Kysy, kysy ja kysy!

11.05.2022

DSC 0059Johan Hällmark ja Per Vilén

Bäck & Vilén Yrityspalvelut Oy on Vaasassa täyden palvelun tilitoimisto, jolla on sivutoimipiste Pörtomissa. Bäck & Vilén on myös yksi Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppaneista. Yhtiön toimitusjohtaja Johan Hällmark sanoo, että tilitoimiston työssä painotetaan nykyään paljon sitä, että asiakas saa hyvät taloushallinnon rutiinit. 

– On tärkeää varmistaa, että sinulla on hyvät työkalut ja toimintatavat esimerkiksi laskutukseen ja maksujen hallintaan. Erityisesti vasta perustetuille yrityksille on tärkeää saada rutiinit nopeasti kuntoon, Hällmark sanoo.

Bäck & Vilén työskentelee monien sovellusten kanssa ja tarjoaa ohjelmistoratkaisuja muun muassa Fennoalta, Netvisorilta ja Heerosilta.

Varmista, että rahaa on

Johan Hallmark 2022

Hällmarkin mukaan on tärkeää, että kaikilla yrityksillä, niin vastaperustetuilla kuin vanhoillakin, on riittävän suuri liikevaihto. Jos menoja ei pysty kattamaan tuloilla, yritystoiminta ei voi jatkua pitkään.

– Yrityksen perustamisen yhteydessä on varattava riittävästi käyttöpääomaa toiminnan alkuvaiheeseen. Tässä on myös kriittisen tärkeää, että sinulla on oikeat toimintatavat ja työkalut saadaksesi rahat nopeasti asiakkaalta yrityksen pankkitilille. Varsinkin aluksi on tärkeää seurata sekä saapuvia että lähteviä maksuja, jotta varmistetaan, että rahat riittävät, Hällmark (kuvassa vasemmalla) uskoo.

– Tuote tai palvelu on yleensä keskiössä, mutta ei myöskään pidä unohtaa muita tärkeitä tekijöitä, joita tarvitaan menestykseen. Näitä ovat esimerkiksi markkinointi ja hinnoittelu. Lisäksi itse liiketoiminnan laatu, kuten toimitusvarmuus ja asiakaskontaktit, on erittäin tärkeää, Hällmark huomauttaa.

Kysy ja pyydä apua

Yksi Bäck & Vilénin liiketoiminnan kulmakivistä on konsultoinnin ja neuvonnan tarjoaminen. Nykyään yrityskonsulttina työskentelevällä entisellä toimitusjohtajalla Per Vilénillä (kuvassa alla) on vankka kokemus taloushallinnon asiantuntijana. Hänellä on aiempaa kokemusta asiantuntijakumppanuuksista myös Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien kanssa, jossa hän on asiantuntijan roolissa auttanut sekä tulevia että jo toimivia yrittäjiä.

Per Vilen 2022

– Olen työskennellyt paljon uusien yrittäjien kanssa. Autan mielelläni heitä ja vastaan heidän yrittämistä koskeviin kysymyksiinsä. Ne, jotka miettivät yritystoiminnan aloittamista, eivät usein oikein tiedä mitä kysyä. Mutta silti paras neuvoni on, että kannattaa kysyä, ja kysyä uudestaan, siltä varalta, että jokin on edelleen epäselvää, Vilén sanoo.

Liiketalouden konsulttina Vilén työskentelee usein myös erilaisten yrityskauppojen kanssa. Hyvä vinkki jollekin, joka ajattelee uuden yrityksen perustamista, on myös tutkia, onko mielenkiintoisia yrityksiä myynnissä. Bäck & Vilénissä hoidetaan vuosittain monia liiketoimintakauppoja. Jos yritysosto on harkittu, hyvin suunniteltu ja asianmukaisesti toteutettu, on se win-win-tilanne sekä ostajalle että myyjälle.

– Harvat uudet yrittäjät tulevat ajatelleeksi, että uuden yrityksen markkinoille saaminen voi viedä monta vuotta. Joskus olisi järkevämpää ostaa olemassa oleva yritys kuin alkaa taistelemaan eteenpäin nollasta, pohtii Hällmark.

Mistä sitten löytää sopiva ostokohde?

– Vihjeeni usein on, että pitäisi aloittaa soittamalla VASEKin Kjell Nydahlille. Minulla ei ole aavistustakaan, mistä Kjell saa vinkkinsä, mutta hän todellakin tietää kaiken! sanoo Hällmark ja nauraa.

Koska Bäck & Vilén auttaa asiakkaita myös yrityskaupoissa, osataan siellä hyvin myös liiketoiminnan siirtoon liittyvät asiat. Nykyään suurin osa yrityksistä siirtyy jollekin muulle kuin yrittäjän perillisille. Siksi sekä Hällmark että Vilén kehottavat kaikkia liiketoiminnan lopettamista suunnittelevia tekemään myyntipäätöksen hyvissä ajoin, kun yrittäjällä on vielä voimia ja yrityksen arvo on suurimmillaan.

Kunnianhimoiset tietotyöläiset

Bäck & Vilén tarjoaa laajan valikoiman sekä perinteisiä että digitaalisia kirjanpitopalveluja ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi. Yhtiö panostaa erityisesti palvelun laatuun ja henkilöstön osaamiseen. Tavoitteena on, että Bäck & Vilén on Pohjanmaan paras tilitoimisto.

– Teemme asiakaskyselyjä säännöllisesti ja haluamme kehittää liiketoimintaamme tulosten perusteella. Tänä vuonna sisäisen koulutuksen teemanamme on asiakasviestinnän parantaminen, sillä siinä asiakkaat toivovat meidän olevan vielä parempia, Hällmark kertoo.

Hän tietää, ettei asiakkaan ole aina niin helppo ymmärtää, mitä kirjanpitäjä yrittää selittää. Joskus kirjanpitäjä saattaa käyttää esimerkiksi ammattitermejä, joita asiakas ei tiedä. Tällaisessa tilanteessa asiakkaan tulee Hällmarkin mukaan tehdä aina kolme asiaa: kysyä, kysyä ja kysyä, kunnes ymmärrät.

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää