Ung ingenjör blev hantverkare

13.02.2017

Vasa Spegel och Glassliperi Ab som funnits sedan 1940-talet har fått en ny ägare. Företaget finns i Vöråstan i före detta Pohjola Bränneris fastighet och drivs i dag av Christian Kärr, hemma från Kristinestad men bosatt i Vasa sedan flera år.

DSC 0013 600pxVasa Spegel och Glassliperi har funnits i över 70 år och är ett känt landmärke i Vöråstan.

För ett par år sedan flyttade Kärr med sin sambo på hyra i samma husbolag där den anrika glasverkstaden finns. På sin lediga tid diskuterade han med företagets dåvarande ägare Kaj Lindholm och bekantade sig med företagets verksamhet. När Lindholm berättade att han söker ny ägare till företaget, började tanken om att köpa företaget gro hos Kärr.

– Vi diskuterade med glasmästaren under flera månader. Efter att köpbeslutet var fattat förberedde vi oss för affären i ett halvt år. Ägandet i företaget överfördes till mig slutligen vid årsskiftet, berättar Kärr.

Han har ingen tidigare erfarenhet av företagande men säger att han fick goda råd från VASEK.

– Jag var och gick igenom företagets ekonomi med VASEKs Kjell Nydahl i höstas och under Startias handledning gjorde jag upp en affärsverksamhetsplan för min företagsverksamhet. Jag fick bra service vid VASEK och Startia och dessutom blev jag säkrare på att fatta köpbeslutet och att bli företagare.

DSC 0007 400pxDen unge företagaren arbetar bra ihop med den gamla glasslipningsmaskinen.

I en ny bransch

Kärr är utexaminerad maskiningenjör från Yrkeshögskolan Novia och hann jobba i uppgifter som motsvarar utbildningen i några år, men trots det var han ivrig att bli företagare i en helt annan bransch.

Det finns egentligen ingen lämplig utbildning till glasmästare men till all lycka fortsätter Osmo Harjula sin 30 år långa karriär i företaget och lär den unge företagaren yrkets hemligheter. Dessutom har företagets före detta ägare lovat att hjälpa vid behov.

DSC 0006 400pxSom ett första steg började Kärr bygga ett nytt kontor där det gamla lagret fanns.

– När jag funderade på att köpa företaget tog jag självklart reda på olika möjligheter till finansiering och stöd. Det verkar som om det finns mindre stöd att få om man köper ett befintligt företag än om man startar upp ett nytt. Det är synd eftersom många fina företag eventuellt inte hittar en köpare. Och det skulle ha varit bedrövligt om till exempel den här hantverkstraditionen inte hade hittat någon ny ägare, reflekterar Kärr.

Specialglas och måttbeställda arbeten

Vasa Spegel och Glassliperi säljer olika slags specialglas och måttbeställda glas till privatpersoner och företag. Företagets styrkor är yrkeskunskap som överförts från generation till en annan samt en äkta tvåspråkighet.

DSC 0001 400pxI renoveringen lämnade man stockarna i det 120 år gamla hus delvis synliga och tapetserade en del av väggarna med gamla tidningspapper som hade använts som isoleringsmaterial i golvet.

Kärr har som ett första steg börjat städa i företagets lager och själva verkstaden samt byggt ett nytt kontor där det gamla lagret fanns. I framtiden är målet att delvis uppdatera maskinparken.

– Jag kommer att utvidga verksamhetsområdet och börja marknadsföra företagets tjänster i Kristinestadsnejden i framtiden eftersom där finns ingen liknande verksamhet, planerar Kärr.

DSC 0010 400pxI samband med ägarskiftet inventerade och städade man i glasverkstadens lager.

 

Text och bilder: Johanna Haveri
Översättning: VASEK



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera