Affärsmöjligheter bortom haven – i Latinamerika finns det businesspotential

21.08.2019

Latinamerika1Österbottens handelskammares vd Juha Häkkinen och Viexpos vd Kristian Schrey välkomnade alla till Vasa.

Finlands ambassadörer i de latinamerikanska länderna presenterade var och en sin stationeringsort för företagen i Vasaregionen på evenemanget arrangerat av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, EnergyVaasa, Viexpo och Österbottens handelskammare den 16 augusti. Ett tjugotal representanter från ambassaderna var på plats och lika många från företagsvärlden.

Företagen fick höra om affärsmöjligheterna i Latinamerika från de bästa experterna i ämnet, och företag som redan etablerat sig i området delade med sig av sina erfarenheter och tips. Under den så kallade speeddatingen fick företagsrepresentanterna ställa närmare frågor till ambassadörerna. Dagen fulländades av besöken till två lokala företag inom energibranschen.

Österbottens handelskammares vd Juha Häkkinen var belåten med ambassadörernas besök:

– Utmärkt att Finlands ambassadörer i Latinamerika valde Vasa som besöksmål. Ambassadörer spelar en viktig roll i främjandet av inhemsk export och de har förmågan att öppna viktiga dörrar för våra företag. Business Finland-verksamheten är ett prov på att staten tar initiativ i att stödja export. Österbotten börjar ses i mångas ögon som Export-Finland. Framförallt energiindustriföretagen intresserar ambassadörerna, och Latinamerika är en viktig, potentiell marknad för våra företag.

Latinamerika3Minna Jakobsson (till höger) från Viexpo och Kristoffer Jansson (andra från höger) från VASEK var med och arrangerade evenemanget. Ari Mäki (till vänster), chef för enheten för Latinamerika och Karibien vid utrikesministeriet samt Jarmo Kuuttila, ambassadör till Kolumbien och Panama deltog.

Ambassadörerna betonade i sina presentationer områdets möjligheter för finska företag. En enorm potential ligger speciellt i energi-, skogs- och cleantech-industrin och även inom undervisnings- och skolningssektorn. I och med företagens internationalisering blir också Finlands image starkare ute i världen.

EnergyVaasas Communications and Brand Manager Kristoffer Jansson från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Viexpos vd Kristian Schrey ansåg att dagen gav mycket i utbyte, och gladdes åt att så många lokala företag deltog i evenemanget.

– Under dagen fick vi höra om alla de möjligheter Latinamerika har att erbjuda våra företag. Områdets satsning på cleantech och behovet av kunnande växer hela tiden. Det var också roligt att se att det rentav bildades köar till speeddatingen, och eftermiddagens företagsbesök fick stort beröm från ambassadörerna, berättar Jansson.

– Evenemanget var väldigt lyckat och i diskussionerna lyfte man fram flera goda idéer som vi kan utveckla vidare. Ambassadörerna är viktiga samarbetspartner för oss och de kan öppna dörrar ut i världen. Det lönar sig för företagen att dra nytta av dem, summerar Schrey.

__


Några tips till företag som planerar att utvidga sin verksamhet i Latinamerika:

  • Mållandets politiska situation påverkar affärsmiljön.
  • I somliga latinamerikanska länder är korruption ett faktum. Uruguay är minst korrupterat i området.
  • Affärskulturen i Chile är väldigt likt den i Norden, och därför anses landet vara en bra språngbräda till Latinamerika.
  • I flera latinamerikanska länder finns det nu behov av företag som erbjuder arbetsplatser och sätter fart på den ekonomiska tillväxten. Företagen får gärna finnas där redan innan nästa uppgångsperiod inleds.
  • Det är viktigt att känna till mållandets kultur.

 

[contact_member,name=Kristoffer Jansson,id=40,details=Name]‹ Gå till "Nyheter"

61 företag till salu – skulle din företagarkarriär kunna starta med ett färdigt företag?

17.02.2020 | Nyheter
Årligen besöker över 500 kunder Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia för att starta eget. Vid Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs ägarskiftesrådgivning däremot hjälptes förra året cirka 107 olika företag med företagsköp, det vill säga med försäljning av företag.
Läs mera

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Nyheter
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Läs mera

Lättföretagandets popularitet syntes även i nyföretagarcentralerna

14.02.2020 | Nyheter
Nyföretagarcentralerna betjänade under år 2019 cirka 14 000 kunder som funderade på företagande och ungefär hälften av dem bestämde sig för att starta eget, precis som under de senaste åren. Både nationellt och i Vasaregionen framträdde särskilt två fenomen: lättföretagandets popularitet samt invandrarnas intresse för företagande.
Läs mera

Klimatfrågor mer framträdande på EnergyWeek

12.02.2020 | Nyheter
Arrangemangen för Vaasa EnergyWeek är i det mest intensiva skedet, och registreringen för energibranschens spetsevenemang i Vasa stadshus 16–19 mars öppnades i början av året. Eventet förväntas locka över 4 600 deltagare.
Läs mera

Hav, energi, passion – den perfekta gåvan för samarbetspartner

07.02.2020 | Nyheter
Vad kan man ge som present för en företagsgäst eller samarbetspartner? Gåvan kan inte vara någonting att dricka eller sådant som annars är svårt att ha med sig i flygplanet. Gåvan borde vara någonting från Vasaregionen och lokalt, men någonting som passar för alla. Den får inte föråldras i lagret, för man måste ju ha dem alltid tillgänglig, även för...
Läs mera

Comtec investerade i förnyad maskinpark

04.02.2020 | Nyheter
Utveckling och uppdatering av företagets maskinpark är något som inom många branscher kräver stora investeringar. Kaj Wik, ägare till bland annat företaget Comtec SMD Technique Oy Ab, stod inför en sådan process under fjolåret och vände sig till VASEK för att få hjälp när det var dags att fylla i ansökningarna för investeringsstöd.
Läs mera

Förbered dig på allt, fixa dina dokument i skick

27.01.2020 | Nyheter
Överraskande sjukdomsattack, skilsmässa, reklamationstvist med en kund, meningsskiljaktigheter inom bolaget. Jobbiga situationer, och dem kan man ju inte alltid helt undvika. Men man kan och det lönar sig att förbereda sig för dem på bästa möjliga sätt. Med hjälp av en expert.
Läs mera

Elisa Havusela ny ägare till Disponentservice Hissa Ab

24.01.2020 | Nyheter
Vid årsskiftet gjordes ett länge planerat och väl förberett ägarbyte vid vasaföretaget Disponentservice Hissa Ab, som grundades 1983. Ägaren Juha Hissa, som drivit företaget i 20 år, överlät då ägandet till Elisa Havusela, och fortsätter själv som deltidsanställd.
Läs mera