Affärsmöjligheter bortom haven – i Latinamerika finns det businesspotential

21.08.2019

Latinamerika1Österbottens handelskammares vd Juha Häkkinen och Viexpos vd Kristian Schrey välkomnade alla till Vasa.

Finlands ambassadörer i de latinamerikanska länderna presenterade var och en sin stationeringsort för företagen i Vasaregionen på evenemanget arrangerat av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, EnergyVaasa, Viexpo och Österbottens handelskammare den 16 augusti. Ett tjugotal representanter från ambassaderna var på plats och lika många från företagsvärlden.

Företagen fick höra om affärsmöjligheterna i Latinamerika från de bästa experterna i ämnet, och företag som redan etablerat sig i området delade med sig av sina erfarenheter och tips. Under den så kallade speeddatingen fick företagsrepresentanterna ställa närmare frågor till ambassadörerna. Dagen fulländades av besöken till två lokala företag inom energibranschen.

Österbottens handelskammares vd Juha Häkkinen var belåten med ambassadörernas besök:

– Utmärkt att Finlands ambassadörer i Latinamerika valde Vasa som besöksmål. Ambassadörer spelar en viktig roll i främjandet av inhemsk export och de har förmågan att öppna viktiga dörrar för våra företag. Business Finland-verksamheten är ett prov på att staten tar initiativ i att stödja export. Österbotten börjar ses i mångas ögon som Export-Finland. Framförallt energiindustriföretagen intresserar ambassadörerna, och Latinamerika är en viktig, potentiell marknad för våra företag.

Latinamerika3Minna Jakobsson (till höger) från Viexpo och Kristoffer Jansson (andra från höger) från VASEK var med och arrangerade evenemanget. Ari Mäki (till vänster), chef för enheten för Latinamerika och Karibien vid utrikesministeriet samt Jarmo Kuuttila, ambassadör till Kolumbien och Panama deltog.

Ambassadörerna betonade i sina presentationer områdets möjligheter för finska företag. En enorm potential ligger speciellt i energi-, skogs- och cleantech-industrin och även inom undervisnings- och skolningssektorn. I och med företagens internationalisering blir också Finlands image starkare ute i världen.

EnergyVaasas Communications and Brand Manager Kristoffer Jansson från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Viexpos vd Kristian Schrey ansåg att dagen gav mycket i utbyte, och gladdes åt att så många lokala företag deltog i evenemanget.

– Under dagen fick vi höra om alla de möjligheter Latinamerika har att erbjuda våra företag. Områdets satsning på cleantech och behovet av kunnande växer hela tiden. Det var också roligt att se att det rentav bildades köar till speeddatingen, och eftermiddagens företagsbesök fick stort beröm från ambassadörerna, berättar Jansson.

– Evenemanget var väldigt lyckat och i diskussionerna lyfte man fram flera goda idéer som vi kan utveckla vidare. Ambassadörerna är viktiga samarbetspartner för oss och de kan öppna dörrar ut i världen. Det lönar sig för företagen att dra nytta av dem, summerar Schrey.

__


Några tips till företag som planerar att utvidga sin verksamhet i Latinamerika:

  • Mållandets politiska situation påverkar affärsmiljön.
  • I somliga latinamerikanska länder är korruption ett faktum. Uruguay är minst korrupterat i området.
  • Affärskulturen i Chile är väldigt likt den i Norden, och därför anses landet vara en bra språngbräda till Latinamerika.
  • I flera latinamerikanska länder finns det nu behov av företag som erbjuder arbetsplatser och sätter fart på den ekonomiska tillväxten. Företagen får gärna finnas där redan innan nästa uppgångsperiod inleds.
  • Det är viktigt att känna till mållandets kultur.

 

[contact_member,name=Kristoffer Jansson,id=40,details=Name]‹ Gå till "Nyheter"

Nationellt företagarpris 2021 till Dermoshop

25.09.2021 | Nyheter
Dermoshops framgång bygger på ett starkt varumärke Dermosil och en webbshop. Företaget lanserade den första versionen av webbshopen redan för 25 år sedan.
Läs mera

Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9.

21.09.2021 | Nyheter
Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9. Under Hållbarhetsveckan i Österbotten erbjuds turismaktörerna i området ett bra tillfälle att få höra bl.a. • Varför begreppet Hållbar turism blir allt viktigare och • Om vikten av Sustainable Travel Finland (STF)-programmet för hållbar turism som konkurrensmedel.
Läs mera

Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen

20.09.2021 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen.
Läs mera

Hela Finland kan nu rösta på världens lyckligaste person

15.09.2021 | Nyheter
Journalisten Maria Veitola besökte Vasaregionen i augusti för att fördjupa sig i lyckan på världens lyckligaste plats. Veitola träffade tre personer som bor i Vasaregionen och som hittades genom en efterlysning och nominerades till den lyckligaste personen i världen. På basis av Maria & världens lyckligaste-videoserien, som har sammanställts från besöken, kan alla rösta på den av trion som de...
Läs mera

Energy Academy samlar Vasaregionens toppföretag och högskolor till ett unikt samarbete

13.09.2021 | Nyheter
I Nordens energihuvudstad Vasa finns ett växande energikluster och nyheterna om utvecklingen i batteriindustrin förstärker regionens goda framtidsutsikter. Med högskolornas och företagens nya gemensamma verksamhetsmodell Energy Academy förstärks regionens dragningskraft bland studerande och utexaminerade än mer.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

09.09.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Med vildmarken och naturen som arbetsplats

08.09.2021 | Nyheter
För ett och ett halvt år sedan förändrades världen och många stod plötsligt inför en ny och annorlunda vardag. Under våren 2020 kom skogen och naturen därför att spela en avgörande roll för många finländares välmående, och intresset för friluftsliv har fortsatt att öka sedan dess.
Läs mera

Med hjälp av företagarens juridiska dokument undviker man konflikter

07.09.2021 | Nyheter
Delägaravtal, bolagsordning och bolagsavtal är verktyg för att hantera olika juridiska risker som realiseras ifall det uppstår konflikter mellan ägarna, påminde advokat Oskar Sundback i den andra delen i föreläsningsserien Pappren i skick!, Företagarens viktigaste juridiska dokument. Föreläsningarna ordnades i samarbete med Nyföretagscentrum Startia och Advokatbyrå Näsman & Båsk Ab.
Läs mera