Världsarvet i fyra fantastiska rätter

29.08.2016

Varldsarvsmenyn 14 600pxNär man inom ramen för projektet Spotlight High-Low Coast funderade kring hur man skulle uppmärksamma firandet av Världsarvets 10-årsjubileum, dök tanken på en världsarvsmeny upp. En fyra rätters meny gjord på råvaror från Kvarkens skärgård och Höga kusten – komponerad av en välmeriterad och känd matkreatör.

Valet föll på åländske kocken Michael Björklund, känd från TV och som vinnare av Årets Kock i både Sverige och Finland. Michael kom dessutom på en femte plats i den internationella matlagningstävlingen Bocuse d’Or. För ålänningarna är Björklund mest känd som Micke och grundare av Smakbyn, som omfattar både krog, bränneri och bod.

Duktiga producenter

Varldsarvsmenyn 29 600pxBjörklund har under sin karriär satsat på att lyfta fram den nordiska maten och råvarorna. Eftersom han dessutom älskar nya utmaningar, passade uppdraget honom som hand i hanske.

– Området kring Världsarvet vid Höga Kusten och Kvarkens skärgård är lite som ett andra hem för mig, och jag är otroligt imponerad av alla duktiga företagare och producenter som finns här, berättar Björklund.

Just småföretagens roll är den som även Peter Källberg, projektchef på VASEK, som är en av medfinansiärerna och delgenomförare i projektet, gärna lyfter fram.

– Vi är väldigt glada över att de lokala företagarna får en möjlighet att delta med sina produkter i rätterna, säger Källberg.

Vacker som en tavla

Varldsarvsmenyn 20 600pxI menyn som Björklund komponerat, och som presenterades ombord på M/S Wasa Express i Umeå i slutet av augusti, ingår råvaror som han delvis känner sig bekväm att jobba med, men som delvis är ganska nya för hans egen del. En sådan är till exempel surströmming.

– Aptitretaren kan för många vara den första kontakten med surströmming, och det blir en väldigt mild och snäll sådan då den lilla biten surströmming från Ulvön serveras med en len potatispuré, rödlök, vispad crème fraiche och lite brynt smör, förklarar Björklund.

Förrätten är vacker som en tavla och består av tartar på röding från Bergö på en spegel av Västerbottensostkräm. Kompositionen kröns av krutonger av Malaxlimpa, gurka och tomatfiléer samt sikrom från fyrön Ritgrund i Kvarken.

Bär i förädlad form

Varldsarvsmenyn 27 600pxVid presentationen av menyn ombord på Wasalines fartyg deltog förutom Björklund även representanter från projektet, media och personalen ombord, och alla var lika hänförda av den goda maten. Inte heller huvudrätten gjorde någon besviken.

– Här har vi en nötinnerfilé tillsammans med mörkokt kind från Nordingrå, stuvade kantareller, en grönsaksragu med sidfläsk samt en sirap gjord på tranbär från Replot. Den serveras med en kompott på mandelpotatis, berättade Björklund.

Finalen består av en lättfrusen havtornsmousse på bär från Vallgrund i sällskap av hallonsorbét, chokladcrunch och en kinuskisås.

Locka nya besökare

Den unika menyn kommer att serveras i M/S Wasa Express à la carte-restaurang under september månad och inom projektet hoppas man att den kommer att locka många nya resenärer till både Höga Kusten, Kvarkens skärgård, Vasa och Umeå.

– Genom Spotlight High‐Low Coast kommer företags- och marknadsföringsverksamheten i Kvarkenregionen att öka, tillägger Källberg.
För VASEKS del i projektet ligger fokus på att lyfta fram turismföretagen i regionen och stöda dem.

– Framöver kommer fler möjligheter till detta att skapas inom projektet. Under hösten kommer vi att söka företagare som tillsammans med företag från svenska sidan kan skapa produktpaket som lockar till besök i vår gemensamma region, berättar Källberg.

 

 

Intrerreg BA SV RGBProjektet High-Low Coast är EU-finansierat genom INTERREG Botnia-Atlantica och ägs av Kvarkenrådet. VASEK är en delaktör i projektet.

Projektet är ett gränsöverskridande världsarvs- och turismprojekt med uppgift att ta fram produktpaket och marknadsföringsmaterial för att attrahera fler besökare att ta del av världsarvet Höga Kusten/Kvarkens skärgård och dess närregioner på ett hållbart sätt.

 

[contact_member,name=Peter Källberg,id=19,details=Name]

 

 

 

Text och bilder: Anna Sand, BySand



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera