Kuinka koronavirus kohtelee liikennepalveluita Vaasan seudulla?

23.04.2020

Kuvituskuva.

Liikkumisen asiantuntijat saman virtuaalipöydän ääressä

Vaasan seudulla erilaisissa tehtävissä liikkumisen parissa työskentelevät toimijat kokoontuivat 21.4. yhteisen virtuaalisen pöydän ääreen keskustelemaan koronaviruksen vaikutuksista liikennepalveluihin seudullamme. MoveIT – Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -hankkeen puitteissa järjestettyyn webinaariin osallistui niin viranhaltijoita, kehittäjiä, yritysmaailman edustajia kuin tutkijoita.

Webinaarin tarkoituksena oli välittää tietoa MoveIT-hankkeessa alkuvuoden aikana tehdystä työstä sekä tarjota eväitä keskustelulle muutaman alustuksen muodossa. Hankkeen projektipäällikkö Anna Måtts-Fransén VASEKista totesi heti alkuun koronatilanteen muodostaneen suuren haasteen yrityksille ja kunnille:

– Rajoitustoimenpiteiden myötä kaikki liikkumispalvelut ja kuljetukset loppuivat lähes kuin seinään. Eri yritystukimuodot ovat tietysti tärkeitä, mutta ne yksistään eivät riitä. Tarvitaan myös yhteistyötä ja kehitystä, hän korosti.

Projektiasiantuntija Heli Siirilä Vaasan yliopiston InnoLabista esitteli MoveIT-hankkeessa käytyä kuntakierrosta, jonka aikana kunkin kunnan edustajat eri sektoreilta pääsivät keskustelemaan liikennepalveluihin ja liikkumiseen liittyvästä, jo tehdystä työstä, sekä suunnittelemaan tulevaa. Kuntakierros ajoittui tammi-maaliskuulle ja Korsnäs oli Vaasan seudun kunnista ainoa, jonka kanssa keskusteluja ei ehditty vielä käydä.

– Keskusteluissa tuotiin esille paikallisia esimerkkejä tehdystä työstä: Isossakyrössä on hankittu kaasuauto kotihoidon henkilöstölle ja Mustasaaressa sähköpyöriä kunnan henkilöstön yhteiskäyttöön. Lisäksi monissa kunnissa nostettiin esille työmatkaliikenteeseen liittyvät haasteet ja mahdollisuudet. Miten asenteita ja rutiineja voitaisiin muuttaa kestävämmiksi? Siirilä esitteli poimintoja keskusteluista.

MoveIT webinaari.Anna Måtts-Fransén, VASEK (ylhäällä oikealla), Heli Siirilä, Vasa universitet (alhaalla vasemmalla) ja Toni Bärman, Traficom pitivät webinaarissa alustuspuheenvuorot.

Joukkoliikenneasiantuntija Toni Bärman liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta kävi läpi koronavirustilanteen vaikutuksia joukkoliikenteeseen koko maassa. Traficomin selvitysten mukaan joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat pudonneet jopa 80 prosenttia ja liikennöitsijöiden lipputulot samassa suhteessa.

– Välttämätön työmatka- ja asiointiliikenne tulee kaikesta huolimatta varmistaa kaikilla maantieteellisillä alueilla. Kun tästä koronatilanteesta selvitään, joudumme seuraavan haasteen äärelle: mitä korona tekee joukkoliikenteen imagolle? Siinä on meillä tekemistä syksyllä ja varmaan tulevina vuosinakin, Bärman totesi.

Imago- ja brändiasiat herättivätkin paljon ajatuksia webinaarin loppukeskustelussa. Yhtäältä koronavirusepidemian pelättiin jättävän joukkoliikenteelle riskialttiin leiman, toisaalta arjen normalisoitumisen arveltiin imaisevan myös ihmisten liikkumiskäyttäytymisen takaisin normaaleihin uomiinsa. Tosin mikä on normaalitilanne kaiken tämän jälkeen? Emme kenties palaa vanhaan, vaan tilalle muodostuu jokin ”uusi normaali”.

Kaikki tuntuivat olevan yhtä mieltä siitä, että jotain muutoksia koronavirusepidemiasta varmasti seuraa niin ihmisten käyttäytymiseen kuin asenteisiinkin, millä on väistämättä vaikutuksia etenkin henkilöliikenteeseen. Henkilöliikenteen digiloikkaa väläyteltiin yhtenä mahdollisuutena, mutta liikennöitsijöiden romahtaneet tulot muodostanevat merkittävän rahoitushaasteen. Kestävä liikkuminen kuitenkin koostuu monista eri osa-alueista, joten ehkä esimerkiksi pyöräilyn ja kävelyn suosiota onnistutaan nostamaan uudelle tasolle sekä koronaepidemia aikana että sen jälkeen.

– Oli miten oli, ainakin saimme hankkeessa hieman lisää suunnitteluaikaa syksylle siirrettyihin pilotteihin, jotka liittyvät Wärtsilän työmatkaliikenteeseen sekä Mustasaaren ja Maalahden alueilla kimppakyytikokeiluun. Uutta normaalia ja positiivista viestintää liikkumisesta sitten syksyllä, Siirilä ja Måtts-Fransén tiivistivät lopuksi.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2023 jälleen suurempi kuin edelliset – seminaarit vetivät täysiä saleja

28.03.2023 | Uutiset
EnergyWeek 2023 keräsi viime viikolla Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin. – Tänä vuonnakin EnergyWeek kesti koko viikon ja kasvoi siten entistä suuremmaksi; vierailijoita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Huomasimme tämän jo ennen tapahtumaviikkoa, kun ennakkoilmoittautumisia oli ennen maanantaita 30 % enemmän kuin aiemmin, Kristoffer Jansson, EnergyVaasan Communications & Brand Manager kertoo.
Lue lisää

Yrityksen voi laittaa myyntiin monen eri kanavan kautta

28.03.2023 | Uutiset
Myyntikanavat yrityksen myymiseen -webinaari keräsi linjoille kuulijoita, joilla yrityksen myyminen oli ajankohtaista tai vasta alustavana ajatuksena. Yhtä kaikki – kuten omistajanvaihdoksissa aina – on järkevää aloittaa omistajanvaihdokseen valmistautuminen ajoissa, ja tällä kertaa webinaarissa pohdittiin erilaisia yrityksen myyntikanavia.
Lue lisää

EnergyWeek ensi viikolla jo 11. kerran

13.03.2023 | Uutiset
Ensi viikolla 20.–24.3. Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on edennyt erittäin hyvin. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille neljälle messupäivälle.
Lue lisää

Koivulahden Säästöpankki auttaa laittamaan yrittäjän raha-asiat kuntoon

09.03.2023 | Uutiset
Koivulahden Säästöpankki kuuluu säästöpankkiryhmään, joka on toiminut jo 200 vuoden ajan. Pankki on yksi paikallisista säästöpankeista, joita löytyy ympäri Suomea. Täällä Vaasan alueella pankkiasioita voi hoitaa Vaasan ja Koivulahden toimistoilla.
Lue lisää

Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimushaun vuoden 1. hakukierros keskittyy kestävään kaupunkikehittämiseen

08.03.2023 | Uutiset
Kestävän kaupunkikehittämisen haussa haetaan Vaasan kaupunkiseudun ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteiden mukaisia hankkeita. Hankkeiden on edistettävä ekosysteemisopimuksessa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien tavoitteita.
Lue lisää

Yrityskummit auttavat yrittäjää omien tavoitteiden saavuttamisessa

07.03.2023 | Uutiset
Yrityskummipalvelu on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka kaipaavat rinnalleen ulkopuolista mentoria ja sparraajaa tukemaan omaa yrittäjyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää

Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023 | Uutiset
Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot.
Lue lisää