GigaVaasan akkuteollisuusalueelle suunniteltujen investointien vaikutukset ulottuvat koko Suomeen

22.01.2024

GigaVaasa scenarios pieniSelvityksessä tarkasteltiin investointi- ja tuotantovaiheita sekä muodostettiin kaksi eri skenaariota. Skenaario 1 = tilanne, jossa investointien 1. vaiheet toteutuvat. Skenaario 2 = tilanne, jossa investointien 2. vaiheet toteutuvat. Selvityksen ulkopuolelle jäi noin puolet kennotehtaan alueesta. (klikkaa kuvaa ladataksesi se suuremmassa koossa)

Tuore vaikuttavuusmalli osoittaa merkittäviä suoria ja välillisiä vaikutuksia

Vaikuttavuusmallissa on arvioitu GigaVaasa-alueelle Vaasaan ja Mustasaareen suunniteltujen akkuklusterin investointien hankekokonaisuuden välittömiä ja välillisiä vaikutuksia työllisyyteen, tuotokseen, arvonlisäykseen ja verotuloihin sekä vaikutusten alueellista kohdentumista Vaasan seudulle ja koko maahan.

Selvityksessä tarkasteltiin investointi- ja tuotantovaiheita sekä muodostettiin kaksi eri skenaariota. Skenaario 1 = tilanne, jossa investointien 1. vaiheet toteutuvat. Skenaario 2 = tilanne, jossa investointien 2. vaiheet toteutuvat. Selvityksen ulkopuolelle jäi noin puolet kennotehtaan alueesta. 

Mallinnuksen mukaan tuotantovaiheen vaikutukset toisivat käytetystä skenaariosta riippuen 

  • 1,3 tai 2,7 miljardin euron arvonlisäyksen, josta 0,8 tai 1,7 miljardia euroa kohdistuisi Vaasan seudulle
  • 5 200 tai 10 400 uutta työpaikkaa, joista 2 400 tai 4 900 Vaasan seudulle
  • Tuotoksena 3,7 tai 7,8 miljardia euroa, josta 2,6 tai 5,4 miljardia Vaasan seudulla
  • 111 tai 224 miljoonaa euroa palkoista menisi kulutukseen 
  • Tutustu tarkemmin vaikuttavuusmalliin 

Työn toteutti aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI Publicin Valtteri Laasonen ja Rasmus Aro yhteistyössä Kaupunkitutkimus TA:n Seppo Laakson kanssa.  

Vaikutukset kokonaistuotokseen ja arvonlisäykseen merkittävät  

Akkuteollisuusinvestointien suorana vaikutuksena Vaasan seudulle on syntymässä huomattava määrä uusia työpaikkoja. Mittavilla investoinneilla on merkittäviä vaikutuksia seudun ja sen kuntien talouteen. Välilliset vaikutukset ulottuvat laajemmin koko maahan ja kansalliseen kasvuun. 

Mallinnuksen mukaan investointien toteutuminen tuo rakennusvaiheessa – skenaariosta riippuen yli 4 000 tai yli 8 000 työpaikkaa etenkin rakentamisen alalle. Myös suunnittelun ja välillisesti teollisuuden alalla vaikutus on suuri. Tuotantovaiheessa, toiminnan ollessa huipussa kokonaisvaikutus on yli 5 000 tai yli 10 000 työpaikkaa etenkin teollisuuden alalle. Työpaikkoja syntyy myös esimerkiksi logistiikkaan, varastointiin ja erilaisten raaka-aineiden jalostamiseen. 

GigaVaasa-investointien tuotannon aikaiset vaikutukset kokonaistuotokseen ja arvonlisäykseen ovat hyvin merkittävät molemmissa skenaarioissa. Skenaariosta riippuen puhutaan vuositasolla 2,5 tai 3,7 miljardista eurosta kokonaistuotokseen ja 0,8 tai 1,3 miljardista eurosta arvonlisäykseen. Suurin osa (76 %) välillisistä vaikutuksista arvoketjussa syntyy kuitenkin muualla Suomessa. Samoin kulutuksen kerrannaisvaikutuksista 2/3 syntyy muualla Suomessa. 

Verotulovaikutukset ovat myös huomattavia. Vaasan seudun näkökulmasta merkittävimmät verotulovaikutukset syntyvät kunnallisveroista sekä yhteisöverotuloista. Myös vuosittain maksettavat tonttivuokrat ja kiinteistöverot tuovat merkittäviä tuloja kunnille. Valtion näkökulmasta arvonlisävero- sekä yhteisöverotulot ovat erittäin merkittäviä valitusta toteutusmalleista riippuen. Niiden mittakaavaa on haastava arvioida tässä vaiheessa.  

Vaikuttavuusmalli todentaa akkuarvoketjun rakentamisen kannattavuuden 

– Tämän vaikuttavuusmallin avulla ymmärrämme sekä paikallisesti että kansallisesti mitä mahdollisuuksia akkuarvoketjun rakentuminen pitää sisällään. Työn edetessä on käynyt selvästi ilmi, että kokonaisuus on odotettua laajempi, luvut merkittävämpiä kuin mitä asiakastyöhön keskittyessämme olemme pystyneet huomaamaan, GigaVaasa-tiimiä johtava Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry kiittelee ja jatkaa: 

– Vaikuttavuusmalli myös osoittaa, että uuden toimialan mahdollistaminen on kannattavaa, ja meillä on kaikki syyt olettaa, että yhteiskunta on laajasti mukana rakentamassa kanssamme tätä suomalaista akkuarvoketjua. Akkuala vie meidät positiiviselle kasvu-uralle, eikä ainoastaan paikallisesti vaan kyseessä on myös kansallinen ja kansainvälinen asia, jolle myös EU laittaa painoarvoa. 

– Työssä mallinnettiin kaksi eri skenaariota, koska maailma on erilainen eri tilanteissa. Rakennusvaiheessa voi olla erilaisia tarpeita, esimerkiksi tilapäisiä työvoimahuippuja. Tämä vaikuttavuusmalli tarjoaa kurkistuksen siihen mitä akkuarvoketjun toteutumisen eri vaiheissa tulee tapahtumaan, Valtteri Laasonen MDI Publicista kertoo. 

Häyry huomauttaa lopuksi, että vaikuttavuusmalli on tärkeä myös asiakkaiden eli alueelle investointia harkitsevien ja suunnittelevien näkökulmasta: 

– Asiakkaamme saavat tämän mallin perusteella kuvan siitä, mitä alueella tulee laajemmin tapahtumaan, mitä synergioita ja skaalautuvuusmahdollisuuksia sekä uusia liiketoimintamahdollisuuksia on luvassa sekä asiakkaille että alihankkijoille. EnergyVaasan syksyn tuoreet kasvuluvut todentavat, että seudulla on tehty kestäviä ratkaisuja. Yksi esimerkki näistä on myös juuri käynnistynyt valtakunnallinen työantajaimagokampanja, jolla pureudutaan sekä nykyisiin että tuleviin työvoimatarpeisiin, hän toteaa. 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää