Lavastus määrittelee tunnelman – Pia suunnittelee teatteri-, elokuva- ja televisiolavasteita

09.08.2022

PISC 5Vassorista kotoisin oleva mutta nyt Vaasassa asuva Pia Enroth on lavastaja, joka on pyörittänyt viime syksystä lähtien omaa PISC - Scenograf Pia Enroth -yritystään. Hänen työhuoneensa on todiste erittäin luovasta ammatista, johon kuuluu kaikkea piirtämisestä mallien rakentamiseen ja teknisten piirustusten laatimiseen, samoin luonnosten laatimista näyttämökuvista, rekvisiitasta ja puvustuksesta.

Pia Enroth suhtautuu intohimoisesti väreihin, muotoihin ja siihen, miten voi huoneiden ja tilojen tunnelmaa muuttaa näiden avulla. Mustasaarelaissyntyinen, nykyisin vaasalainen Pia on aina ollut kiinnostunut myös teatterista, joten oli ehkä selvää, että hänestä tulisi lavastaja. Hieman yli 20 vuotta teatterialalla toiminut Pia on nyt oman yrityksen omistaja, ja yrityksen toiminta on ollut täydessä vauhdissa ihan ensimmäisestä hetkestä lähtien.

Pia Enrothin asunto, jossa hänellä on myös ateljeensa, paljastaa paitsi suuren kiinnostuksen sisustussuunnitteluun, mutta myös lahjakkuuden ja varman näkemyksen sekä kokonaisuuksista että yksityiskohdista.

– Ajatus lavastajaksi ryhtymisestä heräsi jo lukioaikoina, mutta sitten päätin kouluttautua draamaohjaajaksi sen sijaan, Pia aloittaa tarinansa. Sain työpaikan Wasa Teaterista viimeisenä opiskeluvuotenani ja pysyin siellä sitten yli 20 vuotta. Pääosin työskentelin tuolloin myynnissä ja markkinoinnissa, ja olin pitkään myyntipäällikkönä.

PISC 2– Hauskinta on nähdä laadittujen mallien kautta syntynyt lopputulos filmillä, miettii Pia.

Otettuaan vuodeksi vuorotteluvapaata ja työskenneltyään elokuvatuotannon parissa hän päätti hakea Skellefteåssa Luulajan teknillisen yliopiston alaisuudessa annettavaan lavastajakoulutukseen. Kahden vuoden opiskelun ja Tukholmassa BECK-elokuvien parissa suoritetun harjoittelun jälkeen Pia palasi vuonna 2018 teatteriin tuotantosuunnittelijaksi uusi tutkinto takataskussaan.

– Työskentelin siellä viime syksyyn asti. Olin perustanut muutama vuosi aiemmin sivutoimisen yrityksen, mutta päätin sitten ottaa harppauksen ja ryhtyä päätoimiseksi yrittäjäksi, Pia kertoo.

Hän tiesi jo ennestään, että Startiasta ja VASEKista löytyy arvokasta osaamista yrittäjyydestä ja kääntyi yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundarsin puoleen saadakseen apua liiketoimintasuunnitelman laatimiseen ja starttirahan hakemiseen.

– Jos on jotain, mistä en ole yhtään kiinnostunut, niin se on talousasiat ja kirjanpito, ja siksi oli uskomattoman hienoa saada apua laskelmien kanssa. En koskaan joutunut tuntemaan itseni tyhmäksi oli kyse mistä asiasta tahansa, ja kynnys ottaa yhteyttä Startiaan on erittäin matala. Tuijan apu on todella helpottanut minun yrittäjäpolkuani, Pia lisää.

PISC 9Pia toivoo saavansa oman verstaan ja työhuoneen kodin ulkopuolelle jossain vaiheessa tulevaisuudessa. Lavastajana hän tekee yhteistyötä monien eri ammattilaisten kuten rakentajien, puuseppien, ompelijoiden ja vaattureiden kanssa.

Räihä-Pundars puolestaan toteaa, että Piasta huokuu sellaista luovuutta ja persoonallisuutta, ettei hän koskaan epäillyt menestyisikö Pian yritys vai ei, vaikka kyseessä onkin mitä suuremmassa määrin erikoisala.

– Ensimmäinen ajatukseni oli ehkä se, että miltähän toimintaedellytykset näyttävät, mutta Pian laajan kontaktiverkoston ja Ruotsissa opiskeluaikana kertyneiden yhteistyömahdollisuuksien ansiosta hänen markkinansa kasvoivat heti paljon suuremmiksi, jatkaa Räihä-Pundars, joka neuvoi Piaa myös Ruotsissa tehtävän työn järjestelemisessä ja muistutti yrittäjien työttömyyskassaan liittymisen tärkeydestä.

Pialla itsellään oli tarkoituksena käyttää yrittäjyyden ensimmäinen puoli vuotta brändinsä rakentamiseen sekä portfolion ja verkkosivuston luomiseen, jotta voisi markkinoida osaamistaan.

– Mitään sellaista en ole vielä ehtinyt tehdä, hän hymyilee. Minulla on ollut töitä heti ensimmäisestä päivästä lähtien ja voin hyvällä omallatunnolla pitää myös kesälomaa. Tavoitteenani oli pystyä vähentämään työaikaa ilman että tarvitsisi laskea palkkaa, ja siinä olen onnistunutkin.

PISC 12Kaikki teatterilavalla tai kuvatussa draamassa näkyvä, näyttämön ja sisustuksen valaistuksesta ja värien määrittelystä yksittäisiin esineisiin tai verhoilun yksityiskohtiin, kuuluu lavastajan tehtäviin.

Hänen tehtävänsä ovat luonteeltaan hyvin erilaisia, ja alusta lähtien hän on tehnyt töitä useille teattereille, kunnankirjastoille, mainosfilmeihin ja paljon muuta. Suuren osan keväästä hän on viettänyt Skellefteåssa, jossa hän toimi sekä projektipäällikkönä että lavastajana suurelle Nordsken-peli- ja kulttuurifestivaalille. Tehtävät voivat sisältää kaikkea pelkistä suunnittelu- ja rakennuspiirustuksista kokonaisiin avaimet käteen -konsepteihin, joihin sisältyy myös lavasteiden rakentaminen että sisustus.

– Olen myös todella kiinnostunut käsitöistä, ja skenografia on osittain hyvin käytännöllistä, joten minulle ei ole vierasta tarttua myös työkaluihin, Pia hymyilee.

Unelma on saada tulevaisuudessa oma katutason työhuone ja siihen liittyvä verstas. Työntekijän palkkaaminen ei kuitenkaan ole Pialla suunnitelmissa – hän rakentaa mieluummin yhteistyöverkostoansa.

– Käytän ennemmin hyödykseni paikallisten puuseppien ja vaattureiden osaamista ja työskentelen mielelläni tiimissä kaikkien muiden projektissa tarvittavien kanssa. Viihdyn yrittäjänä enkä ole katunut päätöstäni päivääkään, Pia päättää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää