Huolitsijafoorumissa puhuttiin mahdollisuuksista – ja niitähän on!

08.10.2019

IMG 5556b

VASEKin logistiikka-asiantuntijoiden Riitta Björkenheimin ja Anna Måtts-Fransénin järjestämä perinteinen Huolitsijaforum keräsi tuvan täyteen, huolitsijoita, logistiikkatoimijoita sekä laivayhtiöiden ja seudun yritysten ja teollisuuden edustajia.

– Meitä logistiikka-asiantuntijoita on seudullisessa kehitysyhtiössä kaksi, mikä on perin harvinaista, mutta se osoittaa kuinka tärkeänä logistiikan kehittämistä pidetään sekä yritysten että seudun toimintaedellytysten kannalta, Björkenheim muistutti ja jatkoi esittelemällä mitä seudun logistiikan kehittämisessä juuri nyt on käynnissä ja mitä on vielä edessä.

– Erikoiskuljetusreitit, kaupungin sisäinen saavutettavuus, kestävä liikkuminen, yhteydet satamaan ja logistiikka-alueille, pääväylät, kansalliset ja kansainväliset yhteydet eri kuljetusmuodoilla, Björkenheim luetteli ja jatkoi:

– Nämä ovat käynnissä nyt, osa on edessä hetken päästä ja osa on selvästi tulevaisuuden asioita.

IMG 5574bTeijo Seppelin Kvarken Ports -satamayhtiöstä esitteli satamassa meneillään olevia projekteja ja tulevaisuuden suunnitelmia aikatauluineen.

– Uusi matkustajalaituri saadaan valmiiksi keväällä 2021, sopivasti Toukokuun ensimmäisenä päivänä tapahtuvaa neitsytmatkaa varten, Seppelin kertoi.

– Kun nämä kaikki suunnitelmat on toteutettu, on satama aika pitkälti valmis. Siellä on silloin kaikki mitä tarvitaan. Vaasan satama on täsmäsatama, eikä sen ole tarkoitus ollakaan mikään bulkkisatama, vaan palvella yrityksiä 150 kilometrin säteellä.

Rautatie keskustasta satamaan on kunnostettu muutamia vuosia sitten, ja rautatiet tulee aivan satamaan asti. Suunnitelmissa olevan Lassenlaiturin jatkon myötä junalla pääse aivan laituriin saakka. Hiili- ja Reininlaiturin rakentaminen on aikataulutettu, ja tulevaisuudessa sinnekin ehkä saadaan myös raiteet ulottumaan. Lassenlaiturin jatkon rakentamisen aikataulu puolestaan on vielä avoin, mutta projekti on prioriteeteissa korkealla

Seppelin muistutti, että sataman kehittämistä tehdään yhteistyössä ja yritysten tarpeita kuunnellen. Hän kehottikin kaikkia ottamaan yhteyttä niin pienten kuin suurtenkin kehitysideoiden kanssa.

IMG 5581bWallenius Sol avaa marraskuussa laivayhteyden Vaasasta Travemündeen, Benelux-maihin ja edelleen Isoon-Britannian. Wallenius Solin Jonas Wahlin muistutti, että he mielellään niputtavat tavaravolyymeja, jotta saadaan taloudellisia hyötyjä sekä luotua joustava ja skaalautuva systeemi ja sitä myötä kestävät kuljetukset ja merkittävät ympäristöedut.

Wahlin esitteli myös varustamon vuonna 2021 valmistuvia uusia aluksia, jotka on rakennettu nimenomaan raskasta rahtia varten:

– LNG-propulsiolla kulkevat alukset ovat yksi askel parempaan suuntaan, vaikka LNG onkin fossiilinen polttoaine. Mutta ehkä joskus nämä sekä kontteja että ro-ro-rahtia kuljettavat alukset kulkevat biokaasulla.

Wallenius Sol arvioi, että yhtiön uudet alukset kuluttavat puolet vähemmän polttoaineita ja tuottavat 60 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasuja. Rikkioksidipäästötkin vähenevät 98 prosentilla.

– Tätä asiakkaat pyytävät, vaikka se on vähän kalliimpaa, mutta jonkun täytyy ottaa se ensimmäinen askel. On hienoa, että asiakkaat ovat valmiita maksamaan vähän ekstraa tästä, jotta saadaan kuljetusten hiilijalanjälkeä pienennettyä, Wahlin kiitteli.

IMG 5588bHuolitsijaforumin päätteeksi Juha Päivike Wärtsilästä antoi tuoreen näkökulman logistiikkaan ja kertoi mistä Smart Technology Hubissa on kyse logistiikan kannalta.

– Ei siis ole kyse tehtaan muuttamisesta, vaan paljon muustakin: Smart Technology Hub on nimensä mukaisesti hubi, innovaatio ja innovaatioalusta. Myönnämme, että emme pysty sen toteuttamiseen itse, vaan haluamme siihen yhteistyökumppaneita. Tavoitteena on sijainnin ja Vaasan sataman toimintojen maksimaalinen hyödyntäminen. Ja nyt marraskuussa avautuva rahtilinja antaakin meille siihen loistavan mahdollisuuden, Päivike kertoi ja jatkoi:

– Painotamme yhteistyötä ja uusia innovaatioita, tutkimusta ja tuotekehitystä ja haluamme saada aikaan uuden ekosysteemin. Meillä on jo energiaklusteri, mutta voimme olla vieläkin enemmän. Vaasan satama on ketterä ja täällä on helppo kokeilla erilaisia konsepteja, jotta voimme optimoida niin tavaravirtoja kuin laivayhteyksiäkin. Myöhemmin niiden toisintaminen onnistuu myös muualla.

Päivike peräänkuulutti kriittisen massan rakentamista, jotta muutosta saadaan aikaan.

– Potentiaalia on! Tämä on hieno mahdollisuus saada aikaan ympäristöystävällisempiä kuljetuksia.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

61 yritystä myynnissä – alkaisiko sinun yrittäjäurasi valmiin yrityksen kanssa?

17.02.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain yli 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa autettiin viime vuonna 107 eri yritystä yrityskaupan eli yrityksen myymisen kanssa. Tällä hetkellä omistajanvaihdosasiantuntijoilla on listoillaan 61 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa.
Lue lisää

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää