Huolitsijafoorumissa puhuttiin mahdollisuuksista – ja niitähän on!

08.10.2019

IMG 5556b

VASEKin logistiikka-asiantuntijoiden Riitta Björkenheimin ja Anna Måtts-Fransénin järjestämä perinteinen Huolitsijaforum keräsi tuvan täyteen, huolitsijoita, logistiikkatoimijoita sekä laivayhtiöiden ja seudun yritysten ja teollisuuden edustajia.

– Meitä logistiikka-asiantuntijoita on seudullisessa kehitysyhtiössä kaksi, mikä on perin harvinaista, mutta se osoittaa kuinka tärkeänä logistiikan kehittämistä pidetään sekä yritysten että seudun toimintaedellytysten kannalta, Björkenheim muistutti ja jatkoi esittelemällä mitä seudun logistiikan kehittämisessä juuri nyt on käynnissä ja mitä on vielä edessä.

– Erikoiskuljetusreitit, kaupungin sisäinen saavutettavuus, kestävä liikkuminen, yhteydet satamaan ja logistiikka-alueille, pääväylät, kansalliset ja kansainväliset yhteydet eri kuljetusmuodoilla, Björkenheim luetteli ja jatkoi:

– Nämä ovat käynnissä nyt, osa on edessä hetken päästä ja osa on selvästi tulevaisuuden asioita.

IMG 5574bTeijo Seppelin Kvarken Ports -satamayhtiöstä esitteli satamassa meneillään olevia projekteja ja tulevaisuuden suunnitelmia aikatauluineen.

– Uusi matkustajalaituri saadaan valmiiksi keväällä 2021, sopivasti Toukokuun ensimmäisenä päivänä tapahtuvaa neitsytmatkaa varten, Seppelin kertoi.

– Kun nämä kaikki suunnitelmat on toteutettu, on satama aika pitkälti valmis. Siellä on silloin kaikki mitä tarvitaan. Vaasan satama on täsmäsatama, eikä sen ole tarkoitus ollakaan mikään bulkkisatama, vaan palvella yrityksiä 150 kilometrin säteellä.

Rautatie keskustasta satamaan on kunnostettu muutamia vuosia sitten, ja rautatiet tulee aivan satamaan asti. Suunnitelmissa olevan Lassenlaiturin jatkon myötä junalla pääse aivan laituriin saakka. Hiili- ja Reininlaiturin rakentaminen on aikataulutettu, ja tulevaisuudessa sinnekin ehkä saadaan myös raiteet ulottumaan. Lassenlaiturin jatkon rakentamisen aikataulu puolestaan on vielä avoin, mutta projekti on prioriteeteissa korkealla

Seppelin muistutti, että sataman kehittämistä tehdään yhteistyössä ja yritysten tarpeita kuunnellen. Hän kehottikin kaikkia ottamaan yhteyttä niin pienten kuin suurtenkin kehitysideoiden kanssa.

IMG 5581bWallenius Sol avaa marraskuussa laivayhteyden Vaasasta Travemündeen, Benelux-maihin ja edelleen Isoon-Britannian. Wallenius Solin Jonas Wahlin muistutti, että he mielellään niputtavat tavaravolyymeja, jotta saadaan taloudellisia hyötyjä sekä luotua joustava ja skaalautuva systeemi ja sitä myötä kestävät kuljetukset ja merkittävät ympäristöedut.

Wahlin esitteli myös varustamon vuonna 2021 valmistuvia uusia aluksia, jotka on rakennettu nimenomaan raskasta rahtia varten:

– LNG-propulsiolla kulkevat alukset ovat yksi askel parempaan suuntaan, vaikka LNG onkin fossiilinen polttoaine. Mutta ehkä joskus nämä sekä kontteja että ro-ro-rahtia kuljettavat alukset kulkevat biokaasulla.

Wallenius Sol arvioi, että yhtiön uudet alukset kuluttavat puolet vähemmän polttoaineita ja tuottavat 60 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasuja. Rikkioksidipäästötkin vähenevät 98 prosentilla.

– Tätä asiakkaat pyytävät, vaikka se on vähän kalliimpaa, mutta jonkun täytyy ottaa se ensimmäinen askel. On hienoa, että asiakkaat ovat valmiita maksamaan vähän ekstraa tästä, jotta saadaan kuljetusten hiilijalanjälkeä pienennettyä, Wahlin kiitteli.

IMG 5588bHuolitsijaforumin päätteeksi Juha Päivike Wärtsilästä antoi tuoreen näkökulman logistiikkaan ja kertoi mistä Smart Technology Hubissa on kyse logistiikan kannalta.

– Ei siis ole kyse tehtaan muuttamisesta, vaan paljon muustakin: Smart Technology Hub on nimensä mukaisesti hubi, innovaatio ja innovaatioalusta. Myönnämme, että emme pysty sen toteuttamiseen itse, vaan haluamme siihen yhteistyökumppaneita. Tavoitteena on sijainnin ja Vaasan sataman toimintojen maksimaalinen hyödyntäminen. Ja nyt marraskuussa avautuva rahtilinja antaakin meille siihen loistavan mahdollisuuden, Päivike kertoi ja jatkoi:

– Painotamme yhteistyötä ja uusia innovaatioita, tutkimusta ja tuotekehitystä ja haluamme saada aikaan uuden ekosysteemin. Meillä on jo energiaklusteri, mutta voimme olla vieläkin enemmän. Vaasan satama on ketterä ja täällä on helppo kokeilla erilaisia konsepteja, jotta voimme optimoida niin tavaravirtoja kuin laivayhteyksiäkin. Myöhemmin niiden toisintaminen onnistuu myös muualla.

Päivike peräänkuulutti kriittisen massan rakentamista, jotta muutosta saadaan aikaan.

– Potentiaalia on! Tämä on hieno mahdollisuus saada aikaan ympäristöystävällisempiä kuljetuksia.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Katse merelle

12.12.2019 | Uutiset
Vaasalaiset rakastavat saaristoaan ja merta, myös huonolla säällä, mutta erityisesti auringonpaisteessa. ”Saareen” eli mökille lähdetään varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, joskus jopa vuoden ympäri. Vaasalaiset arvostavat ainutlaatuista saaristoaan ja ylpeilevät Suomen ainoalla Unescon luonnonperintökohteella. Merenkurkun saaristo tarjoaa mahdollisuuksia matkailulle ja virkistäytymiseen, mutta myös uusimpien merenkulun teknologiainnovaatioiden testaukseen ja käyttöönottoon.
Lue lisää

Uumajassa jo toista kertaa järjestetty Karriärsitz-tapahtuma onnistui hyvin!

05.12.2019 | Uutiset
Karriärsitz-rekrytointitapahtuma järjestettiin toista kertaa Uumajan yliopistolla perjantaina 22.11.2019. Uumajasta tapahtumaan osallistui 35 tekniikan, lääketieteen, sosiaali- ja terveysalan, talouden sekä median opiskelijaa. Vaasasta paikalla olivat Vaasan keskussairaala, Vaasan kaupunki, Folkhälsan ja KWH-konserni.
Lue lisää

Malax Bageri & Conditori laajentaa

03.12.2019 | Uutiset
Piirustukset ovat valmiina, tukihakemus jätetty ja aivan pian olisi tarkoitus aloittaa Malax Bageri & Conditorin laajennustyöt. Omistaja Mats Udd toivoo, että kaikki on valmiina keväällä ja odottaa voivansa silloin lisätä konditoriapuolen tuotantoa merkittävästi.
Lue lisää

Komatsu Forest solmii yhteyksiä Pohjanmaalle

29.11.2019 | Uutiset
Komatsu Forest on maailman suurimpia metsäkoneiden valmistajia ja yhtiöllä on nykyisellään kaksi tuotantoyksikköä ja konttoreita yhdessätoista maassa. Yhtiö rakentaa parhaillaan hiilidioksidineutraalia tehdasta Uumajaan, ja sen vuoksi tehtaanjohtajat Martin Ärlestig ja Krister Rosendahl vierailivat Vaasassa tapaamassa suomalaisyrityksiä, aikeenaan solmia mahdollisia kumppanuuksia ja löytää uusia alihankkijoita.
Lue lisää

Liikkumisen muutos tehdään yhteisvoimin – eikä vain sen jonkun muun toimesta

27.11.2019 | Uutiset
MoveIT-hankkeen järjestämässä strategiaseminaarissa 21.11. keskusteltiin vilkkaasti konkretiasta eli keinoista päästä lähemmäksi sitä tilannetta, että Vaasan seudulla olisi oikeasti vähähiiliset liikennepalvelut tarjolla.
Lue lisää

Kasvuyrityksen määritelmästä

24.11.2019 | Uutiset
Juha Tall nosti ansiokkaassa yleisönosastokirjoituksessaan (Ilkka 19.11.2019) esille mikroyritykset ja niiden saamisen mukaan työllisyystalkoisiin.
Lue lisää

Stefan Råback SEKESin hallitukseen

21.11.2019 | Uutiset
Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry valitsi vuosikokouksessaan 21.11.2019 yhdistykselle hallituksen vuodelle 2020.
Lue lisää