Kysy, kysy ja kysy!

11.05.2022

DSC 0059Johan Hällmark ja Per Vilén

Bäck & Vilén Yrityspalvelut Oy on Vaasassa täyden palvelun tilitoimisto, jolla on sivutoimipiste Pörtomissa. Bäck & Vilén on myös yksi Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppaneista. Yhtiön toimitusjohtaja Johan Hällmark sanoo, että tilitoimiston työssä painotetaan nykyään paljon sitä, että asiakas saa hyvät taloushallinnon rutiinit. 

– On tärkeää varmistaa, että sinulla on hyvät työkalut ja toimintatavat esimerkiksi laskutukseen ja maksujen hallintaan. Erityisesti vasta perustetuille yrityksille on tärkeää saada rutiinit nopeasti kuntoon, Hällmark sanoo.

Bäck & Vilén työskentelee monien sovellusten kanssa ja tarjoaa ohjelmistoratkaisuja muun muassa Fennoalta, Netvisorilta ja Heerosilta.

Varmista, että rahaa on

Johan Hallmark 2022

Hällmarkin mukaan on tärkeää, että kaikilla yrityksillä, niin vastaperustetuilla kuin vanhoillakin, on riittävän suuri liikevaihto. Jos menoja ei pysty kattamaan tuloilla, yritystoiminta ei voi jatkua pitkään.

– Yrityksen perustamisen yhteydessä on varattava riittävästi käyttöpääomaa toiminnan alkuvaiheeseen. Tässä on myös kriittisen tärkeää, että sinulla on oikeat toimintatavat ja työkalut saadaksesi rahat nopeasti asiakkaalta yrityksen pankkitilille. Varsinkin aluksi on tärkeää seurata sekä saapuvia että lähteviä maksuja, jotta varmistetaan, että rahat riittävät, Hällmark (kuvassa vasemmalla) uskoo.

– Tuote tai palvelu on yleensä keskiössä, mutta ei myöskään pidä unohtaa muita tärkeitä tekijöitä, joita tarvitaan menestykseen. Näitä ovat esimerkiksi markkinointi ja hinnoittelu. Lisäksi itse liiketoiminnan laatu, kuten toimitusvarmuus ja asiakaskontaktit, on erittäin tärkeää, Hällmark huomauttaa.

Kysy ja pyydä apua

Yksi Bäck & Vilénin liiketoiminnan kulmakivistä on konsultoinnin ja neuvonnan tarjoaminen. Nykyään yrityskonsulttina työskentelevällä entisellä toimitusjohtajalla Per Vilénillä (kuvassa alla) on vankka kokemus taloushallinnon asiantuntijana. Hänellä on aiempaa kokemusta asiantuntijakumppanuuksista myös Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien kanssa, jossa hän on asiantuntijan roolissa auttanut sekä tulevia että jo toimivia yrittäjiä.

Per Vilen 2022

– Olen työskennellyt paljon uusien yrittäjien kanssa. Autan mielelläni heitä ja vastaan heidän yrittämistä koskeviin kysymyksiinsä. Ne, jotka miettivät yritystoiminnan aloittamista, eivät usein oikein tiedä mitä kysyä. Mutta silti paras neuvoni on, että kannattaa kysyä, ja kysyä uudestaan, siltä varalta, että jokin on edelleen epäselvää, Vilén sanoo.

Liiketalouden konsulttina Vilén työskentelee usein myös erilaisten yrityskauppojen kanssa. Hyvä vinkki jollekin, joka ajattelee uuden yrityksen perustamista, on myös tutkia, onko mielenkiintoisia yrityksiä myynnissä. Bäck & Vilénissä hoidetaan vuosittain monia liiketoimintakauppoja. Jos yritysosto on harkittu, hyvin suunniteltu ja asianmukaisesti toteutettu, on se win-win-tilanne sekä ostajalle että myyjälle.

– Harvat uudet yrittäjät tulevat ajatelleeksi, että uuden yrityksen markkinoille saaminen voi viedä monta vuotta. Joskus olisi järkevämpää ostaa olemassa oleva yritys kuin alkaa taistelemaan eteenpäin nollasta, pohtii Hällmark.

Mistä sitten löytää sopiva ostokohde?

– Vihjeeni usein on, että pitäisi aloittaa soittamalla VASEKin Kjell Nydahlille. Minulla ei ole aavistustakaan, mistä Kjell saa vinkkinsä, mutta hän todellakin tietää kaiken! sanoo Hällmark ja nauraa.

Koska Bäck & Vilén auttaa asiakkaita myös yrityskaupoissa, osataan siellä hyvin myös liiketoiminnan siirtoon liittyvät asiat. Nykyään suurin osa yrityksistä siirtyy jollekin muulle kuin yrittäjän perillisille. Siksi sekä Hällmark että Vilén kehottavat kaikkia liiketoiminnan lopettamista suunnittelevia tekemään myyntipäätöksen hyvissä ajoin, kun yrittäjällä on vielä voimia ja yrityksen arvo on suurimmillaan.

Kunnianhimoiset tietotyöläiset

Bäck & Vilén tarjoaa laajan valikoiman sekä perinteisiä että digitaalisia kirjanpitopalveluja ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi. Yhtiö panostaa erityisesti palvelun laatuun ja henkilöstön osaamiseen. Tavoitteena on, että Bäck & Vilén on Pohjanmaan paras tilitoimisto.

– Teemme asiakaskyselyjä säännöllisesti ja haluamme kehittää liiketoimintaamme tulosten perusteella. Tänä vuonna sisäisen koulutuksen teemanamme on asiakasviestinnän parantaminen, sillä siinä asiakkaat toivovat meidän olevan vielä parempia, Hällmark kertoo.

Hän tietää, ettei asiakkaan ole aina niin helppo ymmärtää, mitä kirjanpitäjä yrittää selittää. Joskus kirjanpitäjä saattaa käyttää esimerkiksi ammattitermejä, joita asiakas ei tiedä. Tällaisessa tilanteessa asiakkaan tulee Hällmarkin mukaan tehdä aina kolme asiaa: kysyä, kysyä ja kysyä, kunnes ymmärrät.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023 | Uutiset
Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?
Lue lisää

Vuoden tasa-arvoyrityksessä henkilöstön moninaisuus on vahvuus

11.05.2023 | Uutiset
Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2023 on närpiöläinen Bigro Ab. Kasvihuonealan yritys Bigro työllistää noin 70 henkilöä, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Valintaraati perustelee valintaa monipuolisella työllä, jota yrityksessä on tehty työyhteisön hyvinvoinnin ja moninaisuuden rakentamiseksi.
Lue lisää

VASEK20-lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

10.05.2023 | Uutiset
VASEK20-juhlalehti jaettiin 10.5. julkisena tiedotteena kaikkiin Vaasan seudun kotitalouksiin. Lehti on tuhti lukupaketti Vaasan seudusta, sen yrityksistä sekä tietysti tämän vuoden synttärisankari VASEKista.
Lue lisää

Stubbtech – enemmän kuin mitä nimi paljastaa

09.05.2023 | Uutiset
Se on tullut verkkaisemmin kuin pitkään aikaan. Kevät nimittäin. Samoin myös Stubbtechin ja sen yrittäjien Jens Rodasin ja Thomas Söderlundin odottama sesonkiaika. Mutta nyt kevät on täällä, ja kantojyrsintään, viherrakennustöihin, ulkomaalaukseen sekä katto- ja julkisivujen pesuun keskittyvän yrityksen toiminta kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitelmana onkin nyt järjestellä liiketoiminta uudelleen kahdeksi erilliseksi markkinointinimeksi.
Lue lisää

”Älä odota tuloksia ensimmäisellä klikkauksella” – Verkkokauppa on ahkeruuslaji

04.05.2023 | Uutiset
Viexpo ja VASEK järjestivät 26.4. infotilaisuuden käynnisteillä olevasta Pohjanmaan verkkokauppiasklubitoiminnasta. Tilaisuudessa saatiin kuulla myös digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsaman inspiroiva puheenvuoro verkkokaupan kymmenestä tärkeimmästä menestystekijästä.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023 | Uutiset
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Lue lisää