Affärsmöjligheter bortom haven – i Latinamerika finns det businesspotential

21.08.2019

Latinamerika1Österbottens handelskammares vd Juha Häkkinen och Viexpos vd Kristian Schrey välkomnade alla till Vasa.

Finlands ambassadörer i de latinamerikanska länderna presenterade var och en sin stationeringsort för företagen i Vasaregionen på evenemanget arrangerat av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, EnergyVaasa, Viexpo och Österbottens handelskammare den 16 augusti. Ett tjugotal representanter från ambassaderna var på plats och lika många från företagsvärlden.

Företagen fick höra om affärsmöjligheterna i Latinamerika från de bästa experterna i ämnet, och företag som redan etablerat sig i området delade med sig av sina erfarenheter och tips. Under den så kallade speeddatingen fick företagsrepresentanterna ställa närmare frågor till ambassadörerna. Dagen fulländades av besöken till två lokala företag inom energibranschen.

Österbottens handelskammares vd Juha Häkkinen var belåten med ambassadörernas besök:

– Utmärkt att Finlands ambassadörer i Latinamerika valde Vasa som besöksmål. Ambassadörer spelar en viktig roll i främjandet av inhemsk export och de har förmågan att öppna viktiga dörrar för våra företag. Business Finland-verksamheten är ett prov på att staten tar initiativ i att stödja export. Österbotten börjar ses i mångas ögon som Export-Finland. Framförallt energiindustriföretagen intresserar ambassadörerna, och Latinamerika är en viktig, potentiell marknad för våra företag.

Latinamerika3Minna Jakobsson (till höger) från Viexpo och Kristoffer Jansson (andra från höger) från VASEK var med och arrangerade evenemanget. Ari Mäki (till vänster), chef för enheten för Latinamerika och Karibien vid utrikesministeriet samt Jarmo Kuuttila, ambassadör till Kolumbien och Panama deltog.

Ambassadörerna betonade i sina presentationer områdets möjligheter för finska företag. En enorm potential ligger speciellt i energi-, skogs- och cleantech-industrin och även inom undervisnings- och skolningssektorn. I och med företagens internationalisering blir också Finlands image starkare ute i världen.

EnergyVaasas Communications and Brand Manager Kristoffer Jansson från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Viexpos vd Kristian Schrey ansåg att dagen gav mycket i utbyte, och gladdes åt att så många lokala företag deltog i evenemanget.

– Under dagen fick vi höra om alla de möjligheter Latinamerika har att erbjuda våra företag. Områdets satsning på cleantech och behovet av kunnande växer hela tiden. Det var också roligt att se att det rentav bildades köar till speeddatingen, och eftermiddagens företagsbesök fick stort beröm från ambassadörerna, berättar Jansson.

– Evenemanget var väldigt lyckat och i diskussionerna lyfte man fram flera goda idéer som vi kan utveckla vidare. Ambassadörerna är viktiga samarbetspartner för oss och de kan öppna dörrar ut i världen. Det lönar sig för företagen att dra nytta av dem, summerar Schrey.

__


Några tips till företag som planerar att utvidga sin verksamhet i Latinamerika:

  • Mållandets politiska situation påverkar affärsmiljön.
  • I somliga latinamerikanska länder är korruption ett faktum. Uruguay är minst korrupterat i området.
  • Affärskulturen i Chile är väldigt likt den i Norden, och därför anses landet vara en bra språngbräda till Latinamerika.
  • I flera latinamerikanska länder finns det nu behov av företag som erbjuder arbetsplatser och sätter fart på den ekonomiska tillväxten. Företagen får gärna finnas där redan innan nästa uppgångsperiod inleds.
  • Det är viktigt att känna till mållandets kultur.

 

[contact_member,name=Kristoffer Jansson,id=40,details=Name]‹ Gå till "Nyheter"

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020 | Nyheter
Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

25.11.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Digitala evenemang får bättre synlighet via avgiftsfria evenemangskalendrar

19.11.2020 | Nyheter
Coronapandemin har gjort att många evenemangsarrangörer i Österbotten har behövt tänka om. Istället för fysiska evenemang har allt fler evenemang börjat hållas digitalt. De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma. Då behövs också möjligheter att ta del av evenemang utan att befinna sig på platser med många andra människor.
Läs mera

Frågat av företagsrådgivaren: Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?

19.11.2020 | Nyheter
Då företagaren fått igång företagsverksamheten börjar privatbilens körda kilometrar troligen öka: saker ska hämtas, olika körningar till kunder ska göras och det ska köras på utbildningar. Kan företagaren göra dessa resor med egen bil eller borde han/hon skaffa en firmabil?
Läs mera

Ett företags pris är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare

17.11.2020 | Nyheter
Under Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets andra del fokuserade man på värdering av företag. Noogas sakkuniga Monika Ahlskog och Ville Hautala påminde att precis som det inte finns två likadana företag eller köpare, finns det inte heller två likadana ägarskiften.
Läs mera

Federica Polo har utnämnts till EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova

17.11.2020 | Nyheter
Federica Polo börjar som EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova från och med den 1 december 2020. I sin uppgift kommer hon att främja det aktiva samarbetet mellan högskolornas och företagsvärldens intressentgrupper inom europeiskt och internationellt forskningssamarbete, och att fungera som kontakt och katalysator för utvecklandet av projektidéer tillsammans med aktörer inom energiekosystemet i Vasaregionen.
Läs mera

Projektet ACCESS främjar miljövänliga resekedjor i Vasaregionen

16.11.2020 | Nyheter
Arbets- och näringsministeriet har beviljat Vasaregionens Utveckling Ab VASEK finansiering till ett projekt som ska främja den lokala turistnäringens återhämtning och vara till nytta för hela områdets turism. Projektets hela namn, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, sammanfattar målet: att öka tillgängligheten av Vasaregionens resmål genom hållbara medel.
Läs mera

Företag grundas nu i Vasaregionen lika flitigt som innan coronatiden

09.11.2020 | Nyheter
Åtta procent färre nya företag grundades via Finlands 30 Nyföretagarcentraler under perioden januari-september än under motsvarande period för ett år sedan. På Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har året dock hittills liknat det föregående året, när det kommer till antalet grundade företag.
Läs mera