Fredrik förverkligade drömmen om eget trädgårdsföretag

02.06.2020

Fredrik SkepparFredrik Skeppar från Övermalax inledde sin verksamhet som trädgårdsplanerare och -anläggare våren 2019 under namnet Cultivera Garden.

Det är högsäsong för trädgårdsföretagen, och sedan förra våren kan Fredrik Skeppar från Övermalax räkna in sig själv i den kategorin. Det första året som egenföretagare i branschen har varit bra och de tips Fredrik fick med sig från Startia och VASEK har tillsammans med ryktet om hans företag haft god utdelning.

Fredrik är uppvuxen med växthusodling och hann under några år driva sina föräldrars växthus med gurkodling innan han övergick till att jobba inom metallbranschen. Drömmen om att få jobba med trädgårdsanläggning och -skötsel fanns ändå alltid i bakhuvudet, och till slut fattade Fredrik beslutet att utbilda sig till trädgårdsmästare.

Jämsides med studierna jobbade han i fem års tid åt ett trädgårdsanläggningssföretag i Vasa, men från och med våren 2019 står han på egna ben under namnet Cultivera Garden.

– Jag drev även en bärodling i några års tid, så eget företag hade jag redan. Jag bytte namn på det och vände mig samtidigt till VASEK för att få hjälp med att göra upp finansieringsplan och budget, söka om startstöd och få tips om hur jag kunde få en bra start på verksamheten, berättar Fredrik.

Fredrik SkepparFredrik utför både planeringar, planterings- och beskärningsarbeten, stensättningar och hela anläggningsprojekt.

Idéerna bollade han med företagsrådgivare Olav Nylund, som också tipsade Fredrik om att söka investeringsstöd för landsbygdföretagare via Aktion Österbotten.

– För lastningen och förflyttningen av marksten är det nödvändigt med en hjullastare i arbetet, och för den investeringen sökte jag och fick även beviljat investeringsstöd, berättar Fredrik vidare.

Tipsen om att utnyttja sociala medier, samarbetspartners och leverantörer för marknadsföringen har Fredrik tagit fasta på, och det har också visat sig fungera bra.

– Under hela första säsongen ifjol var jag bara sysslolös i två veckor, annars har det rullat på. Vinterhalvåret utnyttjas till planeringsarbete – vi ritar trädgårdarna i ett 3D-program där både växternas färg, form och höjd framgår.

Cultivera Garden tiimiSäsongen är fullbokad och till sin hjälp har Fredrik både säsongsanställda och underentreprenörer. Från vänster Kaj Nordqvist, Mathias Lindell, Madeleine Skeppar, Petter Lövdahl och Fredrik Skeppar.

Själva anläggningsarbetet görs sedan under sommarhalvåret.

– Vi utför allt från hela trädgårdsplaneringar till mindre rådgivningsuppdrag, stensättningar och rabatter, häckplanteringar och beskärningsarbeten, gräsmattor och så vidare.

Säsongen är nu fullbokad då det gäller större anläggningsprojekt, och däremellan ryms bara enstaka mindre uppdrag. Fredrik har i år tre säsongsanställda och även två andra företagare på entreprenad för att hinna med alla uppdrag. Kunderna består främst av privatpersoner och den extraordinära samhällssituationen har inte drabbat företaget på något negativt sätt – snarare tvärtom.

– Nu när folk inte kan resa och tillbringar mer tid än vanligt hemma, väljer många också att satsa på trädgårdsprojekt av olika slag. Det handlar ju till 100 procent om utomhusarbete, och när man inte lägger flera tusen på en södernresa kan man istället investera dem i sin trädgård och kanske få gjort det där man skjutit upp i flera år, ler Fredrik.

Cultivera GardenCoronakrisen har inte haft någon negativ inverkan på Fredriks verksamhet – snarare tvärtom. Många väljer att satsa mer på sin trädgård nu då de tillbringar mycket tid hemma och inte kan resa.

Företagsrådgivare Olav Nylund konstaterar att det här eventuellt är ett tecken på en trend.

– Coronasituationen kanske leder till att vi börjar satsa resurser på mer lokala och jordnära saker, såsom att sköta om våra hus och trädgårdar. Och varför inte anlita lokal sakkunskap när sådan finns att tillgå, tillägger han.

I höstas, när den första säsongen som egen företagare var över, hade Olav och Fredrik ett uppföljningsmöte och gick igenom hur det gått.

– Det är alltid bra med feedback och de tips jag fått har varit till stor hjälp, avslutar Fredrik.


Text och foto: Anna Sand/bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Nationellt företagarpris 2021 till Dermoshop

25.09.2021 | Nyheter
Dermoshops framgång bygger på ett starkt varumärke Dermosil och en webbshop. Företaget lanserade den första versionen av webbshopen redan för 25 år sedan.
Läs mera

Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9.

21.09.2021 | Nyheter
Projektet Hållbart Österbotten medverkar på Hållbarhetsveckan måndagen 27.9. Under Hållbarhetsveckan i Österbotten erbjuds turismaktörerna i området ett bra tillfälle att få höra bl.a. • Varför begreppet Hållbar turism blir allt viktigare och • Om vikten av Sustainable Travel Finland (STF)-programmet för hållbar turism som konkurrensmedel.
Läs mera

Gårds Smak Ab Startias Årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen

20.09.2021 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt vöråföretaget Gårds Smak Ab till årets 2021 nyföretagare i Vasaregionen.
Läs mera

Hela Finland kan nu rösta på världens lyckligaste person

15.09.2021 | Nyheter
Journalisten Maria Veitola besökte Vasaregionen i augusti för att fördjupa sig i lyckan på världens lyckligaste plats. Veitola träffade tre personer som bor i Vasaregionen och som hittades genom en efterlysning och nominerades till den lyckligaste personen i världen. På basis av Maria & världens lyckligaste-videoserien, som har sammanställts från besöken, kan alla rösta på den av trion som de...
Läs mera

Energy Academy samlar Vasaregionens toppföretag och högskolor till ett unikt samarbete

13.09.2021 | Nyheter
I Nordens energihuvudstad Vasa finns ett växande energikluster och nyheterna om utvecklingen i batteriindustrin förstärker regionens goda framtidsutsikter. Med högskolornas och företagens nya gemensamma verksamhetsmodell Energy Academy förstärks regionens dragningskraft bland studerande och utexaminerade än mer.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

09.09.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Med vildmarken och naturen som arbetsplats

08.09.2021 | Nyheter
För ett och ett halvt år sedan förändrades världen och många stod plötsligt inför en ny och annorlunda vardag. Under våren 2020 kom skogen och naturen därför att spela en avgörande roll för många finländares välmående, och intresset för friluftsliv har fortsatt att öka sedan dess.
Läs mera

Med hjälp av företagarens juridiska dokument undviker man konflikter

07.09.2021 | Nyheter
Delägaravtal, bolagsordning och bolagsavtal är verktyg för att hantera olika juridiska risker som realiseras ifall det uppstår konflikter mellan ägarna, påminde advokat Oskar Sundback i den andra delen i föreläsningsserien Pappren i skick!, Företagarens viktigaste juridiska dokument. Föreläsningarna ordnades i samarbete med Nyföretagscentrum Startia och Advokatbyrå Näsman & Båsk Ab.
Läs mera