Startia firade i arbetets tecken

06.11.2012

En historisk översikt som belyser Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias arbete under 20 år offenliggjordes 5.11.2012 i en tillställning för inbjudna gäster.

För den historiska översikten har man gått igenom arkiv samt intervjuat både personer samt samarbetspartner som har varit med längs vägeni att starta Startias verksamhet. I boken presenteras även Startias kunder, företagare som har startat sin företagsverksamhet med hjälp av Startia.

Det var mycket glädjande att det var så många personer som har varit med i Startias verksamhet samt gamla och nuvarande samarbetspartner som kunde delta i tillställningen.

Jouko Perttunen (i bilden ovan) fungerade som Vasa handelskammares styrelseordförande då Startia grundades. Perttunen mindes i sitt tal om strukturförändringen i Vasa på 90-talet samt om konjunkturnedgången. Med hjälp av nyföretagscentrumideologin som just hade anlänt till Finland, försökte man bekämpa lågkonjunktur och arbetslöshet.

Nyföretagarcentralerna i Finlands (SUK) hälsningar framfördes av styrelsemedlem Pehr-Göran Kåla som tackade Startia för att ha fungerat som deras och även som andra nyföretagscentralernas ledarnas mentor. Han betonade även betydelsen av sakkunnigorganisationer för nyföretagscentraler samt för nyföretagare. En företagsrådgivare kan erkänna, att han eller hon inte kan allt och då kan sakkunnigorganisationerna vara till stort hjälp. Nästa år kommer antalet företag i Finland som är grundade med hjälp av nyföretagscentraler överstiga 100 000!

I tillställningen deltog nästan alla direktörer för Startia längs den 20-åriga historian. Raimo Mansikkamäki, som ledde Startia ända till år 2010, fick till och med titeln "Mr. Startia" av Yrjö Halttunen, som var direktör före Mansikkamäki.

Halttunen påpekade i sitt tal om hur arbetet ibland kändes tungt. Mellan åren 1994 och 1997, då Halttunen var Startias direktör, hade ekonomisk lågkonjunktur slagit hårt i hela Vasaregionen och största delen av kunderna var arbetslösa och hade företagandet som alternativ till arbetslöshet.

Jouko Perttunen, Raimo Mansikkamäki, Heikki Hurtig, Yrjö Halttunen och Pehr-Göran Kåla

Läs mera om historiken

 

Utöver historikutgivningen firade Startia i arbetets tecken och arrangerade ett öppet och avgiftsfritt seminarium ”Startia för Företagare”. Seminariet var avsett för nyföretagare och alla som tänker bli företagare. Över hundra personer var med och lyssnade på inlägg av Startias sakkunnigorganisationer.

Vasa stadsdirektör och VASEKs styrelseordförande Tomas Häyry poängterade betydelsen av företagandet i sitt öppningstal: I Finland sysselsätter 9 % av den arbetsföra befolkningen sig själva som företagare, såämre placerade är bl.a. länderna som Japan, Sverige och USA.

Tuukka Turunen (i bilden t.v.) från reklambyrån C2 Advertising höll ett väckande tal om brandbyggandet i ett småföretag samt om planmässig förverkligande av marknadsföringskommunikation. Han betonade att marknadsföringen behöver inte vara dyr eller mäktig för att vara effektiv. Man måste också känna sina målgrupper.

 

 

Under seminarieeftermiddagen fick man också höra om småföretagets skatteärenden, ekonomiförvaltning, företagsverksamhetens försäkringar, företagarens pensionsskydd, TE-byråns service samt om finansierings- och stödmöjligheter som ELY-centralen och Finnvera erbjuder till företagare.

Bekanta dig med seminariematerialet



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera