Två generationer trädgårdshandlare betjänar kunder i Stenhaga

15.06.2016

Företaget Ab Grandi Flora Oy låter främmande men marknadsföringsnamnet Blomtorget är bekant för många Vasabor. Företaget grundades av Ritva Sundvik och Mats Olof Ingman år 1996. I början drev företaget blomsterhandel och blomförsäljning i supermarketar. År 2003 började de sälja blommor, plantor och trädgårdstillbehör i Stenhaga, på det ställe där Plantagen finns i dag. Om man inte räknar med året då företaget fanns invid Jupiter, har Blomtorget sedan dess funnits i Stenhaga, de senaste sex åren mellan Isku och Byggmax.

Lena ja Ritva 600pxLena Gillberg och Ritva Sundvik betjänar Blomtorgets kunder tillsammans. Föräldrarna bär huvudansvaret för företaget ännu i sommar, nästa sommar tar Lena över.

I vår flyttade Blomtorget till K-Citymarkets tomt vid Stenhagavägen. De två första månaderna har i varje fall visat att det nya stället är mycket bra både för Blomtorgets kunder och personal.

– Ytan i den nya butiken är något mindre än i den gamla men läget är mycket bättre. Dessutom är kundflödet större trots att det bara är ett par hundra meters avstånd till den gamla, berömmer Ritva. – Kunderna säger att det är lättare än förr att titta in till oss på samma gång som de far och handlar mat.

Generationsskifte på gång

Butikens nya läge är inte den enda ändringen som Blomtorget har på gång just nu. Företagarparets dotter Lena Gillberg har återvänt till hemtrakterna och är med i företagets verksamhet i dag.

– Efter att vi fick barn började jag och min man fundera att det skulle vara roligt att komma hem från Norge. Jag dryftade vidare och vi beslutade fråga mina föräldrar vad de skulle tycka om ett generationsskifte på Blomtorget, berättar Lena, som är ekonom från Hanken och har dessutom avlagt en examen för trädgårdsplanerare i Sverige.

Sijainti 600pxBlomtorgets nya läge på K-Citymarkets tomt i Stenhaga har visat sig vara ypperlig.

Ritva Sundvik ville först inte tro sina öron när dottern berättade att hon är intresserad av att ta över Blomtorget.

– Jag hade redan nöjt mig med tanken att jag måste kontakta den potentiella köparen som redan tidigare hade visat intresse mot företaget.

Det tog ungefär ett år från de första diskussionerna om generationsskiftet till att Lenas familj flyttade tillbaka till Vasaregionen. Från slutet av april har hon jobbat på Blomtorget tillsammans med sina föräldrar.

Praktiska råd från VASEK

I höstas var Kjell Nydahl från VASEK i kontakt med Ritva i andra ärenden och hörde att de planerade ett generationsskifte på Blomtorget. Han gav dem en hel del att tänka på gällande förberedelser. När Lenas familj under påsken var och hälsade på hemma, träffade Kjell dem personligen.

– Vi var mycket optimistiska när mötet var slut, eftersom vi fick många goda råd av Kjell för genomförande av generationsskiftet. Den här sommaren jobbar jag och lär mig i praktiken hur man driver företaget och sedan när säsongen är slut, genomför vi det egentliga generationsskiftet. Fast aktiemajoriteten vid årsskiftet överflyttades till mig, fortsätter föräldrarna vara med i verksamheten, berättar Lena.

Ritva berättar att ett flertal kunder redan har frågat henne om hon nu tänker gå i pension. – Jag har inte bråttom att bli pensionär utan hjälper gärna Lena i början av hennes företagarbana. Jag har jobbat i trädgårdsbranschen sedan 1978 och njuter fortfarande av att jobba med växterna!

 

Torikuva 1 600pxBlomtorget säljer förutom blommor också plantor till nyttoväxter, träd och buskar. Under säsongen ger Blomtorget arbete för 16 personer.

Verksamheten och servicen utvecklas

Blomtorgets affärsverksamhet, som omfattar försäljning av blommor, plantor och stenmaterial samt trädgårdsplanering och trädgårdskonsultation, är väldigt säsongsbetonad. Största delen av årets omsättning får man in under toppsäsongen från april till midsommaren. När butikens dörrar i oktober stängs, har företagarna redan länge planerat för nästa säsong.

Blomtorget har alltid haft som mål att betjäna sina kunder ansvarsfullt: när man planterar växter på rätta platser, är kunderna nöjda med sin trädgård. Också Lena vill hålla fast vid den här principen men samtidigt vill hon utveckla servicekonceptet och utvidga marknadsföringen och serviceutbudet. I år har Blomtorget börjat med trädgårdsplanering för både stora och små trädgårdar och till och med för balkonger.

Ritva och Lena delar åsikten om att nyttoträdgårdar är den hetaste trenden just nu. Samtidigt som folk bygger om sina gårdar och terrasser till oaser för sommarvistelse, vill de också odla sin egen mat. En bidragande orsak här är antagligen de populära matprogram där även toppchefer visar hur man tar till vara nyttoträdgårdarnas produkter.

 

Text: Johanna Haveri
Bilder: Kukkatori, Johanna Haveri
Översättning: VASEK



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera