Fredrik toteutti unelmansa omasta puutarha-alan yrityksestä

02.06.2020

Fredrik SkepparFredrik Skeppar Övermalaxista aloitti yritystoimintansa puutarhasuunnittelijana ja -rakentajana Cultivera Garden -yrityksessään keväällä 2019.

Puutarha-alan yrityksillä on nyt sesonkiaika, ja näiden kiireisten yritysten kategoriaan kuuluu myös Fredrik Skepparin yritys Övermalaxista. Hänen ensimmäinen vuotensa alalla on mennyt hyvin, ja ne vinkit, jotka hän sai Startiasta ja VASEKilta ovat yhdessä hyvän maineen kera siivittäneet yritystä.

Fredrik on kasvanut kasvihuoneviljelyn maailmassa ja ehti muutaman vuoden ajan pyörittää kurkkuviljelmiä vanhempiensa kasvihuoneessa ennen kuin siirtyi työskentelemään metallialalle. Unelma työskentelystä puutarharakentamisen ja puutarhanhoidon parissa oli kuitenkin aina takaraivossa, ja lopulta Fredrik päätti kouluttautua puutarhuriksi.

Opintojen ohessa hän työskenteli viiden vuoden ajan puutarharakennusyrityksessä Vaasassa, mutta keväästä 2019 lähtien hän on ollut omillaan yrityksessään nimeltä Cultivera Garden.

– Pyöritin myös marjaviljelmää muutaman vuoden ajan, joten oma yritys minulla oli jo olemassa. Vaihdoin sen nimeä ja käännyin samalla VASEKin puoleen saadakseni apua rahoitussuunnitelman ja budjetin kanssa, starttirahan hakemisessa sekä saadakseni vinkkejä siihen, miten saisin toimintani mahdollisimman hyvin käyntiin, Fredrik kertoo.

Fredrik SkepparFredrik toteuttaa sekä puutarhasuunnitelmia, istutus- ja leikkuuhommia, kiveyksiä ja muuta puutarharakentamiseen liittyvää.

Ideoita hän pallotteli yhdessä yritysneuvoja Olav Nylundin kanssa, joka myös vinkkasi Fredrikiä hakemaan maaseutuyrittäjille tarkoitettua investointitukea Aktion Österbottenin kautta.

– Laattakivien lastaamiseen ja siirtämiseen tarvitaan ehdottomasti pyöräkuormaajaa, ja siihen investointiin hain ja myös sain investointitukea, Fredrik kertoo.

Fredrik tarttui myös saamiinsa vinkkeihin sosiaalisen median, yhteistyökumppaneiden ja tavarantoimittajien hyödyntämisestä yrityksensä markkinoinnissa, ja vinkit ovat selvästi myös toimineet.

– Koko ensimmäisen sesongin aikana olin ilman työtä vain kaksi viikkoa, muuten kaikki on pyörinyt hyvin. Talvikausi käytetään suunnittelutyöhön. Piirrämme puutarhat 3D-ohjelmalla, joten kuvista käy ilmi sekä kasvien värit, muodot että korkeudet.

Cultivera Garden tiimiSesonki on täyteen varattu, ja apunaan Fredrikillä on sekä kausityöntekijöitä että aliurakoitsijoita. Vasemmalta Kaj Nordqvist, Mathias Lindell, Madeleine Skeppar, Petter Lövdahl ja Fredrik Skeppar.

Itse puutarhanrakennustyöt tehdään sitten kesäkaudella.

– Teemme kaikkea puutarhasuunnittelusta pienempiin neuvontatehtäviin. Rakennamme kiveyksiä ja kukkapenkkejä, istutamme pensasaitoja ja leikkaamme puita ja pensaita, istutamme nurmikoita ja niin edelleen.

Tämä sesonki on nyt täysin varattu suurempiin puutarhanrakennusprojekteihin, joiden väliin mahtuu vain muutamia pienempiä toimeksiantoja. Fredrikillä on kolme kausityöntekijää ja myös kaksi muuta yrittäjää aliurakoitsijoina, jotta hän ehtii toteuttaa kaikki toimeksiannot. Asiakkaat ovat pääosin yksityishenkilöitä, eikä poikkeuksellinen tilanne yhteiskunnassamme ole vaikuttanut negatiivisesti yrityksen toimintaan, pikemminkin päinvastoin.

– Nyt kun ihmiset eivät voi matkustaa ja viettävät tavallista enemmän aikaa kotona, päättää moni myös panostaa erilaisiin puutarhaprojekteihin. Niissä on 100-prosenttisesti kyse ulkotöistä, ja kun ei käytä tuhansia euroja etelänmatkaan, voi sen sijaan investoida ne puutarhaansa ja ehkä toteuttaa sellaista, mitä on lykätty jo monta vuotta, Fredrik hymyilee.

Cultivera GardenKoronakriisi ei ole vaikuttanut negatiivisesti Fredrikin yrityksen toimintaan, pikemminkin päinvastoin. Monet panostavat enemmän puutarhaan nyt, kun kotona vietetään enemmän aikaa eikä matkustaminen ole mahdollista.

Yritysneuvoja Olav Nylund toteaa, että kyseessä on mahdollisesti uusi trendi.

– Koronatilanne ehkä johtaa siihen, että laitamme resursseja enemmän paikallisiin ja maanläheisempiin asioihin, kuten kiinteistöjemme huoltamiseen ja puutarhoihin. Ja miksi ei silloin kääntyisi paikallisen asiantuntijan puoleen, kun sellaisia on kerran saatavilla, hän lisää.

Viime syksynä, kun ensimmäinen sesonki yrittäjänä oli ohi, pitivät Olav ja Fredrik seurantapalaverin ja kävivät läpi miten kaikki on sujunut.

– On aina hyvä saada palautetta, ja saamani vinkit ovat olleet minulle suureksi avuksi, Fredrik päättää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää