Utmärkt att Finlands ambassadörer i Latinamerika valde Vasa som besöksmål. Ambassadörer spelar en viktig roll i främjandet av inhemsk export och de har förmågan att öppna viktiga dörrar för våra företag. Business Finland-verksamheten är ett prov på att staten tar initiativ i att stödja export. Österbotten börjar ses i mångas ögon som Export-Finland. Framförallt energiindustriföretagen intresserar ambassadörerna, och Latinamerika är en viktig, potentiell marknad för våra företag.

Latinamerika3Minna Jakobsson (till höger) från Viexpo och Kristoffer Jansson (andra från höger) från VASEK var med och arrangerade evenemanget. Ari Mäki (till vänster), chef för enheten för Latinamerika och Karibien vid utrikesministeriet samt Jarmo Kuuttila, ambassadör till Kolumbien och Panama deltog.

Ambassadörerna betonade i sina presentationer områdets möjligheter för finska företag. En enorm potential ligger speciellt i energi-, skogs- och cleantech-industrin och även inom undervisnings- och skolningssektorn. I och med företagens internationalisering blir också Finlands image starkare ute i världen.

EnergyVaasas Communications and Brand Manager Kristoffer Jansson från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Viexpos vd Kristian Schrey ansåg att dagen gav mycket i utbyte, och gladdes åt att så många lokala företag deltog i evenemanget.

– Under dagen fick vi höra om alla de möjligheter Latinamerika har att erbjuda våra företag. Områdets satsning på cleantech och behovet av kunnande växer hela tiden. Det var också roligt att se att det rentav bildades köar till speeddatingen, och eftermiddagens företagsbesök fick stort beröm från ambassadörerna, berättar Jansson.

– Evenemanget var väldigt lyckat och i diskussionerna lyfte man fram flera goda idéer som vi kan utveckla vidare. Ambassadörerna är viktiga samarbetspartner för oss och de kan öppna dörrar ut i världen. Det lönar sig för företagen att dra nytta av dem, summerar Schrey.

__


Några tips till företag som planerar att utvidga sin verksamhet i Latinamerika:

  • Mållandets politiska situation påverkar affärsmiljön.
  • I somliga latinamerikanska länder är korruption ett faktum. Uruguay är minst korrupterat i området.
  • Affärskulturen i Chile är väldigt likt den i Norden, och därför anses landet vara en bra språngbräda till Latinamerika.
  • I flera latinamerikanska länder finns det nu behov av företag som erbjuder arbetsplatser och sätter fart på den ekonomiska tillväxten. Företagen får gärna finnas där redan innan nästa uppgångsperiod inleds.
  • Det är viktigt att känna till mållandets kultur.

 

[contact_member,name=Kristoffer Jansson,id=40,details=Name]‹ Gå till "Nyheter"

Tre lyckliga får Maria Veitola på besök i augusti – över hundra sökanden och anmälda

22.06.2021 | Nyheter
Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Som en del av resan söker vi tillsamman med redaktör Maria Veitola den lyckligaste människan i Vasaregionen och samtidigt hela världen. Hela 115 personer anmälde sig själv eller blev anmälda av någon annan!
Läs mera

Avvikelser i VASEKs öppethållningstider och TE-byråns startpengsbehandling i juli

21.06.2021 | Nyheter
VASEK har stängt i juli vecka 28–29, det vill säga 12.–25.7.2021. Österbottens TE-byrå har sommarpaus i startpengsbehandlingen vecka 29, det vill säga 19.7.–25.7.2021.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

21.06.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Tredje ansökningsomgången av företagens kostnadsstöd – till vem, hur och vem hjälper till?

21.06.2021 | Nyheter
Ansökningstiden för kostnadsstöd tre börjar den 27 april. Ersättning för stängning kan också ansökas nu. Kostnadsstödet ansöks via Statskontorets elektroniska ansökningskanal (e-tjänsten).
Läs mera

FAIR-projektets rapport fördjupar sig i framtiden för eldriven flygtrafik i Kvarkenregionen

18.06.2021 | Nyheter
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) är ett två år långt projekt för att stödja en tidig och effektiv kommersialisering av eldrivna regionala flygningar i Kvarkenregionen. Rapporten Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, som projektet beställt av WSP, publicerades nyligen.
Läs mera

Dealflow Finland-tjänsten gör det möjligt för företag att möta internationella investerare

15.06.2021 | Nyheter
Dealflow Finland är en avgiftsfri tjänst som produceras av Business Finland för att introducera inhemska startup- och tillväxtföretag, som söker investerare, till internationella investerare. Även VASEK ger synlighet genom tjänsten till företag i Vasaregionen som är intresserade av internationell tillväxt.
Läs mera

Ta sommarbussen ut till regionens besöksmål

15.06.2021 | Nyheter
Visit Vasas sommarbussturer inleddes i maj och i juni körs turer fyra dagar i veckan. Med sommarbussen kan man i juni besöka bland annat Södra Vallgrunds och Svedjehamns destinationer, och i juli kommer utbudet att fyllas på med flera besöksmål.
Läs mera

Företagsrådgivaren tipsar: hurdan är en bra affärsidé?

08.06.2021 | Nyheter
Affärsidén är a och o när man ska starta eget, för att utan affärsidé blir företaget helt enkelt inte av. Affärsidén behöver dock inte vara färdigtänkt, utan Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivare hjälper med att förädla idén till ett företag. Företagsrådgivarna ger i den här artikeln tips på hurdana egenskaper en bra affärsidé har.
Läs mera