Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020

Comtec 1Kaj Wik (oik.) on pyörittänyt Comtec SMD Technique Oy Ab:tä Mustasaaressa vuodesta 1995 lähtien. Uudet ”pick and place” -koneet piirilevykomponenttien asennukseen on juuri asennettu ja niitä hoitaa Mårten Svan.

Piirilevykomponentteja kootaan Mustasaaressa

Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.

Mustasaaren Sepänkylässä toimiva Comtec perustettiin vuonna 1995, ja se työllistää tällä hetkellä kuusi työntekijää. Yritys kokoaa piirilevyjen komponentteja sekä tekee pintaliitoksia ja reikäasennettuja komponentteja.

Comtec tarjoaa sekä prototyyppien valmistusta, sarjatuotantoa että piirilevyjen korjausta. Asiakkaat ovat monelta eri alalta:

– Kyse voi olla suojauselektroniikasta tai kone-elektroniikasta, testilaitteista, metsäkoneista, venealasta ja niin edespäin, Wik luettelee.

Monet asiakkaista ovat Vaasan seudulta, mutta suurin osa tuotannosta menee vientiin.

Comtec 4Kaj Wik otti yhteyttä VASEKiin tarvitessaan apua investointituen hakemiseen. – Ilman Olavin apua siitä ei olisi tullut mitään, hän myöntää.

Yksityiskohtainen työ vaatii huippumodernin konekannan, ja viime vuonna olikin aika uusia sitä. Samanaikaisesti tehdyt hankinnat olivat noin puolen miljoonan euron arvoiset, ja Wik kääntyi ELY-keskuksen puoleen saadakseen lomakkeet investointituen hakemiseksi.

– Sain samalla neuvon kääntyä VASEKin yritysneuvojan puoleen, jotta saisin apua lomakkeiden täyttämiseen.

Sanottu ja tehty. Wik ja yritysneuvoja Olav Nylund istuivat yhteensä suunnilleen kahdeksan tuntia hakemuksen parissa, eli kokonaisen työpäivän verran.

– Ilman hänen apuaan olisin kyllä luovuttanut jo aikaisessa vaiheessa. Jos näiden asioiden parissa ei työskentele päivittäin, on aika toivotonta yrittää ymmärtää kaikkia kysymyksiä ja ohjeita, Wik toteaa.

Hänen yrityksensä oli ensimmäistä kertaa VASEKin palveluiden parissa, ja hän oli positiivisesti yllättynyt.

Comtec 5Mårten Svan on yksi yrityksen kuudesta työntekijästä ja näyttää, kuinka uudet koneet hoitavat piirilevyjen asennusprosessin.

Koko investointituen hakuprosessi tapahtuu kolmessa vaiheessa.

– Suositellaan, että yrittäjä aloittaa keskustelemalla ELY-keskuksen virkamiehen kanssa, Nylund neuvoo. Viimeistään tässä vaiheessa yleensä yrittäjä ottaa yhteyttä myös VASEKiin varsinaisen tukihakemuksen laatimisen merkeissä. Toisessa vaiheessa toteutetaan suunnitellut investointitoimenpiteet. Comtecin tapauksessa kyse oli siis koneiden ja laitteiden hankinnasta. Kolmannessa vaiheessa annetaan selvitys kustannuksista ja anotaan tuen maksatusta sekä raportoidaan toteutettujen toimenpiteiden tuomista vaikutuksista.

– Ei ole ollenkaan harvinaista, että koko prosessi vie useamman vuoden, Nylund toteaa.

Comtecille myönnettiin anottu investointituki, ja uudet ”pick and place” -koneet ovat nyt kaikki toimitettuna ja asennettuna paikoilleen. Uudet koneet antavat yritykselle mahdollisuuden entistä laajempaan asiakaskuntaan, joilla on korkeat vaatimukset komponenttiasennuksille.

Jo nyt monet piirilevyille asennettavista komponenteista ovat juuri ja juuri paljain silmin nähtävissä, joten siksi asennus tapahtuu melkein sataprosenttisesti koneellisesti, käsityön osuus on yrityksessä enää minimaalista.

Comtec 8Moderni konekanta on välttämätön vaativassa työssä, jossa monet komponentit ovat mikroskooppisen pieniä.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

09.04.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten auttamiseksi työskennellään väsymättä

08.04.2020 | Uutiset
VASEKin yritysneuvojien työpäivät ovat viime viikkojen aikana täyttyneet yhteydenotoista koronatilanteeseen liittyen. Yli 170 yritystä on jo saanut apua tilanteeseensa.
Lue lisää

Korona-ajan palvelusi vaasa.fi -sivustolle

08.04.2020 | Uutiset
Onko kaupassasi tai liikkeessäsi jokin sellainen palvelu, jota haluat tarjota korona-aikana ihmisten arjen helpottamiseksi?
Lue lisää

VASEKin yhtiökokouksessa henkilövalintoja – poikkeuksellisesti etänä

07.04.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 7.4.2020 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kenneth Dalkvist VASEKin uusi yritysneuvoja

06.04.2020 | Uutiset
KTM Kenneth Dalkvist on valittu 30 hakijan joukosta Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin uudeksi yritysneuvojaksi. Hän aloittaa tehtävässään 6.4.
Lue lisää

Hyvin laadittu suunnitelma parantaa mahdollisuuksia saada starttirahaa

02.04.2020 | Uutiset
Yrittäjäksi ryhtyminen ei oikeastaan ollut koskaan ollut vöyriläisen Annelie Svensin suunnitelmissa. Kohtalo päätti kuitenkin toisin, ja nyt hän on kolmen vuoden ajan pyörittänyt kampaamo ja kauneushoitola Beauty Officea eikä ole vielä ehtinyt edes 30 vuotta täyttää.
Lue lisää

Noogan tavoitteena on asiakkaan arjen parantaminen

31.03.2020 | Uutiset
Palkanlaskenta, kirjanpito, talousneuvonta, järjestelmä- ja konsulttipalvelut tai vaikkapa osa-aikainen talousjohtaja – muun muassa kaikkea tätä Nooga tarjoaa asiakkailleen. Vuoden 2019 lopussa yhtiö liittyi Startian asiantuntijaorganisaatioiden verkostoon pystyäkseen entistä paremmin tavoittamaan Vaasan seudun yrityksiä.
Lue lisää

Yhtiömuodon valinta on yrittäjän tärkeimpiä päätöksiä

27.03.2020 | Uutiset
Yritystä perustamassa, mutta mikä valita yhtiömuodoksi? Vaihtoehtoja on monia, ja jokaisella vaihtoehdolla on hyvät ja huonot puolensa. Päätöksessä pitää muistaa punnita myös sen vaikutuksia pitkällä tähtäimellä, muistuttavat yritysneuvojat.
Lue lisää