Fredrik toteutti unelmansa omasta puutarha-alan yrityksestä

02.06.2020

Fredrik SkepparFredrik Skeppar Övermalaxista aloitti yritystoimintansa puutarhasuunnittelijana ja -rakentajana Cultivera Garden -yrityksessään keväällä 2019.

Puutarha-alan yrityksillä on nyt sesonkiaika, ja näiden kiireisten yritysten kategoriaan kuuluu myös Fredrik Skepparin yritys Övermalaxista. Hänen ensimmäinen vuotensa alalla on mennyt hyvin, ja ne vinkit, jotka hän sai Startiasta ja VASEKilta ovat yhdessä hyvän maineen kera siivittäneet yritystä.

Fredrik on kasvanut kasvihuoneviljelyn maailmassa ja ehti muutaman vuoden ajan pyörittää kurkkuviljelmiä vanhempiensa kasvihuoneessa ennen kuin siirtyi työskentelemään metallialalle. Unelma työskentelystä puutarharakentamisen ja puutarhanhoidon parissa oli kuitenkin aina takaraivossa, ja lopulta Fredrik päätti kouluttautua puutarhuriksi.

Opintojen ohessa hän työskenteli viiden vuoden ajan puutarharakennusyrityksessä Vaasassa, mutta keväästä 2019 lähtien hän on ollut omillaan yrityksessään nimeltä Cultivera Garden.

– Pyöritin myös marjaviljelmää muutaman vuoden ajan, joten oma yritys minulla oli jo olemassa. Vaihdoin sen nimeä ja käännyin samalla VASEKin puoleen saadakseni apua rahoitussuunnitelman ja budjetin kanssa, starttirahan hakemisessa sekä saadakseni vinkkejä siihen, miten saisin toimintani mahdollisimman hyvin käyntiin, Fredrik kertoo.

Fredrik SkepparFredrik toteuttaa sekä puutarhasuunnitelmia, istutus- ja leikkuuhommia, kiveyksiä ja muuta puutarharakentamiseen liittyvää.

Ideoita hän pallotteli yhdessä yritysneuvoja Olav Nylundin kanssa, joka myös vinkkasi Fredrikiä hakemaan maaseutuyrittäjille tarkoitettua investointitukea Aktion Österbottenin kautta.

– Laattakivien lastaamiseen ja siirtämiseen tarvitaan ehdottomasti pyöräkuormaajaa, ja siihen investointiin hain ja myös sain investointitukea, Fredrik kertoo.

Fredrik tarttui myös saamiinsa vinkkeihin sosiaalisen median, yhteistyökumppaneiden ja tavarantoimittajien hyödyntämisestä yrityksensä markkinoinnissa, ja vinkit ovat selvästi myös toimineet.

– Koko ensimmäisen sesongin aikana olin ilman työtä vain kaksi viikkoa, muuten kaikki on pyörinyt hyvin. Talvikausi käytetään suunnittelutyöhön. Piirrämme puutarhat 3D-ohjelmalla, joten kuvista käy ilmi sekä kasvien värit, muodot että korkeudet.

Cultivera Garden tiimiSesonki on täyteen varattu, ja apunaan Fredrikillä on sekä kausityöntekijöitä että aliurakoitsijoita. Vasemmalta Kaj Nordqvist, Mathias Lindell, Madeleine Skeppar, Petter Lövdahl ja Fredrik Skeppar.

Itse puutarhanrakennustyöt tehdään sitten kesäkaudella.

– Teemme kaikkea puutarhasuunnittelusta pienempiin neuvontatehtäviin. Rakennamme kiveyksiä ja kukkapenkkejä, istutamme pensasaitoja ja leikkaamme puita ja pensaita, istutamme nurmikoita ja niin edelleen.

Tämä sesonki on nyt täysin varattu suurempiin puutarhanrakennusprojekteihin, joiden väliin mahtuu vain muutamia pienempiä toimeksiantoja. Fredrikillä on kolme kausityöntekijää ja myös kaksi muuta yrittäjää aliurakoitsijoina, jotta hän ehtii toteuttaa kaikki toimeksiannot. Asiakkaat ovat pääosin yksityishenkilöitä, eikä poikkeuksellinen tilanne yhteiskunnassamme ole vaikuttanut negatiivisesti yrityksen toimintaan, pikemminkin päinvastoin.

– Nyt kun ihmiset eivät voi matkustaa ja viettävät tavallista enemmän aikaa kotona, päättää moni myös panostaa erilaisiin puutarhaprojekteihin. Niissä on 100-prosenttisesti kyse ulkotöistä, ja kun ei käytä tuhansia euroja etelänmatkaan, voi sen sijaan investoida ne puutarhaansa ja ehkä toteuttaa sellaista, mitä on lykätty jo monta vuotta, Fredrik hymyilee.

Cultivera GardenKoronakriisi ei ole vaikuttanut negatiivisesti Fredrikin yrityksen toimintaan, pikemminkin päinvastoin. Monet panostavat enemmän puutarhaan nyt, kun kotona vietetään enemmän aikaa eikä matkustaminen ole mahdollista.

Yritysneuvoja Olav Nylund toteaa, että kyseessä on mahdollisesti uusi trendi.

– Koronatilanne ehkä johtaa siihen, että laitamme resursseja enemmän paikallisiin ja maanläheisempiin asioihin, kuten kiinteistöjemme huoltamiseen ja puutarhoihin. Ja miksi ei silloin kääntyisi paikallisen asiantuntijan puoleen, kun sellaisia on kerran saatavilla, hän lisää.

Viime syksynä, kun ensimmäinen sesonki yrittäjänä oli ohi, pitivät Olav ja Fredrik seurantapalaverin ja kävivät läpi miten kaikki on sujunut.

– On aina hyvä saada palautetta, ja saamani vinkit ovat olleet minulle suureksi avuksi, Fredrik päättää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Onnistunut yrityskauppa tuo isommat lihakset

19.10.2021 | Uutiset
Tänä keväänä insinööritoimisto ja alihankintayritys Esko Group siirtyi osaksi Scansoloa, ja puoli vuotta yrityskaupan tekemisen jälkeen käytännön työ fuusion toimeenpanossa on nyt täydessä vauhdissa. Useita palapelin paloja piti loksahdella paikoilleen ennen kuin kauppakirjat saatiin allekirjoitettua. Toimitusjohtaja Markku Rinnasto myöntääkin suoraan, että ilman VASEKin apua prosessi olisi ollut huomattavasti haastavampi.
Lue lisää

Yritykset uskovat lentomatkustuksen elpyvän – tarvetta useammille yhteyksille

19.10.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Pohjanmaan kauppakamari toteuttivat lokakuussa lentokyselyn, joka lähetettiin noin 600 yritykselle Vaasan seudulla. Myös Vaasan Yrittäjät lähettivät kyselyn jäsenyrityksilleen. Kyselyyn saatiin vastaukset 207 yrityksestä Vaasan seudulta.
Lue lisää

Ylimääräisessä yhtiökokouksessa uusia jäseniä VASEKin hallitukseen

14.10.2021 | Uutiset
VASEKin ylimääräinen yhtiökokous pidettiin 11.10. yhtiön omistajakuntien pyynnöstä. Omistajakunnat halusivat kuntavaalien jälkeen päivittää edustajiaan seudullisen kehitysyhtiön hallituksessa.
Lue lisää

Kestävästä johtajuudesta hyötyvät kaikki: työntekijä, työnantaja ja lopulta itse työ

14.10.2021 | Uutiset
Future Cleantech Solutions -hankkeen webinaarissa 7.10.2021 käsiteltiin kestävää johtajuutta muuttuvassa maailmassa luennoitsija, muutosjohtaja ja kouluttaja Ulrika Sedinin johdolla. Webinaarin moderaattorina toimi Future Cleantech Solutionsin kansainvälisen liiketoiminnan kehittäjä Jon Moraeus. Kiinnostus oli Merenkurkun molemmilla puolilla suurta; tilaisuuteen ilmoittautui yli 300 osallistujaa sekä Ruotsista että Suomesta.
Lue lisää

Vaasan seudulla on satoja avoimia työpaikkoja – yritykset houkuttelevat yhdessä osaajia

13.10.2021 | Uutiset
Kuusi Vaasan seudun yritystä ja organisaatiota sekä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Vaasan kaupunki panostavat yhteiseen rekrytointikampanjaan osaavan työvoiman saamiseksi seudulle. Mukana kampanjassa ovat Hitachi Energy, Mirka, Vaasan keskussairaala, Wapice, VEO ja Wärtsilä.
Lue lisää

Seuraava EnergyWeek maaliskuussa 2022

12.10.2021 | Uutiset
Pohjoismaiden merkittävin kansainvälinen energia-alan verkostoitumis- ja myyntitapahtuma EnergyWeek toteutuu jälleen 21.–25.3.2022, tällä kertaa viisipäiväisenä aiemman neljän sijaan. Rekisteröityminen tapahtumaan aukeaa ensi vuoden alussa, ja tapahtumaan on jo varmistettu lähes 200 näytteilleasettajaa. Tapahtumaan odotetaan edellisten EnergyWeek-tapahtumien tapaan tuhansia kävijöitä, ja vieraita ja puhujia odotetaan saapuvaksi yli 20 maasta.
Lue lisää

Kotihoidosta oman pesulan omistajaksi

05.10.2021 | Uutiset
Hiljattain rakennetusta hallista Isostakyröstä löydämme Katri Soisalon parhaillaan syöttämässä mattoja matonpesukoneeseen, joka myös on täysin uusi. Katri on vasta hiljattain, useiden kuukausien valmistelun jälkeen, päässyt käyntiin yrityksensä Yty-Pyykkärit kanssa.
Lue lisää

Yrittäjän vastuuta yrityksen taloudesta ei voi ulkoistaa – tilitoimisto on kullanarvoinen apu

04.10.2021 | Uutiset
Parhaimmillaan tilitoimisto on yrittäjälle ja etenkin uudelle yrittäjälle kullanarvoinen apu. Tilitoimisto voi hoitaa muun muassa yrityksen kirjanpidon ja muita taloushallinnollisia tehtäviä, joten ei ole yhdentekevää, minkä tilitoimiston yritykselleen valitsee. Monet tilitoimistot tarjoavat muitakin palveluja kuin pelkkiä taloushallinnollisia palveluja. Yritysneuvojamme vinkkaavat tässä jutussa, mitä tilitoimiston valinnassa kannattaa ottaa huomioon.
Lue lisää