Hiilineutraalia liikkumista pohdittiin työpajoissa monelta kannalta

08.12.2020

ilmasto ja liikenne 1920x1358

MoveIT-hankkeen työpajassa 2.12. keskusteltiin siitä, mitä keinoja olisi hyvä kirjata valmisteilla olevaan tiekarttaan, jonka tavoitteena on saada vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulle vuonna 2030.

Alustuspuheenvuoron tarjoili Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylitarkastaja Laura Langer. Hänen mukaansa joukkoliikenteen tavoitteena on olla saavutettavaa ja kestävä liikkumismuoto sekä myös toimia tehokkaasti. Hänen mukaansa nämä hyödyt voivat olla jopa merkittävämpiä kuin joukkoliikenteen ilmastohyödyt, kun asiaa ajatellaan nimenomaan tasa-arvon ja viihtyisän elinympäristön kannalta.

– Joukkoliikenteen ilmastovaikutukset ovat suurimmillaan silloin, kun ne kytketään tiiviisti osaksi myös taloudellisia ohjauskeinoja, Langer toteaa.

Joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat nousseet vuosikymmenen aikana suurissa kaupungeissa noin 13 prosenttia ja keskisuurissa kaupungeissa 27 prosenttia. Myös junien kaukoliikenne on lisääntynyt 21 prosentilla.

– Etätyö, joustava työ ja etäopiskelu vaikuttavat joukkoliikenteen kysyntään. Tämä voi aiheuttaa sen, että haja-asutusalueilla joudutaan siirtymään kutsuohjatun liikenteen palveluihin. Toisaalta ruuhkapiikkien tasaantuminen voi helpottaa palvelun järjestämistä. Kysynnän pysyvä vähentyminen voi heikentää edellytyksiä tarjota joukkoliikennettä, Langer pohti.

MoveIT-hankkeen projektiasiantuntija Heli Siirilä Vaasan yliopiston Innolabista haastoi työpajan osallistujia hakemaan ja pohtimaan toimivimpia keinoja, joilla voitaisiin vaikuttaa liikennepalveluiden ja liikkumisen hiilineutraalisuuteen Vaasan seudulla. Asiaa pohdittiin niin talouden, maankäytön, alueiden, liikenteen, palveluiden ja elinkeinojen sekä työpaikkojen näkökulmasta.

Alueiden roolia pohtineen ryhmän mielestä on tärkeää, että eri alueiden mahdollisuudet ja erityispiirteet otetaan huomioon, ja on pyrittävä selvittämään miksi kullakin alueella valitaan juuri se oma auto muiden vaihtoehtojen asemesta. Tässä arveltiin olevan lähinnä asennekysymyksestä ja joukkoliikenteen käyttö koetaan turhaan liian vaikeaksi, eikä sitä ennakkoasenteen vuoksi edes kokeilla ja anneta sille mahdollisuutta.

Yrityksillä ja työpaikoilla nähtiin olevan merkittävä rooli hiilineutraalin liikkumisen tukemisessa. Etenkin kun juuri työnantajat hyötyvät eniten juuri liikkumisen terveysvaikutuksista. Työsuhdepyöräedun tuloa kiiteltiin.

Talouden kannalta asiaa pohdittaessa todettiin, että yrityskentässä nähdään hiilineutraaliin liikkumiseen ohjaamisessa enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia. Tietoa aiheesta, mutta myös porkkanoita tarvitaan enemmän. Autoilun kulujen väheneminen vaikuttaa hyvin todennäköisesti myönteisesti paikallistalouteen. Pyöräilyn ja etenkin sähköpyörien tukemisen nähtiin kuitenkin olevan nimenomaan talousteko.

Projektipäällikkö Matias Båsk oli tyytyväinen työpajoissa käytyihin keskusteluihin:

– Työryhmissä käytiin todella aktiivista keskustelua, ja saimme arvokasta tietoa ja hyödyllisiä näkökantoja aiheesta. Näitä voimme hyödyntää, kun nyt lähdemme rakentamaan tiekartan runkoa ja sisältöä eteenpäin, Båsk kiittelee.

MoveIT-hankkeessa on jo toteutettu nykytila-analyysi. Hankkeessa järjestetään kevätalvella 2021 vielä kaksi työpajaa, joista ensimmäinen keskittyy työstämään aihetta pienten kuntien näkökulmasta ja toisessa sitten viimeistellään tiekarttaluonnosta. Tiekartta valmistuu kevään 2021 aikana.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää