Fredrik toteutti unelmansa omasta puutarha-alan yrityksestä

02.06.2020

Fredrik SkepparFredrik Skeppar Övermalaxista aloitti yritystoimintansa puutarhasuunnittelijana ja -rakentajana Cultivera Garden -yrityksessään keväällä 2019.

Puutarha-alan yrityksillä on nyt sesonkiaika, ja näiden kiireisten yritysten kategoriaan kuuluu myös Fredrik Skepparin yritys Övermalaxista. Hänen ensimmäinen vuotensa alalla on mennyt hyvin, ja ne vinkit, jotka hän sai Startiasta ja VASEKilta ovat yhdessä hyvän maineen kera siivittäneet yritystä.

Fredrik on kasvanut kasvihuoneviljelyn maailmassa ja ehti muutaman vuoden ajan pyörittää kurkkuviljelmiä vanhempiensa kasvihuoneessa ennen kuin siirtyi työskentelemään metallialalle. Unelma työskentelystä puutarharakentamisen ja puutarhanhoidon parissa oli kuitenkin aina takaraivossa, ja lopulta Fredrik päätti kouluttautua puutarhuriksi.

Opintojen ohessa hän työskenteli viiden vuoden ajan puutarharakennusyrityksessä Vaasassa, mutta keväästä 2019 lähtien hän on ollut omillaan yrityksessään nimeltä Cultivera Garden.

– Pyöritin myös marjaviljelmää muutaman vuoden ajan, joten oma yritys minulla oli jo olemassa. Vaihdoin sen nimeä ja käännyin samalla VASEKin puoleen saadakseni apua rahoitussuunnitelman ja budjetin kanssa, starttirahan hakemisessa sekä saadakseni vinkkejä siihen, miten saisin toimintani mahdollisimman hyvin käyntiin, Fredrik kertoo.

Fredrik SkepparFredrik toteuttaa sekä puutarhasuunnitelmia, istutus- ja leikkuuhommia, kiveyksiä ja muuta puutarharakentamiseen liittyvää.

Ideoita hän pallotteli yhdessä yritysneuvoja Olav Nylundin kanssa, joka myös vinkkasi Fredrikiä hakemaan maaseutuyrittäjille tarkoitettua investointitukea Aktion Österbottenin kautta.

– Laattakivien lastaamiseen ja siirtämiseen tarvitaan ehdottomasti pyöräkuormaajaa, ja siihen investointiin hain ja myös sain investointitukea, Fredrik kertoo.

Fredrik tarttui myös saamiinsa vinkkeihin sosiaalisen median, yhteistyökumppaneiden ja tavarantoimittajien hyödyntämisestä yrityksensä markkinoinnissa, ja vinkit ovat selvästi myös toimineet.

– Koko ensimmäisen sesongin aikana olin ilman työtä vain kaksi viikkoa, muuten kaikki on pyörinyt hyvin. Talvikausi käytetään suunnittelutyöhön. Piirrämme puutarhat 3D-ohjelmalla, joten kuvista käy ilmi sekä kasvien värit, muodot että korkeudet.

Cultivera Garden tiimiSesonki on täyteen varattu, ja apunaan Fredrikillä on sekä kausityöntekijöitä että aliurakoitsijoita. Vasemmalta Kaj Nordqvist, Mathias Lindell, Madeleine Skeppar, Petter Lövdahl ja Fredrik Skeppar.

Itse puutarhanrakennustyöt tehdään sitten kesäkaudella.

– Teemme kaikkea puutarhasuunnittelusta pienempiin neuvontatehtäviin. Rakennamme kiveyksiä ja kukkapenkkejä, istutamme pensasaitoja ja leikkaamme puita ja pensaita, istutamme nurmikoita ja niin edelleen.

Tämä sesonki on nyt täysin varattu suurempiin puutarhanrakennusprojekteihin, joiden väliin mahtuu vain muutamia pienempiä toimeksiantoja. Fredrikillä on kolme kausityöntekijää ja myös kaksi muuta yrittäjää aliurakoitsijoina, jotta hän ehtii toteuttaa kaikki toimeksiannot. Asiakkaat ovat pääosin yksityishenkilöitä, eikä poikkeuksellinen tilanne yhteiskunnassamme ole vaikuttanut negatiivisesti yrityksen toimintaan, pikemminkin päinvastoin.

– Nyt kun ihmiset eivät voi matkustaa ja viettävät tavallista enemmän aikaa kotona, päättää moni myös panostaa erilaisiin puutarhaprojekteihin. Niissä on 100-prosenttisesti kyse ulkotöistä, ja kun ei käytä tuhansia euroja etelänmatkaan, voi sen sijaan investoida ne puutarhaansa ja ehkä toteuttaa sellaista, mitä on lykätty jo monta vuotta, Fredrik hymyilee.

Cultivera GardenKoronakriisi ei ole vaikuttanut negatiivisesti Fredrikin yrityksen toimintaan, pikemminkin päinvastoin. Monet panostavat enemmän puutarhaan nyt, kun kotona vietetään enemmän aikaa eikä matkustaminen ole mahdollista.

Yritysneuvoja Olav Nylund toteaa, että kyseessä on mahdollisesti uusi trendi.

– Koronatilanne ehkä johtaa siihen, että laitamme resursseja enemmän paikallisiin ja maanläheisempiin asioihin, kuten kiinteistöjemme huoltamiseen ja puutarhoihin. Ja miksi ei silloin kääntyisi paikallisen asiantuntijan puoleen, kun sellaisia on kerran saatavilla, hän lisää.

Viime syksynä, kun ensimmäinen sesonki yrittäjänä oli ohi, pitivät Olav ja Fredrik seurantapalaverin ja kävivät läpi miten kaikki on sujunut.

– On aina hyvä saada palautetta, ja saamani vinkit ovat olleet minulle suureksi avuksi, Fredrik päättää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Omenapihan eläinhoitolan toiminta alkaa vähitellen vilkastua koronakriisin jälkeen 

06.07.2020 | Uutiset
Koirat ovat aina olleet iso osa Maj-Lis Isojoen elämää. Jäädessään eläkkeelle työskenneltyään 40 vuotta kauppaoppilaitoksen lehtorina hän tiesi haluavansavielä jatkaa työntekoa. Hän oli pitkään kypsytellyt ideaa perustaa oma eläinhoitola ja nyt hän onkin pyörittänyt Omenapihan eläinhoitolaa jo 10 vuoden ajan.  
Lue lisää

VASEKin yrityspalvelut palvelevat koko kesän – yli 1 000 yritystä saanut jo apua koronatilanteessa

30.06.2020 | Uutiset
Lomakauden koittaessa ja koronarajoitusten lieventyessä, myös yritysten tilanne helpottuu. – On hienoa, että koronatilanne on nyt sellainen, että erilaisia rajoituksia voidaan jo purkaa. Tämä on tervetullutta yrittäjille, joilla on ollut erittäin haasteellinen kevät, VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback toteaa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

30.06.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Muusikko Charles Plogman odottaa pääsevänsä pian takaisin esiintymislavoille

26.06.2020 | Uutiset
Charles Plogman kiinnostui musiikista jo teini-ikäisenä ja on siitä asti tehnyt kaikenlaista musiikin parissa. Hän perusti musiikkikustantamo Meir Musicin vuonna 1997 ja parin vuoden kuluttua hän sai mahdollisuuden työskennellä alalla täysipäiväisesti.
Lue lisää

Kyrönmaasta vetovoimainen matkailukohde

24.06.2020 | Uutiset
Kyrönmaan alueen Isokyrö, Laihia ja Vähäkyrö ovat potentiaalinen matkakohde niin kotimaanmatkailijalle kuin ulkomailtakin saapuvalle turistille. Laihian maine nuukuuden tyyssijana tunnetaan koko Suomessa, Vähänkyrön pläkkyriosaamisessa riittää ihailtavaa ja Isokyrö on noussut jopa maailmankartalle Kyrö Distilleryn ja sen yhteyteen kasvaneen toiminnan myötä. Lisäksi kaunis Kyrönjoki mutkittelee alueen halki, tarjoten sekin erilaisia mahdollisuuksia kokemus- ja nähtävyysmielessä.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

24.06.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Yksinyrittäjätuesta apua kirpputoriyrittäjälle

18.06.2020 | Uutiset
Susanna Jokinen on yksinyrittäjä ja hän pyörittänyt neljä vuotta kirpputoria Tervajoella. Hänen kirpputorinsa Susan kirppis toimii siellä tavallisena kirpputorina, mutta lisäksi ihmisten kohtaamispaikkana. Susan kirppistä ei voi kutsua pelkäksi kirpputoriksi, sillä kirpputoritoiminnan ohelle on kehittynyt myös pienimuotoista kahvilatoimintaa.
Lue lisää

Uudenlainen tilausvene tarjoaa vauhdikkaita elämyksiä merellä

17.06.2020 | Uutiset
Aivan näinä päivinä käynnistyy Molpessa West Coast Rib Charterin toiminta. Sen kotisatamasta on ulkosaaristoon vain 15 minuutin venematka ja luvassa on aivan uudenlaista elämyksellistä chartervenetoimintaa.
Lue lisää