Vad berättar balansräkningen om företaget?

23.09.2016

tase1 600px

FragatLogowww2.jpgFör största delen av företag avslutas räkenskapsperioden i slutet av året, efter vilket man färdigställer bokslutet. Alla företagare ska ha grundläggande kunskaper om vilka rapport som företaget ska göra. I resultaträkningen listar man upp räkenskapsperiodens intäkter och kostnader och således visar den om företaget har gått med vinst eller förlust. Den berättar ändå inte någonting om företagets förmögenhet. Resultatet för räkenskapsperioden kan vara bra men trots det kan företaget ha mycket stora skulder, vilket framgår av balansräkningen.

Håll alltid ett öga på eget kapital

Aktiebolagets eget kapital får inte gå på minus i balansräkningen men skulle det bli så, ska styrelsen reagera omedelbart. I styrelsen för ett litet eller medelstort företag sitter ofta företagaren själv och familjemedlemmar som inte kontinuerligt följer med bolagets ekonomi. De personer som valts till styrelsen bör i alla fall vara intresserade av hur det går för företaget:

– I värsta fall måste styrelsemedlemmarna betala aktiebolagets skulder om aktiebolagslagen inte har följts, varnar företagsrådgivaren Antti Alasaari.

Om eget kapital har blivit negativt ska styrelsen göra en anmälan till handelsregistret, vilket oundvikligen gör det hela offentligt. Och därav följer till exempel att varuleverantörer inte längre säljer på kredit till företaget. Styrelsen kan också konstatera att situationen kommer att förbättras inom de närmaste månaderna: någon av ägarna investerar i företaget eller företaget ska precis göra en stor affär, vilket snabbt förbättrar resultatet.

– Det viktigaste är i alla fall att styrelsemedlemmarna vet om situationen, känner till sitt ansvar och agerar enligt det, påminner Alasaari.
Om ett personbolag har negativt eget kapital är fallet tydligare eftersom företagaren alltid är personligt ansvarig för bolagets skulder. Eget kapital kan bli negativt till följd av förluster, överstora avskrivningar eller för stora privata uttag. I så fall ska företagaren lyfta medel för sitt eget bruk enbart precis den mängd som företagets resultat tillåter.

Enligt Alasaari har negativt eget kapital karaktären av latent skatteskuld:

– Till exempel vid företagsaffärer och generationsskiften kan detta sakta ner processen märkbart om säljaren först måste se till att det egna kapitalet blir positivt.

Och skulderna då?

Företagaren ska alltid ha företagets skulder kristallklart i huvudet. Även om det egna kapitalet skulle vara i ordning, kan företagaren ha en stor mängd skulder som förfaller snabbt jämfört med vad hen har för tillgängliga tillgångar.

– Det är ett problem i synnerhet för företag som växer att de samlar på sig skulder i för snabb takt. Då kan också ett mycket lönsamt företag få betalningssvårigheter, påminner Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster.

I balansräkningens kolumn passiva finns undergruppen främmande kapital som indelas i kortvariga och långvariga skulder. Kortvariga skulder ska betalas inom det kommande året, det vill säga att man ska ständigt ha på klart om det finns kortvariga skulder och hur stora de är. Aktivsidan är lika med företagets förmögenhet. Högt upp finns den förmögenhet som är svår att förvandla till pengar och ju lägre ner man går, desto lättare är det att omsätta förmögenheten i pengar.

– När du jämför gruppen rörliga aktiva med företagets skulder ser du enkelt hur stora skulder företaget har i förhållande till företagets finansieringstillgångar. Du ska försäkra dig om att företagets försäljningsfordringar är sådana som kunderna också tänker betala, påminner Alasaari och fortsätter:

– Du ska med jämna mellanrum gå igenom de här fordringarna och göra nödvändiga nerskrivningar för att balansen ska vara mer sanningsenlig. Nedskrivningarna innebär också en skattenytta eftersom de minskar resultatet. Kontakta din bokförare och diskutera den här frågan.

 

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]

[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name]

Läs mera:
Vad innebär en balansräkning och vad visar den? (på finska)
Vad innebär en balansräkning

Läs också:
Vad får företagaren ut av att göra en kassaflödesanalys?



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera