Fråga, fråga och fråga!

11.05.2022

DSC 0059Johan Hällmark och Per Vilén

Bäck & Vilén Företagstjänst Ab är en bokföringsbyrå med full service i Vasa med sidokontor i Pörtom. Bäck & Vilén är också en av Nyföretagscentrum Startias sakkunnigorganisationer. Företagetsvd. Johan Hällmark säger att mycket av fokus i bokföringsbyråns arbete idag ligger i att hjälpa kunden att bygga upp bra rutiner för ekonomiförvaltningen.

– Det är viktigt att se till att man har bra verktyg och rutiner för att sköta till exempel fakturering och betalningar. Speciellt för nygrundade företag är det viktigt att snabbt få ordning på rutinerna, säger Hällmark

Bäck & Vilén jobbar med en rad olika program och erbjuder programlösningar bland annat från Fennoa, Netvisor och Heeros.

Se till att det finns pengar

Enligt Hällmark är det viktigt att alla företag, såväl nystartade som gamla, har en tillräckligt stor omsättning. Om man inte kan täcka utgifterna med intäkter, kan företagsverksamheten inte fortsätta länge.

Johan Hallmark 2022

– När man startar ett företag bör man reservera tillräckligt med driftskapital för det inledande skedet. Här är det också kritiskt viktigt att man har rätta rutiner och verktyg för att snabbt få in pengarna från kunden till företagets bankkonto. Speciellt i början är det viktigt att följa med både in- och utbetalningar för att försäkra sig om att pengarna räcker till, menar Hällmark (på bilden till vänster).

– Produkten eller tjänsten står vanligtvis i centrum, men man ska inte heller glömma andra viktiga faktorer för att lyckas. Dessa är till exempel marknadsföring och prissättningen. Dessutom är kvaliteten på själva verksamheten, exempelvis leveranssäkerheten och kundkontakten mycket viktig, påpekar Hällmark.

Fråga och begär hjälp

En av hörnstenarna i Bäck & Viléns verksamhet är att erbjuda konsultering och rådgivning. Per Vilén, tidigare VD som numera jobbar som företagskonsult har gedigen erfarenhet som expert inom ekonomiförvaltning. Han har tidigare erfarenhet av expertpartnerskap också med Kust-Österbottens Företagarförening, där han i roll av en expert har hjälpt såväl blivande som redan verksamma företagare.

Per Vilen 2022– Jag har arbetat mycket med nya företagare. Jag hjälper dem gärna och svarar ärligt på deras frågor om företagande. De som funderar på att starta företagsverksamhet vet ofta inte riktigt vad de ska fråga. Men trots det så är mitt bästa råd att det lönar sig att fråga, och fråga om igen, ifall något fortsättningsvis är oklart, säger Vilén (på bilden till vänster).

Som företagskonsult jobbar Vilén ofta också med olika företagsaffärer. Ett gott tips för någon som funderar på att starta en ny verksamhet, är att också undersöka om det finns några intressanta företag man kunde köpa. På Bäck & Vilén är man varje år med och ordnar många företagsaffärer. Är köpet väl genomtänkt, bra planerat och rätt genomfört så är det en win-win-affär för både köparen och säljaren.

– Få nyföretagare tänker på att det kan ta många år för ett nytt företag att slå igenom på marknaden. Ibland skulle det vara vettigare att köpa ett befintligt företag än att börja kämpa från noll, funderar Hällmark.

Var hittar man då ett lämpligt köpobjekt?

– Jag tipsar ofta om att man ska börja med att ringa Kjell Nydahl på VASEK, jag har ingen aning om varifrån Kjell får sina tips, men han vet verkligen allt! säger Hällmark och skrattar.

Eftersom Bäck & Vilén också hjälper kunder med företagsaffärer, känner man väl till frågor förknippade med överlåtelse av verksamhet. I dag överlåts största delen av företagen till någon annan än företagarens arvingar. Därför uppmanar både Hällmark och Vilén alla som planerar att upphöra med företagsverksamheten att fatta beslutet om försäljning i god tid när företagaren ännu har krafter och företagets värde är som störst.

Ambitiösa kunskapsarbetare

Bäck & Vilén erbjuder en bred skala av både traditionella och digitala bokföringstjänster på svenska, finska och engelska. Bolaget satsar speciellt på servicekvalitén och på personalens kompetens. Målsättningen är att Bäck & Vilén ska vara den bästa bokföringsbyrån i Österbotten.

– Vi utför kundenkäter regelbundet och vill utveckla vår verksamhet utgående från resultaten. Temat för årets interna utbildning är förbättring av kundkommunikationen, eftersom det är det som kunderna önskar att vi ska bli ännu bättre på, berättar Hällmark.

Han vet att kunden inte alla gånger har så lätt att förstå vad bokföraren försöker förklara. Ibland kan bokföraren använda till exempel facktermer som kunden inte förstår. I en sådan situation bör kunden enligt Hällmark alltid göra tre saker: fråga, fråga och fråga tills hen förstår.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera

Maria Haglund till VASEK för att främja tillgången på arbetskraft och regionens dragningskraft

07.03.2024 | Nyheter
Magister i pedagogik Maria Haglund, 35, har börjat på VASEK den 4 mars 2024 som projektchef med uppgift att främja regionens attraktionskraft och tillgång på arbetskraft. Haglund valdes bland totalt 40 sökande till den arbetsuppgift som har en central roll för främjandet av regionens livskraft.
Läs mera

Den första rekryteringen är en nödvändig risk om målet är att växa

06.03.2024 | Nyheter
Den 5.3 höll VASEK, Vasa stad och Vasa Företagare ett tillfälle för företagare som funderar på om deras företag kunde vara en potentiell arbetsgivare. Servicedirektör Päivi Ilmonen från Profimentor påminde företagarna om att ensamföretagarens första kollega kan föra med sig positiva effekter som inte går att mäta i pengar:
Läs mera

De satsade när alla andra drog i bromsen

05.03.2024 | Nyheter
I över två år levde kultur- och evenemangsbranschen i ovisshet på grund av pandemin. Mitt under krisen beslöt Henrik Hagnäs och Dennis Asplund att bilda HHD Entertainment – ett företag med fokus på att arrangera festivaler, spelningar och gig. Konceptet Bigday skapades och i år ordnas festivalen för fjärde gången – med en hittills aldrig skådad biljettförsäljning.
Läs mera

EnergyWeek i mars är kraftfullare än någonsin, nu under fyra dagar

04.03.2024 | Nyheter
Den 11–14.3 går energibranschens toppevenemang EnergyWeek av stapeln vid Vasa stadshus. Registreringen öppnades den 15.1 och anmälningarna visar på ett rekordintresse för årets evenemang. Vi kan återigen förvänta oss tusentals deltagare från tiotals olika länder och det finns gott om utställare på evenemangets alla mässdagar.
Läs mera