Comtec investerade i förnyad maskinpark

04.02.2020

Kaj Wik och Mårten Svan.Kaj Wik (till höger) driver företaget Comtec SMD Technique Oy Ab i Korsholm sedan 1995. De nya ”pick and place”-maskinerna för montering av komponenter på kretskort har nyligen installerats och sköts av Mårten Svan.

Kretskortskomponenter monteras i Korsholm

Utveckling och uppdatering av företagets maskinpark är något som inom många branscher kräver stora investeringar. Kaj Wik, ägare till bland annat företaget Comtec SMD Technique Oy Ab, stod inför en sådan process under fjolåret och vände sig till VASEK för att få hjälp när det var dags att fylla i ansökningarna för investeringsstöd.

Comtec, som har sin verksamhet i Smedsby i Korsholm, grundades 1995 och har idag sex anställda. Företaget utför montering av komponenter på kretskort samt ytmontering och hålmonterade komponenter.

Comtec erbjuder både prototyptillverkning, serieproduktion samt reparationer av kretskort. Kunderna finns inom många olika branscher:

– Det är allt från skyddselektronik till maskinelektronik, testapparatur, skogsbruksmaskiner, båtbranschen och så vidare, berättar Wik.

Många av kunderna finns i Vasaregionen, men största delen av produktionen går på export.

Kaj Wik.Kaj Wik kontaktade VASEK när han behövdes hjälp med att ansöka om investeringsstöd. – Utan Olavs hjälp hade det inte blivit till något, medger han.

Det detaljrika arbetet kräver en toppmodern maskinpark, och under fjolåret var det dags för en förnyelse av den. Sammanlagt handlade det om utgifter på cirka en halv miljon euro, och Wik vände sig till NTM-centralen för att få ansökningsblanketterna för investeringsstöd.

– Jag fick då samtidigt rådet att ta hjälp av en företagsrådgivare på VASEK för ifyllandet av dem.

Sagt och gjort. Wik och företagsrådgivare Olav Nylund satt med ansökningarna i uppskattningsvis åtta timmar sammanlagt – en hel arbetsdag.

– Utan hans hjälp hade jag gett upp i ett tidigt skede – om man inte sysslar med dessa saker dagligen är det ganska hopplöst att förstå alla frågor och anvisningar, anser Wik.

Det var första gången hans företag använde sig av VASEKs tjänster, och han är positivt överraskad.

Mårten Svan.Mårten Svan är en av företagets sex anställda och visar hur de nya maskinerna sköter monteringsprocessen på kretskortet.

Hela ansökningsproceduren sker i tre etapper.

– Det rekommenderas att företagaren börjar med att diskutera ärendet med NTM-centralens tjänsteman, inleder Nylund. Senast i detta skede brukar företaget kontakta oss på VASEK för att göra själva stödansökan. I skede två genomförs de olika åtgärderna. I Comtecs fall gällde det anskaffning av maskiner och utrustning. I skede tre handlar det om att redovisa kostnaderna och ansöka om utbetalning samt slutligen rapportera effekterna av de genomförda åtgärderna.

– Inte sällan tar hela proceduren flera år från början till slut, konstaterar Nylund.

Ansökningarna beviljades och de nya ”pick and place”-maskinerna är allaredan levererade och installerade. De ger företaget möjlighet till en ännu bredare kundkrets med ännu högre krav på komponentmonteringen.

Redan nu är många av de komponenter som monteras på kretskorten nätt och jämnt synliga för det mänskliga ögat, och monteringen sker därför nästan till 100 procent maskinellt – andelen handarbete är numera minimal på företaget.

Närbild på en modern maskinpark.En modern maskinpark är ett måste i det krävande arbetet, där många av komponenter är mikroskopiskt små.
 

Text och bilder: Anna Sand / bySand



‹ Gå till "Nyheter"

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera