GigaVaasan akkuteollisuusalueelle suunniteltujen investointien vaikutukset ulottuvat koko Suomeen

22.01.2024

GigaVaasa scenarios pieniSelvityksessä tarkasteltiin investointi- ja tuotantovaiheita sekä muodostettiin kaksi eri skenaariota. Skenaario 1 = tilanne, jossa investointien 1. vaiheet toteutuvat. Skenaario 2 = tilanne, jossa investointien 2. vaiheet toteutuvat. Selvityksen ulkopuolelle jäi noin puolet kennotehtaan alueesta. (klikkaa kuvaa ladataksesi se suuremmassa koossa)

Tuore vaikuttavuusmalli osoittaa merkittäviä suoria ja välillisiä vaikutuksia

Vaikuttavuusmallissa on arvioitu GigaVaasa-alueelle Vaasaan ja Mustasaareen suunniteltujen akkuklusterin investointien hankekokonaisuuden välittömiä ja välillisiä vaikutuksia työllisyyteen, tuotokseen, arvonlisäykseen ja verotuloihin sekä vaikutusten alueellista kohdentumista Vaasan seudulle ja koko maahan.

Selvityksessä tarkasteltiin investointi- ja tuotantovaiheita sekä muodostettiin kaksi eri skenaariota. Skenaario 1 = tilanne, jossa investointien 1. vaiheet toteutuvat. Skenaario 2 = tilanne, jossa investointien 2. vaiheet toteutuvat. Selvityksen ulkopuolelle jäi noin puolet kennotehtaan alueesta. 

Mallinnuksen mukaan tuotantovaiheen vaikutukset toisivat käytetystä skenaariosta riippuen 

  • 1,3 tai 2,7 miljardin euron arvonlisäyksen, josta 0,8 tai 1,7 miljardia euroa kohdistuisi Vaasan seudulle
  • 5 200 tai 10 400 uutta työpaikkaa, joista 2 400 tai 4 900 Vaasan seudulle
  • Tuotoksena 3,7 tai 7,8 miljardia euroa, josta 2,6 tai 5,4 miljardia Vaasan seudulla
  • 111 tai 224 miljoonaa euroa palkoista menisi kulutukseen 
  • Tutustu tarkemmin vaikuttavuusmalliin 

Työn toteutti aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI Publicin Valtteri Laasonen ja Rasmus Aro yhteistyössä Kaupunkitutkimus TA:n Seppo Laakson kanssa.  

Vaikutukset kokonaistuotokseen ja arvonlisäykseen merkittävät  

Akkuteollisuusinvestointien suorana vaikutuksena Vaasan seudulle on syntymässä huomattava määrä uusia työpaikkoja. Mittavilla investoinneilla on merkittäviä vaikutuksia seudun ja sen kuntien talouteen. Välilliset vaikutukset ulottuvat laajemmin koko maahan ja kansalliseen kasvuun. 

Mallinnuksen mukaan investointien toteutuminen tuo rakennusvaiheessa – skenaariosta riippuen yli 4 000 tai yli 8 000 työpaikkaa etenkin rakentamisen alalle. Myös suunnittelun ja välillisesti teollisuuden alalla vaikutus on suuri. Tuotantovaiheessa, toiminnan ollessa huipussa kokonaisvaikutus on yli 5 000 tai yli 10 000 työpaikkaa etenkin teollisuuden alalle. Työpaikkoja syntyy myös esimerkiksi logistiikkaan, varastointiin ja erilaisten raaka-aineiden jalostamiseen. 

GigaVaasa-investointien tuotannon aikaiset vaikutukset kokonaistuotokseen ja arvonlisäykseen ovat hyvin merkittävät molemmissa skenaarioissa. Skenaariosta riippuen puhutaan vuositasolla 2,5 tai 3,7 miljardista eurosta kokonaistuotokseen ja 0,8 tai 1,3 miljardista eurosta arvonlisäykseen. Suurin osa (76 %) välillisistä vaikutuksista arvoketjussa syntyy kuitenkin muualla Suomessa. Samoin kulutuksen kerrannaisvaikutuksista 2/3 syntyy muualla Suomessa. 

Verotulovaikutukset ovat myös huomattavia. Vaasan seudun näkökulmasta merkittävimmät verotulovaikutukset syntyvät kunnallisveroista sekä yhteisöverotuloista. Myös vuosittain maksettavat tonttivuokrat ja kiinteistöverot tuovat merkittäviä tuloja kunnille. Valtion näkökulmasta arvonlisävero- sekä yhteisöverotulot ovat erittäin merkittäviä valitusta toteutusmalleista riippuen. Niiden mittakaavaa on haastava arvioida tässä vaiheessa.  

Vaikuttavuusmalli todentaa akkuarvoketjun rakentamisen kannattavuuden 

– Tämän vaikuttavuusmallin avulla ymmärrämme sekä paikallisesti että kansallisesti mitä mahdollisuuksia akkuarvoketjun rakentuminen pitää sisällään. Työn edetessä on käynyt selvästi ilmi, että kokonaisuus on odotettua laajempi, luvut merkittävämpiä kuin mitä asiakastyöhön keskittyessämme olemme pystyneet huomaamaan, GigaVaasa-tiimiä johtava Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry kiittelee ja jatkaa: 

– Vaikuttavuusmalli myös osoittaa, että uuden toimialan mahdollistaminen on kannattavaa, ja meillä on kaikki syyt olettaa, että yhteiskunta on laajasti mukana rakentamassa kanssamme tätä suomalaista akkuarvoketjua. Akkuala vie meidät positiiviselle kasvu-uralle, eikä ainoastaan paikallisesti vaan kyseessä on myös kansallinen ja kansainvälinen asia, jolle myös EU laittaa painoarvoa. 

– Työssä mallinnettiin kaksi eri skenaariota, koska maailma on erilainen eri tilanteissa. Rakennusvaiheessa voi olla erilaisia tarpeita, esimerkiksi tilapäisiä työvoimahuippuja. Tämä vaikuttavuusmalli tarjoaa kurkistuksen siihen mitä akkuarvoketjun toteutumisen eri vaiheissa tulee tapahtumaan, Valtteri Laasonen MDI Publicista kertoo. 

Häyry huomauttaa lopuksi, että vaikuttavuusmalli on tärkeä myös asiakkaiden eli alueelle investointia harkitsevien ja suunnittelevien näkökulmasta: 

– Asiakkaamme saavat tämän mallin perusteella kuvan siitä, mitä alueella tulee laajemmin tapahtumaan, mitä synergioita ja skaalautuvuusmahdollisuuksia sekä uusia liiketoimintamahdollisuuksia on luvassa sekä asiakkaille että alihankkijoille. EnergyVaasan syksyn tuoreet kasvuluvut todentavat, että seudulla on tehty kestäviä ratkaisuja. Yksi esimerkki näistä on myös juuri käynnistynyt valtakunnallinen työantajaimagokampanja, jolla pureudutaan sekä nykyisiin että tuleviin työvoimatarpeisiin, hän toteaa. 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yritysneuvojat osana Yrittäjän talousavun valtakunnallista verkostoa

26.02.2024 | Uutiset
Laskut kasaantuvat, kassa näyttää tyhjältä, myynti sakkaa, asiakkaita ei meinaa löytyä. Yrittäjän arki saattaa välillä olla haastavaa. Yrittäjän talousavusta yrittäjä saa luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa.
Lue lisää

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2024 on julkaistu

15.02.2024 | Uutiset
Uudesta perustamisoppaasta saat apua yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvää tärkeää tietoa.
Lue lisää

Uusi lentorahtipalvelu Vaasasta – Jetpak kuljettaa ovelta ovelle

06.02.2024 | Uutiset
Kuljetusyritys Jetpak aloitti viime syksynä lähtevän rahdin osalta uudelleen toiminnan myös Vaasasta. Jetpak tarjoaa yrityksille nopeita lentorahtikuljetuksia ovelta ovelle.
Lue lisää

Ostajan vuonna pyritään elinvoimaisten yritysten säilyttämiseen

02.02.2024 | Uutiset
Antti Alasaaren kolumni Pohjankyrö-lehdestä
Lue lisää

Vanhempainvapaalta yrittäjäksi ja esimieheksi

30.01.2024 | Uutiset
Kun vanhempainvapaa päättyi ja oli aika palata työelämään, Caroline Silfver alkoi pohtia vaihtoehtojaan. Työ palvelu- ja ravintola-alalla viikonloppu- ja ilta-aikaan ei enää houkutellut, ja sen sijaan hän päätti toteuttaa idean oman siivousyrityksen perustamisesta.
Lue lisää

GigaVaasan akkuteollisuusalueelle suunniteltujen investointien vaikutukset ulottuvat koko Suomeen

22.01.2024 | Uutiset
Vaikuttavuusmallissa on arvioitu GigaVaasa-alueelle Vaasaan ja Mustasaareen suunniteltujen akkuklusterin investointien hankekokonaisuuden välittömiä ja välillisiä vaikutuksia työllisyyteen, tuotokseen, arvonlisäykseen ja verotuloihin sekä vaikutusten alueellista kohdentumista Vaasan seudulle ja koko maahan.
Lue lisää

Vaasan seudulla edessä hyvä vuosi

22.01.2024 | Uutiset
Stefan Råbackin kolumni Vaasa Insider -verkkojulkaisussa.
Lue lisää

Pilottiryhmästä uutta potkua kestävyystyöhön ja kiertotalousajatteluun

19.01.2024 | Uutiset
Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeen pilottiryhmä kokoontui 17.1. ensimmäisen kerran kick-off -tilaisuuden merkeissä yli 30 yrityksen voimin. Iltapäivän ohjelmaan kuului muihin osallistujiin tutustuminen sekä verkostoituminen.
Lue lisää