Tågturen som passar morgonpigga

21.02.2017

Vaasa rautatieasema MG 8814 600pxElektrifiering av Vasabanan gav Vasa Pendolinotågen och möjliggör ibruktagandet av moderna rälsbussar.

– Österbottens förbunds trafikarbetsgrupp har i samarbete med andra aktörer arbetat med att utveckla lokaltrafiken och strävar efter att bygga upp ett lokaltrafikssystem för hela pendlingsområdet. Även kommunikationsminister Anne Berner vill söka ett pilotprojekt för flexibelt genomförande av lokaltrafik, berättar Anna Måtts-Fransén, logistikexpert på VASEK och medlem i trafikarbetsgruppen.

De som bor på landsbygden harmas emellertid över att tåget inte längre stannar på alla stationer mellan Vasa och Seinäjoki, och Laihela- och Storkyroborna måste stiga på exempelvis i Tervajoki. I stället finns bussar som trafikeras av Linja-autoliikenne Lehtonen från Storkyro och i dem reser man med VR:s biljetter.

Eino Toivola, kommundirektör i Storkyro, säger att bussarna kan vara till och med bättre alternativ än tåget:

– Stationerna kan finnas långt ifrån bostadsorterna men nu trafikerar bussen i kommunernas centrum och kommer alltså dit där folk bor. Speciellt Orismala station som ligger nio kilometer från Storkyro kommuncentrum är tyvärr allt för långt ifrån.

Riitta Björkenheim som är logistikexpert på VASEK och bor i Storkyro beklagar att man inte längre kan ta tåget från byns egen station men vill ändå inte alltför mycket sörja utan är glad över de nya turerna:

– I december lade VR till nya turer mellan Seinäjoki och Vasa, både morgon och kväll. Morgonens första tåg till Helsingfors passar morgonpigga och nu hinner man också passligt till arbetsdagens början med en ny, tidigare tur från Seinäjoki till Vasa.

Tåget far från Seinäjoki kl. 6.56 och anländer till Vasa kl. 7.49, vilket gör således pendlingen till arbete möjlig. Den nya, tidiga morgonförbindelsen till Helsingfors lämnar Vasa kl. 4.55 och är framme kl. 8.33.

– Det vill säga att man kommer i tid till morgonmöten som börjar klockan nio i huvudstaden och dessutom kan man använda resetiden för förberedelser inför möten. Jag tycker att Wi-Fi fungerar ganska bra på tågen, berömmer Björkenheim.

Tillbaka till Vasa kommer man med tåget kl. 20.27 från Helsingfors och då anländer man till Vasa före midnatt.

Det finns emellertid saker som kan utvecklas. Den efterlängtade morgonförbindelsen från Seinäjoki till Vasa lanserades i december men det ska medges att resenärerna inte riktigt har hittat till den.

– Vi bör tillsammans fundera hur vi får människorna att resa på spåren och specifikt med det här tåget samt dryfta varför tåget inte används. En av orsakerna kan vara att det inte finns någon förbindelse till det här tåget från någon annanstans än från Seinäjoki, konstaterar VR:s planeringschef Antti Tuominen.

– I övrigt är vi nöjda med hur passagerarmängderna utvecklas, och den feedback vi har fått om förbindelserna och servicen har varit positiv.

 

[contact_member,name=Anna Måtts-Fransén,id=16,details=Name]

[contact_member,name=Riitta Björkenheim,id=11,details=Name]



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera