Comtec investerade i förnyad maskinpark

04.02.2020

Comtec 1Kaj Wik (till höger) driver företaget Comtec SMD Technique Oy Ab i Korsholm sedan 1995. De nya ”pick and place”-maskinerna för montering av komponenter på kretskort har nyligen installerats och sköts av Mårten Svan.

Kretskortskomponenter monteras i Korsholm

Utveckling och uppdatering av företagets maskinpark är något som inom många branscher kräver stora investeringar. Kaj Wik, ägare till bland annat företaget Comtec SMD Technique Oy Ab, stod inför en sådan process under fjolåret och vände sig till VASEK för att få hjälp när det var dags att fylla i ansökningarna för investeringsstöd.

Comtec, som har sin verksamhet i Smedsby i Korsholm, grundades 1995 och har idag sex anställda. Företaget utför montering av komponenter på kretskort samt ytmontering och hålmonterade komponenter.

Comtec erbjuder både prototyptillverkning, serieproduktion samt reparationer av kretskort. Kunderna finns inom många olika branscher:

– Det är allt från skyddselektronik till maskinelektronik, testapparatur, skogsbruksmaskiner, båtbranschen och så vidare, berättar Wik.

Många av kunderna finns i Vasaregionen, men största delen av produktionen går på export.

Comtec 4Kaj Wik kontaktade VASEK när han behövdes hjälp med att ansöka om investeringsstöd. – Utan Olavs hjälp hade det inte blivit till något, medger han.

Det detaljrika arbetet kräver en toppmodern maskinpark, och under fjolåret var det dags för en förnyelse av den. Sammanlagt handlade det om utgifter på cirka en halv miljon euro, och Wik vände sig till NTM-centralen för att få ansökningsblanketterna för investeringsstöd.

– Jag fick då samtidigt rådet att ta hjälp av en företagsrådgivare på VASEK för ifyllandet av dem.

Sagt och gjort. Wik och företagsrådgivare Olav Nylund satt med ansökningarna i uppskattningsvis åtta timmar sammanlagt – en hel arbetsdag.

– Utan hans hjälp hade jag gett upp i ett tidigt skede – om man inte sysslar med dessa saker dagligen är det ganska hopplöst att förstå alla frågor och anvisningar, anser Wik.

Det var första gången hans företag använde sig av VASEKs tjänster, och han är positivt överraskad.

Comtec 5Mårten Svan är en av företagets sex anställda och visar hur de nya maskinerna sköter monteringsprocessen på kretskortet.

Hela ansökningsproceduren sker i tre etapper.

– Det rekommenderas att företagaren börjar med att diskutera ärendet med NTM-centralens tjänsteman, inleder Nylund. Senast i detta skede brukar företaget kontakta oss på VASEK för att göra själva stödansökan. I skede två genomförs de olika åtgärderna. I Comtecs fall gällde det anskaffning av maskiner och utrustning. I skede tre handlar det om att redovisa kostnaderna och ansöka om utbetalning samt slutligen rapportera effekterna av de genomförda åtgärderna.

– Inte sällan tar hela proceduren flera år från början till slut, konstaterar Nylund.

Ansökningarna beviljades och de nya ”pick and place”-maskinerna är allaredan levererade och installerade. De ger företaget möjlighet till en ännu bredare kundkrets med ännu högre krav på komponentmonteringen.

Redan nu är många av de komponenter som monteras på kretskorten nätt och jämnt synliga för det mänskliga ögat, och monteringen sker därför nästan till 100 procent maskinellt – andelen handarbete är numera minimal på företaget.

Comtec 8En modern maskinpark är ett måste i det krävande arbetet, där många av komponenter är mikroskopiskt små.
 

Text och bilder: Anna Sand / bySand‹ Gå till "Nyheter"

Nooga strävar efter att förbättra sina kunders vardag

31.03.2020 | Nyheter
Löneräkning, bokföring, ekonomirådgivning, system- och konsulttjänster eller kanske en ekonomichef på deltid – bland annat allt detta kan Nooga erbjuda sina kunder. I slutet av 2019 anslöt sig bolaget i Startias nätverk av sakkunnigorganisationer för att ännu bättre nå ut till företagen i Vasaregionen.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

31.03.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Att välja företagsform är ett av företagarens viktigaste beslut

27.03.2020 | Nyheter
Vad ska man välja som företagsform när man startar eget? Det finns många alternativ, var och en med sina goda och dåliga sidor. Man ska även komma ihåg att överväga beslutets inverkan på lång sikt, påminner företagsrådgivarna.
Läs mera

Vi kommer att klara oss – VASEKs företagstjänster finns till hjälp

24.03.2020 | Nyheter
Precis som förut, erbjuder VASEK och Startia avgiftsfri rådgivning för Vasaregionens företag och företagare som blivit utsatta för utmaningar och problem orsakade av coronaviruset.
Läs mera

Företagarnas partner i alla situationer

20.03.2020 | Nyheter
Vi har i Vasaregionen, Finland och hela världen hamnat i en förvånansvärt omfattande, osäkerhetsframkallande och även lite ångestskapande situation på grund av coronaviruset.
Läs mera

VASEK och Startia betjänar elektroniskt

15.03.2020 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias och VASEKs företagsrådgivning fortsätter inom ramarna av våra vanliga öppethållningstider, men vi använder endast elektroniska medel i kundkontakter.
Läs mera

Kvarken Destinations vann Scandinavian Outdoor Award-pris

13.03.2020 | Nyheter
Botnia-Atlantica projektet Kvarken Destinations vinner SCANDINAVIAN OUTDOOR AWARD (SOA) -priset inom kategorin Best Inspiration. Utmärkelsen SOA TRAVEL delas årligen ut till resedestinationer eller turismföretag på basen av förra årets insatser.
Läs mera

EnergyWeek 2020 skjuts upp

11.03.2020 | Nyheter
Den nionde årliga Vaasa EnergyWeek, 16 – 19 mars, skjuts upp på grund av växande oro gällande coronavirusutbrottet och hålls senare på ett datum som kommer att bekräftas senare.
Läs mera