Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020

Kaj Wik ja Mårten Svan.Kaj Wik (oik.) on pyörittänyt Comtec SMD Technique Oy Ab:tä Mustasaaressa vuodesta 1995 lähtien. Uudet ”pick and place” -koneet piirilevykomponenttien asennukseen on juuri asennettu ja niitä hoitaa Mårten Svan.

Piirilevykomponentteja kootaan Mustasaaressa

Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.

Mustasaaren Sepänkylässä toimiva Comtec perustettiin vuonna 1995, ja se työllistää tällä hetkellä kuusi työntekijää. Yritys kokoaa piirilevyjen komponentteja sekä tekee pintaliitoksia ja reikäasennettuja komponentteja.

Comtec tarjoaa sekä prototyyppien valmistusta, sarjatuotantoa että piirilevyjen korjausta. Asiakkaat ovat monelta eri alalta:

– Kyse voi olla suojauselektroniikasta tai kone-elektroniikasta, testilaitteista, metsäkoneista, venealasta ja niin edespäin, Wik luettelee.

Monet asiakkaista ovat Vaasan seudulta, mutta suurin osa tuotannosta menee vientiin.

Kaj Wik.Kaj Wik otti yhteyttä VASEKiin tarvitessaan apua investointituen hakemiseen. – Ilman Olavin apua siitä ei olisi tullut mitään, hän myöntää.

Yksityiskohtainen työ vaatii huippumodernin konekannan, ja viime vuonna olikin aika uusia sitä. Samanaikaisesti tehdyt hankinnat olivat noin puolen miljoonan euron arvoiset, ja Wik kääntyi ELY-keskuksen puoleen saadakseen lomakkeet investointituen hakemiseksi.

– Sain samalla neuvon kääntyä VASEKin yritysneuvojan puoleen, jotta saisin apua lomakkeiden täyttämiseen.

Sanottu ja tehty. Wik ja yritysneuvoja Olav Nylund istuivat yhteensä suunnilleen kahdeksan tuntia hakemuksen parissa, eli kokonaisen työpäivän verran.

– Ilman hänen apuaan olisin kyllä luovuttanut jo aikaisessa vaiheessa. Jos näiden asioiden parissa ei työskentele päivittäin, on aika toivotonta yrittää ymmärtää kaikkia kysymyksiä ja ohjeita, Wik toteaa.

Hänen yrityksensä oli ensimmäistä kertaa VASEKin palveluiden parissa, ja hän oli positiivisesti yllättynyt.

Mårten Svan.Mårten Svan on yksi yrityksen kuudesta työntekijästä ja näyttää, kuinka uudet koneet hoitavat piirilevyjen asennusprosessin.

Koko investointituen hakuprosessi tapahtuu kolmessa vaiheessa.

– Suositellaan, että yrittäjä aloittaa keskustelemalla ELY-keskuksen virkamiehen kanssa, Nylund neuvoo. Viimeistään tässä vaiheessa yleensä yrittäjä ottaa yhteyttä myös VASEKiin varsinaisen tukihakemuksen laatimisen merkeissä. Toisessa vaiheessa toteutetaan suunnitellut investointitoimenpiteet. Comtecin tapauksessa kyse oli siis koneiden ja laitteiden hankinnasta. Kolmannessa vaiheessa annetaan selvitys kustannuksista ja anotaan tuen maksatusta sekä raportoidaan toteutettujen toimenpiteiden tuomista vaikutuksista.

– Ei ole ollenkaan harvinaista, että koko prosessi vie useamman vuoden, Nylund toteaa.

Comtecille myönnettiin anottu investointituki, ja uudet ”pick and place” -koneet ovat nyt kaikki toimitettuna ja asennettuna paikoilleen. Uudet koneet antavat yritykselle mahdollisuuden entistä laajempaan asiakaskuntaan, joilla on korkeat vaatimukset komponenttiasennuksille.

Jo nyt monet piirilevyille asennettavista komponenteista ovat juuri ja juuri paljain silmin nähtävissä, joten siksi asennus tapahtuu melkein sataprosenttisesti koneellisesti, käsityön osuus on yrityksessä enää minimaalista.

Lähikuva konekannasta.Moderni konekanta on välttämätön vaativassa työssä, jossa monet komponentit ovat mikroskooppisen pieniä.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Verkkokauppa pelasti kriisissä

04.08.2020 | Uutiset
Laihialaisessa pihapiirissä, keskellä maalaisidylliä sijaitsee Kotopuoti, jota Marjo Niemelä on pyörittänyt nyt kahden vuoden ajan. Viime kevääseen asti hän toimi osa-aikaisena yrittäjänä ja oli päivätöissä kunnallisessa päivähoidossa. Oltuaan jonkin aikaa vuorotteluvapaalla, Marjo päätti ryhtyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi ja keskittyä sataprosenttisesti unelmatyöhönsä sisustamisen ja asiakaspalvelun parissa.
Lue lisää

Logistiikan ja liikennepalvelujen kehittäminen palaa täyteen vauhtiinsa

03.08.2020 | Uutiset
Projektipäällikön/logistiikka-asiantuntijan tehtävään jo keväällä valittu VTM Matias Båsk aloittaa sijaisuutensa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKilla tänään. Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkönä työskentelevä Båsk on jäänyt virkavapaalle työstään Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkönä ja tulee toimimaan logistiikka-asiantuntijana ja MoveIT-projektissa projektipäällikön sijaisena 3.8.2020–31.7.2021.
Lue lisää

Parturoitavat palasivat - Julia Peltomäellä riittää taas asiakkaita vaikean kevään jälkeen

31.07.2020 | Uutiset
Julia Peltomäki toimii yksinyrittäjänä Vaasan keskustassa sijaitsevassa Basement Barbers -parturi-kampaamossa. Hän on työskennellyt parturi-kampaajana nyt 2,5 vuoden ajan. -Olen ollut tuolivuokralla Basement Barbersissa nyt vuoden päivät, eli olen käytännössä yksinyrittäjä. Viihdyn työssäni erittäin hyvin! Olen aina ollut käsityöihminen ja halunnut tehdä luovaa työtä, jossa näkee työnsä tuloksen heti. Lisäksi työkaverini sekä asiakkaani ovat aivan ihania, Peltomäki kertoo iloisesti.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

31.07.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

31.07.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

E Nyman Designille koitti työntäyteinen kesä hiljaisen koronakevään jälkeen

23.07.2020 | Uutiset
Elin Nyman työskentelee yksinyrittäjänä graafisen suunnittelun parissa. Hänen tehtävänsä graafikkona on esittää visuaalisesti viesti asiakkaansa tuotteen tai palvelun takana.
Lue lisää

Koivulahtelaisen kukkakaupan toiminta elävöitymässä koronakriisin jälkeen

16.07.2020 | Uutiset
Ellinor Lundström perusti 22-vuotiaana oman kukkakaupan Koivulahteen. Lundströmillä on myynnissä kukkakaupassaan Nigellas blommor och presenter muun muassa leikkokukkia, ruukkukasveja ja hautajaiskimppuja. Hänellä on myynnissä myös erilaisia leluja ja koriste-esineitä, kuten hänen itsetekemiään kortteja ja koruja sekä posliinienkeleitä ja nalleja, jotka sopivat ostettavaksi lahjaksi erilaisiin tilaisuuksiin.
Lue lisää

Vasco Borralho puhaltaa uutta elämää Löfmarkin lihakauppaan

07.07.2020 | Uutiset
Carita Löfmark päätti terveyssyistä lopettaa Kauppahallissa toimineen lihakauppansa vuodenvaihteessa. Yritystoiminta laitettiin myyntiin, ja nyt on vihdoin varmistunut, että pidetty lihakauppa saa jatkajan. Vasco Borralhosta, joka on alun perin kotoisin Portugalista, mutta maalahtelainen jo 12 vuoden ajan, tulee uusi yrittäjä Kauppahalliin.
Lue lisää