Snabbkurs i energi

15.03.2013

Pressmeddelande 15.03.2013

Snart är det dags för det internationella energievenemanget Vasa EnergyWeek 2013, som ordnas i hjärtat av Nordens mest betydande energikluster. EnergyWeek som nu ordnas för andra gången den 18–21 mars lockar toppnamnen inom utveckling av energiteknologi till Vasa. På de seminarier och evenemang som ordnas under EnergyWeek behandlar framstående experter centrala energifrågor, som är av intresse för företag, beslutsfattare och övriga aktörer. Programmet ger inblick i nuläget och framtidens trender.

Här följer några exempel på anföranden om energibranschens senaste utvecklingstrender och aktuella frågor:

Energi- och miljöseminarium, Vasa stadshus 18.3

Temat för årets Energi- och miljöseminarium är framtidens energiproduktion. Konsultativ tjänsteman Juho Korteniemi vid arbets- och näringsministeriet berättar hur branschens omsättning fördubblas fram till år 2020. Tekes nya generaldirektör Pekka Soini berättar om Tekes roll i cleantech-industrins förnyelse och tillväxt. Styrelseordförande och verkställande direktör Jarmo Saaranen vid Mervento Oy – ett av Finlands största startup-företag – berättar om sysselsättningsmöjligheterna i vindkraftsbranschen.

Vaasa Wind Exchange, Vasa stadshus 19–20.3

Vindkraftsevenemanget Vaasa Wind Exchange är i år två dagar långt. Den första dagen riktar sig till alla som är intresserade av vindkraft. Dagens huvudgäst är generaldirektör Christian Kjaer vid Europeiska vindkraftsorganisationen EWEA (The European Wind Energy Association) som ger en överblick av vindkraftens framtid i Europa. Den nationella toppexpertisen representeras av minister Lauri Tarasti, som berättar om det hot som den långsamma myndighetshanteringen har utgjort för vindkraftens framsteg i Finland och hur frågan har förbättrats.

Renewable Efficient Energy III, Gloria Congress Centre 19–20.3

Under konferensen Renewable Efficient Energys första dag fokuserar talarna på förnybar energi och under den andra dagen behandlas vindkraftsfrågor. Bränslemotorteknologi tas upp av till exempel Wärtsiläs Juha-Pekka Sundell och Niklas Wägar, som berättar om aktuella bränslenyheter och flexibel energiproduktion. Pekka Hjon från AGCO Power behandlar möjligheterna att använda förnybara bränslen i olika arbetsmaskiner. Flera experter håller anföranden om vindkraftsteknologi – ett ämnesområde som just nu är högaktuellt även i Österbotten. En av dem är Johathan Butler, som arbetar med sin doktorsavhandling vid University of Strathclyde och berättar om sitt arbete med fjärrmätning av vindkraftsanläggningar.

Energy Match Metal, Radisson Blu Royal 20.3

Energy MatchMetal ordnas nu första gången i samband med Vaasa EnergyWeek. Evenemanget syftar till att hjälpa regionens företag i metallbranschen att hitta nya affärsmöjligheter och samarbetspartner i energi- och gruvbranschen. Underleverantörernas möjligheter i kärnkraftsbranschen behandlas av Virgine Moucqot-Laiho från Areva och

Pekka Peltomäki från Brahestad. Krister Söderholm från Nordic Mines talar om gruvbranschens samarbetsmöjligheter och Patrik Holm från Mervento behandlar vindkraftsbranschen. ABB:s Supply Chain Manager Teemu Koho för sin del ställer frågan huruvida alla underleverantörsarbeten flyttas till Asien.

Energy and Buildings, Gloria Congress Centre 21.3

Seminariet Energy and Buildings fokuserar på energieffektivt byggande och är EnergyWeeks andra nykomling i år. Många föredrag på seminariet behandlar byggandet av passivhus. Den finländska experten Kimmo Lylykangas har varit med i de flesta betydande passivhusprojekt i Finland. Internationell expertis i passivhusdiskussionen tillförs av bland andra Sören Pedersen från Danmark, en av Europas ledande passivhusexperter, och Ingo Theoboldt från Sverige, expert på planering av passivhus.

 

EnergyWeek 2013 samlar 2 000 experter inom energibranschen till Vasa. På agendan finns ett seminarium om framtidens energiproduktion, ett nätverksevenemang för vindkraftsaktörer och ett expertseminarium om förnybar energiproduktion. Därtill erbjuder EnergyWeek möjligheten att bekanta sig med Vasaregionens omfattande underleverantörsnätverk och uppdatera informationen om energieffektivt byggande.

www.energyweek.fi

Ytterligare information:

Suvi Markko, kommunikationschef
Vasaregionens Utveckling AB, VASEK
tfn 050 534 1911
suvi.markko@vasek.fi

Robert Olander, marknadsföringsdirektör
Teknologicentrum Merinova
tfn 040 743 4647
robert.olander@merinova.fi

 

         

 



‹ Gå till "Nyheter"

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera