Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020

Comtec 1Kaj Wik (oik.) on pyörittänyt Comtec SMD Technique Oy Ab:tä Mustasaaressa vuodesta 1995 lähtien. Uudet ”pick and place” -koneet piirilevykomponenttien asennukseen on juuri asennettu ja niitä hoitaa Mårten Svan.

Piirilevykomponentteja kootaan Mustasaaressa

Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.

Mustasaaren Sepänkylässä toimiva Comtec perustettiin vuonna 1995, ja se työllistää tällä hetkellä kuusi työntekijää. Yritys kokoaa piirilevyjen komponentteja sekä tekee pintaliitoksia ja reikäasennettuja komponentteja.

Comtec tarjoaa sekä prototyyppien valmistusta, sarjatuotantoa että piirilevyjen korjausta. Asiakkaat ovat monelta eri alalta:

– Kyse voi olla suojauselektroniikasta tai kone-elektroniikasta, testilaitteista, metsäkoneista, venealasta ja niin edespäin, Wik luettelee.

Monet asiakkaista ovat Vaasan seudulta, mutta suurin osa tuotannosta menee vientiin.

Comtec 4Kaj Wik otti yhteyttä VASEKiin tarvitessaan apua investointituen hakemiseen. – Ilman Olavin apua siitä ei olisi tullut mitään, hän myöntää.

Yksityiskohtainen työ vaatii huippumodernin konekannan, ja viime vuonna olikin aika uusia sitä. Samanaikaisesti tehdyt hankinnat olivat noin puolen miljoonan euron arvoiset, ja Wik kääntyi ELY-keskuksen puoleen saadakseen lomakkeet investointituen hakemiseksi.

– Sain samalla neuvon kääntyä VASEKin yritysneuvojan puoleen, jotta saisin apua lomakkeiden täyttämiseen.

Sanottu ja tehty. Wik ja yritysneuvoja Olav Nylund istuivat yhteensä suunnilleen kahdeksan tuntia hakemuksen parissa, eli kokonaisen työpäivän verran.

– Ilman hänen apuaan olisin kyllä luovuttanut jo aikaisessa vaiheessa. Jos näiden asioiden parissa ei työskentele päivittäin, on aika toivotonta yrittää ymmärtää kaikkia kysymyksiä ja ohjeita, Wik toteaa.

Hänen yrityksensä oli ensimmäistä kertaa VASEKin palveluiden parissa, ja hän oli positiivisesti yllättynyt.

Comtec 5Mårten Svan on yksi yrityksen kuudesta työntekijästä ja näyttää, kuinka uudet koneet hoitavat piirilevyjen asennusprosessin.

Koko investointituen hakuprosessi tapahtuu kolmessa vaiheessa.

– Suositellaan, että yrittäjä aloittaa keskustelemalla ELY-keskuksen virkamiehen kanssa, Nylund neuvoo. Viimeistään tässä vaiheessa yleensä yrittäjä ottaa yhteyttä myös VASEKiin varsinaisen tukihakemuksen laatimisen merkeissä. Toisessa vaiheessa toteutetaan suunnitellut investointitoimenpiteet. Comtecin tapauksessa kyse oli siis koneiden ja laitteiden hankinnasta. Kolmannessa vaiheessa annetaan selvitys kustannuksista ja anotaan tuen maksatusta sekä raportoidaan toteutettujen toimenpiteiden tuomista vaikutuksista.

– Ei ole ollenkaan harvinaista, että koko prosessi vie useamman vuoden, Nylund toteaa.

Comtecille myönnettiin anottu investointituki, ja uudet ”pick and place” -koneet ovat nyt kaikki toimitettuna ja asennettuna paikoilleen. Uudet koneet antavat yritykselle mahdollisuuden entistä laajempaan asiakaskuntaan, joilla on korkeat vaatimukset komponenttiasennuksille.

Jo nyt monet piirilevyille asennettavista komponenteista ovat juuri ja juuri paljain silmin nähtävissä, joten siksi asennus tapahtuu melkein sataprosenttisesti koneellisesti, käsityön osuus on yrityksessä enää minimaalista.

Comtec 8Moderni konekanta on välttämätön vaativassa työssä, jossa monet komponentit ovat mikroskooppisen pieniä.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

61 yritystä myynnissä – alkaisiko sinun yrittäjäurasi valmiin yrityksen kanssa?

17.02.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain yli 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa autettiin viime vuonna 107 eri yritystä yrityskaupan eli yrityksen myymisen kanssa. Tällä hetkellä omistajanvaihdosasiantuntijoilla on listoillaan 61 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa.
Lue lisää

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää