Fredrik toteutti unelmansa omasta puutarha-alan yrityksestä

02.06.2020

Fredrik SkepparFredrik Skeppar Övermalaxista aloitti yritystoimintansa puutarhasuunnittelijana ja -rakentajana Cultivera Garden -yrityksessään keväällä 2019.

Puutarha-alan yrityksillä on nyt sesonkiaika, ja näiden kiireisten yritysten kategoriaan kuuluu myös Fredrik Skepparin yritys Övermalaxista. Hänen ensimmäinen vuotensa alalla on mennyt hyvin, ja ne vinkit, jotka hän sai Startiasta ja VASEKilta ovat yhdessä hyvän maineen kera siivittäneet yritystä.

Fredrik on kasvanut kasvihuoneviljelyn maailmassa ja ehti muutaman vuoden ajan pyörittää kurkkuviljelmiä vanhempiensa kasvihuoneessa ennen kuin siirtyi työskentelemään metallialalle. Unelma työskentelystä puutarharakentamisen ja puutarhanhoidon parissa oli kuitenkin aina takaraivossa, ja lopulta Fredrik päätti kouluttautua puutarhuriksi.

Opintojen ohessa hän työskenteli viiden vuoden ajan puutarharakennusyrityksessä Vaasassa, mutta keväästä 2019 lähtien hän on ollut omillaan yrityksessään nimeltä Cultivera Garden.

– Pyöritin myös marjaviljelmää muutaman vuoden ajan, joten oma yritys minulla oli jo olemassa. Vaihdoin sen nimeä ja käännyin samalla VASEKin puoleen saadakseni apua rahoitussuunnitelman ja budjetin kanssa, starttirahan hakemisessa sekä saadakseni vinkkejä siihen, miten saisin toimintani mahdollisimman hyvin käyntiin, Fredrik kertoo.

Fredrik SkepparFredrik toteuttaa sekä puutarhasuunnitelmia, istutus- ja leikkuuhommia, kiveyksiä ja muuta puutarharakentamiseen liittyvää.

Ideoita hän pallotteli yhdessä yritysneuvoja Olav Nylundin kanssa, joka myös vinkkasi Fredrikiä hakemaan maaseutuyrittäjille tarkoitettua investointitukea Aktion Österbottenin kautta.

– Laattakivien lastaamiseen ja siirtämiseen tarvitaan ehdottomasti pyöräkuormaajaa, ja siihen investointiin hain ja myös sain investointitukea, Fredrik kertoo.

Fredrik tarttui myös saamiinsa vinkkeihin sosiaalisen median, yhteistyökumppaneiden ja tavarantoimittajien hyödyntämisestä yrityksensä markkinoinnissa, ja vinkit ovat selvästi myös toimineet.

– Koko ensimmäisen sesongin aikana olin ilman työtä vain kaksi viikkoa, muuten kaikki on pyörinyt hyvin. Talvikausi käytetään suunnittelutyöhön. Piirrämme puutarhat 3D-ohjelmalla, joten kuvista käy ilmi sekä kasvien värit, muodot että korkeudet.

Cultivera Garden tiimiSesonki on täyteen varattu, ja apunaan Fredrikillä on sekä kausityöntekijöitä että aliurakoitsijoita. Vasemmalta Kaj Nordqvist, Mathias Lindell, Madeleine Skeppar, Petter Lövdahl ja Fredrik Skeppar.

Itse puutarhanrakennustyöt tehdään sitten kesäkaudella.

– Teemme kaikkea puutarhasuunnittelusta pienempiin neuvontatehtäviin. Rakennamme kiveyksiä ja kukkapenkkejä, istutamme pensasaitoja ja leikkaamme puita ja pensaita, istutamme nurmikoita ja niin edelleen.

Tämä sesonki on nyt täysin varattu suurempiin puutarhanrakennusprojekteihin, joiden väliin mahtuu vain muutamia pienempiä toimeksiantoja. Fredrikillä on kolme kausityöntekijää ja myös kaksi muuta yrittäjää aliurakoitsijoina, jotta hän ehtii toteuttaa kaikki toimeksiannot. Asiakkaat ovat pääosin yksityishenkilöitä, eikä poikkeuksellinen tilanne yhteiskunnassamme ole vaikuttanut negatiivisesti yrityksen toimintaan, pikemminkin päinvastoin.

– Nyt kun ihmiset eivät voi matkustaa ja viettävät tavallista enemmän aikaa kotona, päättää moni myös panostaa erilaisiin puutarhaprojekteihin. Niissä on 100-prosenttisesti kyse ulkotöistä, ja kun ei käytä tuhansia euroja etelänmatkaan, voi sen sijaan investoida ne puutarhaansa ja ehkä toteuttaa sellaista, mitä on lykätty jo monta vuotta, Fredrik hymyilee.

Cultivera GardenKoronakriisi ei ole vaikuttanut negatiivisesti Fredrikin yrityksen toimintaan, pikemminkin päinvastoin. Monet panostavat enemmän puutarhaan nyt, kun kotona vietetään enemmän aikaa eikä matkustaminen ole mahdollista.

Yritysneuvoja Olav Nylund toteaa, että kyseessä on mahdollisesti uusi trendi.

– Koronatilanne ehkä johtaa siihen, että laitamme resursseja enemmän paikallisiin ja maanläheisempiin asioihin, kuten kiinteistöjemme huoltamiseen ja puutarhoihin. Ja miksi ei silloin kääntyisi paikallisen asiantuntijan puoleen, kun sellaisia on kerran saatavilla, hän lisää.

Viime syksynä, kun ensimmäinen sesonki yrittäjänä oli ohi, pitivät Olav ja Fredrik seurantapalaverin ja kävivät läpi miten kaikki on sujunut.

– On aina hyvä saada palautetta, ja saamani vinkit ovat olleet minulle suureksi avuksi, Fredrik päättää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kieli-, viestintä- ja web-palvelut – kaikki saman katon alta Lingvafix Communicationsilta

28.07.2021 | Uutiset
Rainer Ahlvik perusti Lingvafix Communicationsin vuonna 1992 sivutoimisesti, ja vuonna 2011 oli aika testata, kestäisikö liiketoiminta myös kokoaikaisesti – ja kestihän se. Vuonna 2019 mukaan yritykseen liittyi vaimo Lilian Åstrand-Ahlvik, takataskussaan 30 vuoden kokemus muun muassa projektinhallinnasta ja muutosviestinnästä. Nykyään yritys tarjoaa käännös-, viestintä- ja web-palveluita asiakkaille koko maata ja jopa ulkomaita myöten.
Lue lisää

Kajakkivuokrausyritys sai alkunsa rakkaudesta lajiin

08.07.2021 | Uutiset
Yrittäjä Leo Tuisku perusti Vaasan Kajakkivuokrauksen vuoden 2020 loppupuolella, mutta varsinainen toiminta käynnistyi parisen kuukautta sitten. Yritystä sivutoimisesti pyörittävä Tuisku kertoo, että helatorstaina kävivät ensimmäiset asiakkaat, minkä jälkeen homma on lähtenyt rullaamaan.
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

07.07.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Biokaasun hyödyntämiseen liittyy monia haasteita

05.07.2021 | Uutiset
Stormossenilla keskusteltiin 18.6. biokaasusta, kun CERM-hankkeen projektipäälliköt Göran Östberg, Rasmus Hautala ja etäyhteyden päässä Tomas Knuts kutsuivat Pohjanmaan biokaasutoimijoita keskustelemaan biokaasun hyödyntämisen kehityksestä, tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vaihtoehdoista.
Lue lisää

”Teette erittäin hyvää työtä seudun eteen” – VASEKin toiminnan kouluarvosana peräti 8,6

01.07.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin säännöllisesti toteuttama sidosryhmäkysely lähetettiin toukokuussa noin 180 henkilölle. Vastaajat edustivat elinkeinoelämän organisaatioita, aluekehitysviranomaisia, koulutussektoria ja kehityshankkeiden toteuttajia. Myös kaikkien omistajakuntien kunnanvaltuustojen ja -hallitusten puheenjohtajistot saivat sidosryhmäkyselyn vastattavakseen.
Lue lisää

Vähähiilisten liikennepalveluiden tiekartalla lisätään liikenteen kestävyyttä ja käyttäjämääriä

29.06.2021 | Uutiset
MoveIT-hankkeessa on laadittu tiekartta Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030, joka auttaa hahmottamaan niitä kehityspolkuja, joilla voidaan lisätä liikenteen kestävyyttä ja eri liikennepalveluiden käyttäjämääriä.
Lue lisää

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

22.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää