Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020

Kaj Wik ja Mårten Svan.Kaj Wik (oik.) on pyörittänyt Comtec SMD Technique Oy Ab:tä Mustasaaressa vuodesta 1995 lähtien. Uudet ”pick and place” -koneet piirilevykomponenttien asennukseen on juuri asennettu ja niitä hoitaa Mårten Svan.

Piirilevykomponentteja kootaan Mustasaaressa

Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.

Mustasaaren Sepänkylässä toimiva Comtec perustettiin vuonna 1995, ja se työllistää tällä hetkellä kuusi työntekijää. Yritys kokoaa piirilevyjen komponentteja sekä tekee pintaliitoksia ja reikäasennettuja komponentteja.

Comtec tarjoaa sekä prototyyppien valmistusta, sarjatuotantoa että piirilevyjen korjausta. Asiakkaat ovat monelta eri alalta:

– Kyse voi olla suojauselektroniikasta tai kone-elektroniikasta, testilaitteista, metsäkoneista, venealasta ja niin edespäin, Wik luettelee.

Monet asiakkaista ovat Vaasan seudulta, mutta suurin osa tuotannosta menee vientiin.

Kaj Wik.Kaj Wik otti yhteyttä VASEKiin tarvitessaan apua investointituen hakemiseen. – Ilman Olavin apua siitä ei olisi tullut mitään, hän myöntää.

Yksityiskohtainen työ vaatii huippumodernin konekannan, ja viime vuonna olikin aika uusia sitä. Samanaikaisesti tehdyt hankinnat olivat noin puolen miljoonan euron arvoiset, ja Wik kääntyi ELY-keskuksen puoleen saadakseen lomakkeet investointituen hakemiseksi.

– Sain samalla neuvon kääntyä VASEKin yritysneuvojan puoleen, jotta saisin apua lomakkeiden täyttämiseen.

Sanottu ja tehty. Wik ja yritysneuvoja Olav Nylund istuivat yhteensä suunnilleen kahdeksan tuntia hakemuksen parissa, eli kokonaisen työpäivän verran.

– Ilman hänen apuaan olisin kyllä luovuttanut jo aikaisessa vaiheessa. Jos näiden asioiden parissa ei työskentele päivittäin, on aika toivotonta yrittää ymmärtää kaikkia kysymyksiä ja ohjeita, Wik toteaa.

Hänen yrityksensä oli ensimmäistä kertaa VASEKin palveluiden parissa, ja hän oli positiivisesti yllättynyt.

Mårten Svan.Mårten Svan on yksi yrityksen kuudesta työntekijästä ja näyttää, kuinka uudet koneet hoitavat piirilevyjen asennusprosessin.

Koko investointituen hakuprosessi tapahtuu kolmessa vaiheessa.

– Suositellaan, että yrittäjä aloittaa keskustelemalla ELY-keskuksen virkamiehen kanssa, Nylund neuvoo. Viimeistään tässä vaiheessa yleensä yrittäjä ottaa yhteyttä myös VASEKiin varsinaisen tukihakemuksen laatimisen merkeissä. Toisessa vaiheessa toteutetaan suunnitellut investointitoimenpiteet. Comtecin tapauksessa kyse oli siis koneiden ja laitteiden hankinnasta. Kolmannessa vaiheessa annetaan selvitys kustannuksista ja anotaan tuen maksatusta sekä raportoidaan toteutettujen toimenpiteiden tuomista vaikutuksista.

– Ei ole ollenkaan harvinaista, että koko prosessi vie useamman vuoden, Nylund toteaa.

Comtecille myönnettiin anottu investointituki, ja uudet ”pick and place” -koneet ovat nyt kaikki toimitettuna ja asennettuna paikoilleen. Uudet koneet antavat yritykselle mahdollisuuden entistä laajempaan asiakaskuntaan, joilla on korkeat vaatimukset komponenttiasennuksille.

Jo nyt monet piirilevyille asennettavista komponenteista ovat juuri ja juuri paljain silmin nähtävissä, joten siksi asennus tapahtuu melkein sataprosenttisesti koneellisesti, käsityön osuus on yrityksessä enää minimaalista.

Lähikuva konekannasta.Moderni konekanta on välttämätön vaativassa työssä, jossa monet komponentit ovat mikroskooppisen pieniä.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vastuullisuustyö on jatkuva prosessi matkailualalla

29.11.2021 | Uutiset
26 yrittäjää ympäri Pohjanmaata kokoontui 18.11. infotilaisuuteen, jonka aiheena oli Mitä on kestävä ja vastuullinen matkailun kehittäminen?
Lue lisää

Rekrytointi ja työsuhdeasiat hoidettava asiallisesti ja avoimesti

22.11.2021 | Uutiset
Asianajotoimisto DKCO:n asiantuntijat Nathalie Myrskog, Aki Aapio ja Sofia Saarikko tarjoilivat VASEKin ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa 18.11. yrittäjille rautaisannoksen tietoa rekrytoinnista ja työsopimusasioista.
Lue lisää

Vetyverkosto solmi uusia kontakteja Vaasassa

16.11.2021 | Uutiset
Kansallinen vetyverkosto vieraili Vaasassa ja Vaasan seudulla 11.11.2021. Vierailupäivän ohjelmassa oli myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja H2 Ecosystem Roadmap -hankkeen yhdessä järjestämä vetyseminaari Hankenin auditoriossa. Keskustelu esitysten jälkeen oli vilkasta ja uusia yhteyksiä solmittiin runsaasti. Koko vierailupäivä ja seminaari toivat selvästi esille verkostomaisen työskentelyn kaikki parhaat puolet.
Lue lisää

Neuvottelut GigaVaasa-alueen tonteista jatkuvat

12.11.2021 | Uutiset
Johnson Matthey myy akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa tulee jatkamaan neuvotteluja uuden omistajan kanssa. GigaVaasa-alueen muistakin tonteista käydään keskusteluja useiden toimijoiden kanssa.
Lue lisää

TET-harjoittelu näyttää työelämän erilaiset mahdollisuudet – TET-oppilaan ajatuksia

12.11.2021 | Uutiset
Hei, olen TET-harjoittelijana Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKissa tällä viikolla.
Lue lisää

Arjen onnellisuutta – työntekijöiden onnellisuus tärkeää myös yrityksille

11.11.2021 | Uutiset
Miten työllä ja onnellisuudella voi saavuttaa menestystä? Tätä pohdittiin torstaina 4.11. Johtajuuden seminaarissa, jonka järjestivät yhteistyössä Vaasan yliopiston Executive Education, Vaasan kaupunki ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK. Tilaisuus houkutteli vaasalaisen yritysmaailman edustajiaa sekä paikan päälle Wasa Innovation Centeriin että etäyhteyksien päähän.
Lue lisää

Maatalouskoneet ja -rakennukset ovat Johanin erikoisalaa

09.11.2021 | Uutiset
On loppusyksy ja sumu leijailee Vöyrin yllä, kun tervehdimme Johan Asplundia hänen verstaallaan Bergbyvägenillä. Vuodesta 2007 lähtien hän on pyörittänyt yritystään Johans Service, joka keskittyy pääasiassa maatalouskoneiden huoltoon ja korjauksiin. Suurimman osan työajastaan hän viettää kentällä, usein asiakkaan kotona, mutta kaksi vuotta sitten hän investoi kunnolliseen korjaamotilaan ja suuremmissa ja raskaimmissa töissä tarvittaviin laitteisiin.
Lue lisää

Yrityksiä perustetaan aktiivisesti – Uusyrityskeskukset kannustavat myös omistajanvaihdoksiin

08.11.2021 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian avulla perustettiin tammi–syyskuussa 150 uutta yritystä, 6 % enemmän kuin vuonna 2020 vastaavana ajanjaksona. Yritystoiminnan aloittaminen nollasta on vielä yleisin tapa ryhtyä yrittäjäksi, mutta Suomen Uusyrityskeskukset kannustavat pohtimaan myös toimivan yrityksen jatkamista yhtenä vaihtoehtona.
Lue lisää