En mer strategisk hamn

16.05.2024

IMG 0015rFör närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.

Utvecklingsdirektör Tommi Tuominen från Kvarken Ports påminde i sitt öppningsanförande om världens förändring och hamnens behov av att hänga med i förändringen:

– Hamnen har en allt större strategisk roll och även stor betydelse för försörjningsberedskapen. Vasa hamn har som mål att förbättra konkurrenskraften för regionens företag och hjälpa företagen att nå sina mål för kolneutralitet.

Egen vägkarta för hamnens utveckling

IMG 9985r

Som introduktion till workshopen fick deltagarna höra om hur linjetrafik kunde möjliggöras från Vasa hamn till Mellaneuropa samt om hur containertrafiken till Vasa hamn kunde utvecklas.

Petri Nikupeteri från Wallenius SOL berättade att det kunde vara möjligt att starta linjetrafik från Vasa från och med början av 2025, men först måste intresset kartläggas och det krävs också tillräckligt med fraktvolym för att det ska bli lönsamt. Global Client Manager Karolina Kolehmainen från A.P. Moller Maersk berättade hur utvecklingen av containertrafiken utgår från att identifiera behov och göra upp en kommersiell plan innan man gör upp en operativ plan.

Fraktdirektör Tony Ehrs från Wasaline presenterade intermodala förbindelser från Vasa och berättade om de möjligheter som kombiterminalen i Umeå hamn erbjuder till företagen. Före workshopen inleddes presenterades också skalbara laddningslösningar. Key Account Manager Pekka Hildén från Plugit berättade att företaget har förbundit sig till att bygga upp ett laddningsnätverk för den professionella trafikens behov.

IMG 0041r

I slutet av eftermiddagen fick workshopdeltagarna i grupper diskutera en egen vägkarta för hamnens utveckling. I grupperna funderade man till exempel på hamnens markanvändning och serviceutbud, förbindelser samt behoven hos näringarna i området. Med stöd av stora kartor över hamnområdet funderade deltagarna på olika lösningar och diskussionen var livlig.

IMG 0031r

– Deltagarna i workshopen gav oss många viktiga synpunkter till utvecklingsarbetet. Jag skrev ner insikter, frågor och kommentarer så att pennan glödde. Samarbetet mellan de olika aktörerna var även idag verkligt värdefullt och fruktbart, kommenterade projektchef Anna Måtts-Fransén från VASEK i slutet av eftermiddagen.

IMG 0022r

 ‹ Gå till "Nyheter"

Mjöli Bakery är Startias årets nyföretagare 2024 i Vasaregionen

13.06.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt Mjöli Bakery (Bageri Eken Ab Oy) till årets nyföretagare i Vasaregionen. Företaget ägs och drivs av Eva Marttila, en målmedveten bagare och konditorimästare som vunnit medaljer för sina kreativa och ekologiska hantverksbröd. Mjöli kännetecknas av företagarens intresse att hela tiden utveckla utbudet och verksamheten.
Läs mera

Företagets ekonomi – Vikten av budgetering kan inte överskattas

11.06.2024 | Nyheter
Som företagare är ekonomiförvaltning avgörande för företagets framgång. Budgetering är ett effektivt verktyg som hjälper till att hålla ekonomin i skick och säkerställa att företaget fungerar lönsamt.
Läs mera

Företagens beredskap – hur fungerar ditt företag i undantagsförhållanden?

06.06.2024 | Nyheter
Det rådande världsläget med pandemier och krig i Europa har visat att företagare måste vara förberedda också för de mest skrämmande scenarierna.
Läs mera

Långsiktiga åtgärder för en hållbar region  

05.06.2024 | Nyheter
VASEK jobbar långsiktigt för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i Vasaregionen. För tillfället pågår tretton olika regionutvecklingsprojekt där VASEK är huvud- eller medpart. Nya projekt och åtgärder för hållbar utveckling i regionen planeras dessutom kontinuerligt.
Läs mera

VASEKs öppethållningstider på sommaren - observera pausen i TE-byråns startpengsbehandling i juli

04.06.2024 | Nyheter
VASEK har stängt i juli 8.–28.7.2022. Österbottens TE-byrå har sommaruppehåll i startpengsbehandlingen 1.7.–31.7.2024.
Läs mera

Laihian Autotarvikes verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet

04.06.2024 | Nyheter
Tryggheten i en fast tjänst som verkstadschef med allt vad det innebär hindrade inte Jussi Rauhala. I somras lämnade han efter 17 år livet som anställd på en av nejdens bilaffärer för att överta sin fars reservdelsbutik i Laihela. Laihian Autotarvike Oy:s verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet.
Läs mera

EnergyVaasa satsar på ungas intresse för matematik och naturvetenskaper 

29.05.2024 | Nyheter
EnergyVaasa delar i år för första gången ut ett stort antal stipendier som öronmärkts till elever med god framgång inom matematik och naturvetenskaper. Med stipendiet vill energiklustrets företag aktivt vara med och främja barn och ungdomars intresse för kunskap som har stor betydelse för företagen i regionen.
Läs mera

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera