Hiilineutraalia liikkumista pohdittiin työpajoissa monelta kannalta

08.12.2020

ilmasto ja liikenne 1920x1358

MoveIT-hankkeen työpajassa 2.12. keskusteltiin siitä, mitä keinoja olisi hyvä kirjata valmisteilla olevaan tiekarttaan, jonka tavoitteena on saada vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulle vuonna 2030.

Alustuspuheenvuoron tarjoili Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylitarkastaja Laura Langer. Hänen mukaansa joukkoliikenteen tavoitteena on olla saavutettavaa ja kestävä liikkumismuoto sekä myös toimia tehokkaasti. Hänen mukaansa nämä hyödyt voivat olla jopa merkittävämpiä kuin joukkoliikenteen ilmastohyödyt, kun asiaa ajatellaan nimenomaan tasa-arvon ja viihtyisän elinympäristön kannalta.

– Joukkoliikenteen ilmastovaikutukset ovat suurimmillaan silloin, kun ne kytketään tiiviisti osaksi myös taloudellisia ohjauskeinoja, Langer toteaa.

Joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat nousseet vuosikymmenen aikana suurissa kaupungeissa noin 13 prosenttia ja keskisuurissa kaupungeissa 27 prosenttia. Myös junien kaukoliikenne on lisääntynyt 21 prosentilla.

– Etätyö, joustava työ ja etäopiskelu vaikuttavat joukkoliikenteen kysyntään. Tämä voi aiheuttaa sen, että haja-asutusalueilla joudutaan siirtymään kutsuohjatun liikenteen palveluihin. Toisaalta ruuhkapiikkien tasaantuminen voi helpottaa palvelun järjestämistä. Kysynnän pysyvä vähentyminen voi heikentää edellytyksiä tarjota joukkoliikennettä, Langer pohti.

MoveIT-hankkeen projektiasiantuntija Heli Siirilä Vaasan yliopiston Innolabista haastoi työpajan osallistujia hakemaan ja pohtimaan toimivimpia keinoja, joilla voitaisiin vaikuttaa liikennepalveluiden ja liikkumisen hiilineutraalisuuteen Vaasan seudulla. Asiaa pohdittiin niin talouden, maankäytön, alueiden, liikenteen, palveluiden ja elinkeinojen sekä työpaikkojen näkökulmasta.

Alueiden roolia pohtineen ryhmän mielestä on tärkeää, että eri alueiden mahdollisuudet ja erityispiirteet otetaan huomioon, ja on pyrittävä selvittämään miksi kullakin alueella valitaan juuri se oma auto muiden vaihtoehtojen asemesta. Tässä arveltiin olevan lähinnä asennekysymyksestä ja joukkoliikenteen käyttö koetaan turhaan liian vaikeaksi, eikä sitä ennakkoasenteen vuoksi edes kokeilla ja anneta sille mahdollisuutta.

Yrityksillä ja työpaikoilla nähtiin olevan merkittävä rooli hiilineutraalin liikkumisen tukemisessa. Etenkin kun juuri työnantajat hyötyvät eniten juuri liikkumisen terveysvaikutuksista. Työsuhdepyöräedun tuloa kiiteltiin.

Talouden kannalta asiaa pohdittaessa todettiin, että yrityskentässä nähdään hiilineutraaliin liikkumiseen ohjaamisessa enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia. Tietoa aiheesta, mutta myös porkkanoita tarvitaan enemmän. Autoilun kulujen väheneminen vaikuttaa hyvin todennäköisesti myönteisesti paikallistalouteen. Pyöräilyn ja etenkin sähköpyörien tukemisen nähtiin kuitenkin olevan nimenomaan talousteko.

Projektipäällikkö Matias Båsk oli tyytyväinen työpajoissa käytyihin keskusteluihin:

– Työryhmissä käytiin todella aktiivista keskustelua, ja saimme arvokasta tietoa ja hyödyllisiä näkökantoja aiheesta. Näitä voimme hyödyntää, kun nyt lähdemme rakentamaan tiekartan runkoa ja sisältöä eteenpäin, Båsk kiittelee.

MoveIT-hankkeessa on jo toteutettu nykytila-analyysi. Hankkeessa järjestetään kevätalvella 2021 vielä kaksi työpajaa, joista ensimmäinen keskittyy työstämään aihetta pienten kuntien näkökulmasta ja toisessa sitten viimeistellään tiekarttaluonnosta. Tiekartta valmistuu kevään 2021 aikana.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek ensi viikolla jo 11. kerran

13.03.2023 | Uutiset
Ensi viikolla 20.–24.3. Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on edennyt erittäin hyvin. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille neljälle messupäivälle.
Lue lisää

Koivulahden Säästöpankki auttaa laittamaan yrittäjän raha-asiat kuntoon

09.03.2023 | Uutiset
Koivulahden Säästöpankki kuuluu säästöpankkiryhmään, joka on toiminut jo 200 vuoden ajan. Pankki on yksi paikallisista säästöpankeista, joita löytyy ympäri Suomea. Täällä Vaasan alueella pankkiasioita voi hoitaa Vaasan ja Koivulahden toimistoilla.
Lue lisää

Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimushaun vuoden 1. hakukierros keskittyy kestävään kaupunkikehittämiseen

08.03.2023 | Uutiset
Kestävän kaupunkikehittämisen haussa haetaan Vaasan kaupunkiseudun ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteiden mukaisia hankkeita. Hankkeiden on edistettävä ekosysteemisopimuksessa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien tavoitteita.
Lue lisää

Yrityskummit auttavat yrittäjää omien tavoitteiden saavuttamisessa

07.03.2023 | Uutiset
Yrityskummipalvelu on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka kaipaavat rinnalleen ulkopuolista mentoria ja sparraajaa tukemaan omaa yrittäjyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää

Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023 | Uutiset
Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot.
Lue lisää

Suomen Malmijalostus ja FREYR Battery yhteistyöhön katodimateriaalitehtaan perustamiseksi Vaasaan

17.02.2023 | Uutiset
Suomen Malmijalostus ja FREYR Battery allekirjoittaneet yhteistyötä koskevan sopimuksen, jonka pohjalta ne tarkastelevat mahdollisuuksia perustaa LFP-katodimateriaalitehdas Vaasaan. Osapuolten suunnitelmissa on yhteisyritys hankkeen eteenpäin viemiseksi.
Lue lisää

Poikkeuksellinen vuosi sai yritysten perustajat kaipaamaan tukea

17.02.2023 | Uutiset
Uusyrityskeskusten tarjoaman henkilökohtaisen ja maksuttoman neuvonnan avulla perustettiin vuoden 2022 aikana Suomeen lähes 6200 uutta yritystä. Neuvontatapahtumien määrä sekä pituudet kasvoivat suhteessa perustettujen yritysten määrään. Poikkeuksellinen vuosi sai yritysten perustajat varovaisiksi.
Lue lisää