Fredrik förverkligade drömmen om eget trädgårdsföretag

02.06.2020

Fredrik SkepparFredrik Skeppar från Övermalax inledde sin verksamhet som trädgårdsplanerare och -anläggare våren 2019 under namnet Cultivera Garden.

Det är högsäsong för trädgårdsföretagen, och sedan förra våren kan Fredrik Skeppar från Övermalax räkna in sig själv i den kategorin. Det första året som egenföretagare i branschen har varit bra och de tips Fredrik fick med sig från Startia och VASEK har tillsammans med ryktet om hans företag haft god utdelning.

Fredrik är uppvuxen med växthusodling och hann under några år driva sina föräldrars växthus med gurkodling innan han övergick till att jobba inom metallbranschen. Drömmen om att få jobba med trädgårdsanläggning och -skötsel fanns ändå alltid i bakhuvudet, och till slut fattade Fredrik beslutet att utbilda sig till trädgårdsmästare.

Jämsides med studierna jobbade han i fem års tid åt ett trädgårdsanläggningssföretag i Vasa, men från och med våren 2019 står han på egna ben under namnet Cultivera Garden.

– Jag drev även en bärodling i några års tid, så eget företag hade jag redan. Jag bytte namn på det och vände mig samtidigt till VASEK för att få hjälp med att göra upp finansieringsplan och budget, söka om startstöd och få tips om hur jag kunde få en bra start på verksamheten, berättar Fredrik.

Fredrik SkepparFredrik utför både planeringar, planterings- och beskärningsarbeten, stensättningar och hela anläggningsprojekt.

Idéerna bollade han med företagsrådgivare Olav Nylund, som också tipsade Fredrik om att söka investeringsstöd för landsbygdföretagare via Aktion Österbotten.

– För lastningen och förflyttningen av marksten är det nödvändigt med en hjullastare i arbetet, och för den investeringen sökte jag och fick även beviljat investeringsstöd, berättar Fredrik vidare.

Tipsen om att utnyttja sociala medier, samarbetspartners och leverantörer för marknadsföringen har Fredrik tagit fasta på, och det har också visat sig fungera bra.

– Under hela första säsongen ifjol var jag bara sysslolös i två veckor, annars har det rullat på. Vinterhalvåret utnyttjas till planeringsarbete – vi ritar trädgårdarna i ett 3D-program där både växternas färg, form och höjd framgår.

Cultivera Garden tiimiSäsongen är fullbokad och till sin hjälp har Fredrik både säsongsanställda och underentreprenörer. Från vänster Kaj Nordqvist, Mathias Lindell, Madeleine Skeppar, Petter Lövdahl och Fredrik Skeppar.

Själva anläggningsarbetet görs sedan under sommarhalvåret.

– Vi utför allt från hela trädgårdsplaneringar till mindre rådgivningsuppdrag, stensättningar och rabatter, häckplanteringar och beskärningsarbeten, gräsmattor och så vidare.

Säsongen är nu fullbokad då det gäller större anläggningsprojekt, och däremellan ryms bara enstaka mindre uppdrag. Fredrik har i år tre säsongsanställda och även två andra företagare på entreprenad för att hinna med alla uppdrag. Kunderna består främst av privatpersoner och den extraordinära samhällssituationen har inte drabbat företaget på något negativt sätt – snarare tvärtom.

– Nu när folk inte kan resa och tillbringar mer tid än vanligt hemma, väljer många också att satsa på trädgårdsprojekt av olika slag. Det handlar ju till 100 procent om utomhusarbete, och när man inte lägger flera tusen på en södernresa kan man istället investera dem i sin trädgård och kanske få gjort det där man skjutit upp i flera år, ler Fredrik.

Cultivera GardenCoronakrisen har inte haft någon negativ inverkan på Fredriks verksamhet – snarare tvärtom. Många väljer att satsa mer på sin trädgård nu då de tillbringar mycket tid hemma och inte kan resa.

Företagsrådgivare Olav Nylund konstaterar att det här eventuellt är ett tecken på en trend.

– Coronasituationen kanske leder till att vi börjar satsa resurser på mer lokala och jordnära saker, såsom att sköta om våra hus och trädgårdar. Och varför inte anlita lokal sakkunskap när sådan finns att tillgå, tillägger han.

I höstas, när den första säsongen som egen företagare var över, hade Olav och Fredrik ett uppföljningsmöte och gick igenom hur det gått.

– Det är alltid bra med feedback och de tips jag fått har varit till stor hjälp, avslutar Fredrik.


Text och foto: Anna Sand/bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

EnergyVaasa Talks-webbinarier presenterar energiteknologiteman hela året 2021

22.10.2020 | Nyheter
Arrangörerna för energibranschens internationella toppevenemang EnergyWeek startar i januari 2021 en ny webbinarserie: EnergyVaasa Talks. Webbinarserien sträcker sig över hela året 2021 och ämnena som behandlas har stark koppling till energiteknologin.
Läs mera

Var försiktig med företagskataloger – ta reda på vad du förbinder dig till

20.10.2020 | Nyheter
Att ingå olika slags avtal är en viktig del av företagarens vardag. Med avtalsfrågor bör man dock alltid vara försiktig så att det inte kommer några obehagliga överraskningar i efterhand. Gör aldrig något avtal muntligt eller via telefon, utan be alltid om säljarens offert minst via e-post och lova svara på det skriftligt exempelvis via e-post.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

20.10.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Hur fixa läget när pengarna börjar ta slut? – Företagsrådgivarens 10 tips

15.10.2020 | Nyheter
Framförallt de rådande undantagsförhållandena under den här våren har försatt många företag i svårigheter, men motsvarande kan hända även i så kallade normala förhållanden. Om pengarna börjar ta slut och företaget har likviditetsproblem, vad ska man göra för att fixa läget?
Läs mera

Motorintresset förenar – Från sidobusiness till familjeföretag

12.10.2020 | Nyheter
Det faktum att det redan fanns fyra serviceverkstäder i byn skrämde inte Niklas Sjödahl i Molpe. För två år sedan tog han steget fullt ut och gick från fast anställd med en bisyssla till heltidsföretagare som mekaniker, plåtslagare och målare. Idag är NT-Service ett familjeföretag som förutom Niklas också sysselsätter tre personer till.
Läs mera

Första moderna tidens trähöghus i Vasa byggs upp i Melmo

08.10.2020 | Nyheter
Trä har redan i århundraden använts som byggmaterial för hus, men KL-tekniken (korslimmat trä) har ändrat spelplanen för träbyggning permanent. De hållbara och miljövänliga träbyggnaderna blir allt fler även i Vasaregionen, och regionens första trähöghus, Vaasan Viherlehto, byggs som bäst i Melmo. Lakea ansvarar för dess uppbyggnad.
Läs mera

Ägarskiftesrådgivningen lugnade inte helt ner sig ens under coronatiden

07.10.2020 | Nyheter
Till följd av coronasituationen fick VASEKs företagsrådgivning omorganisera sina företagstjänster och fokuserade på att hjälpa företag med de ekonomiska problem som orsakades av coronapandemin. Samtidigt skedde en tillfällig minskning av antalet kunder i start- och agärskiftesrådgivningen. – Under våren och sommaren främjades emellertid redan pågående ägar- eller generationsskiftesprocesser.
Läs mera

VASEK och Startia övergår tillfälligt till att betjäna sina kunder på distans

05.10.2020 | Nyheter
VASEK och Nyföretagscentrum Startia övergår som försiktighetsåtgärd från och med måndag 5 oktober att betjäna sina kunder endast på distans. Alla redan bokade möten ändras till distansmöten.
Läs mera