Vasaregionen bland de fem mest innovativa i landet!

18.06.2013

Äntligen värdesätts Vasaregionens energikluster på nationell nivå

Arbets- och näringsministeriet utvecklar Finlands innovationssystem. Det nuvarande kompetens-centrumprogrammet (OSKE) upphör 2013 och i stället skapas 5 innovationskluster som leds av de fem mest innovativa stadsregionerna som Vasa. INKA programmet kommer att sätta fart på stora, internationella projekt som utvecklar vår konkurrenskraft och skapar nya affärsmodeller mellan städerna och staten. INKA programmet omfattar åren 2014-2020 och för styrningen och finansieringen av programmet ansvarar TEKES. Förutom statens och stadsregionernas finansiering kommer även EUs strukturfondsmedel att användas.

Temat har utvecklats i ett års tid under Vasa stads ledning i tätt samarbete med teknologicentret Merinova, utvecklingsbolaget Vasek, näringslivet och högskoleväsendet. Vasaregionen har idag blivit utnämnd av Arbets- och näringsministeriet att handha det nationella ansvaret för temahelheten ”hållbara energilösningar”. Även grannkommunerna har accepterat och förbundit sig till det valda temat.

Vasa stadsregion har lett Finlands energiteknologikluster med framgång 2007-2013 och föreslog som tema ”Smarta och hållbara energilösningar” för arbets- och näringsministeriet för åren 2014-2020. Vasaregionens förslag baserar sig på den kraftigt växande exportmarknaden för distribuerade energisystem och förnybar energi. Klustret satsar i fortsättningen kraftigt på att integrera informationsteknik och datatrafik för energiteknologiska lösningar. Att göra apparaterna smartare och få dem att kommunicera skapar både välfärd, nya arbetsplatsernya samt betydande marknader för denna nya serviceaffärsverksamhet.

Smarta och hållbara energilösningar delas in i tre teman: smart energiproduktion, framtidens elnät och energieffektivitet. Den globala elkonsumtionen uppskattas växa med 50 % fram till år 2030. Konsumtionen ökar framför allt inom de snabbt växande marknaderna (Kina, Indien, Brasilien, Ryssland). Andelen förnybara energiformer växer och skapar förutom det en betydande tillväxtpotential inom energireglermarknaden. I energiproduktionen utgörs Vasas fokusområden av offshore –vindkraft, gas- och dieselkraftverk som reglerkraft, generator- och inverterteknologi, produktionen av vatten-, sol- och vindkraft och utbudet av planeringstjänster. Centrala växande aktörer är bla ABB, Wärtsilä, Vacon, The Switch, Citec och VEO.

Elnäten föråldras och kunderna ställer allt hårdare krav på nätverkens pålitlighet. Produktionen splittras, eldistributionsnätet blir allt mer komplicerat och det kommer in nya aktörer på energimarknaden. Konsumenten blir också producent. Förnyandet av elnäten skapar marknader på 56 miljarder euro i Europa, 300 miljarder euro i USA och 70 miljarder euro i Kina fram till år 2020. I Vasa erbjuder bl.a. två globala aktörer ABB, Schneider Electric Finland, VAMP samt det innovativa spin-off-företaget Arcteq Relays lösningar för detta tema.

Energieffektiviteten skapar betydande marknader framför allt i EU-länderna. I Europa är marknaden för energieffektivitet 640 miljarder euro fram till år 2020. I temat för Vasa satsar man på energieffektivitet i industrin, trafiken och boendet. Industrin konsumerar 30 % av elen, som bäst sparar användningen av frekvensomvandlare 50 % av elen som motorn använder och Vacons nuvarande marknadsandel (5 %) växer fortare än marknaden. Motsvarande tillväxtmöjligheter har ABB Abp:s energieffektiva elmotorer och energieffektiva lösningar för sjöfarten.

Vasa skapar betydande demonstrationsobjekt framför allt för att stöda de små och medelstora företagens exportsatsningar. För Kvarkentrafiken planeras ett nytt fartyg som använder miljövänligt bränsle, klarar av områdets isförhållanden och fungerar som demoplattform för den lokala industrin. Vasa satsar på att få en offshore-park av staten för demobruk. Förutom en inhemsk Vasabaserad vindturbin planerar man att i parken demonstrera reglerkraft och eldistribution med likström. Vasa planerar ett smart elnät för Brändö stadsdel. På Brändö finns universitetet och högskolorna, deras gemensamma laboratorium Technobotnia och i framtiden ett nytt motor-, bränsle- och geoenergilaboratorium som byggs tillsammans med industrin.

I framtiden skapas också systemintegratorer av internationella experter som kommer till campuset genom forskarutbyte. Regionen bildar nätverk med de viktigaste inhemska och internationella aktörerna inom energiteknologi. Här strävar man efter att samtidigt beakta nätverk inom industrin, den offentliga sektorn och högskolorna.

Vasaregionen tar ett betydande ansvar för Finlands näringslivsstruktur som är i förändring. Regionen har med sin tillväxt och sina fina resultat visat sig vara internationellt konkurrenskraftig och engagerar sig i en betydande tillväxtplan för exportindustrin. Det statliga utnämnandet innebär även vågade regionala satsningar.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera