Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024
Kaikki puhujat

Från vänster: Anders Ankarlid (agood company), Jonas Sandlin (KIP Services), Hanna Malkamäki (VASEK), Johanna Långskog (Korsholms kommun), Annakaisa Elo (LAB Ammattikorkeakoulu), Susanna Vanhamäki (LAB Ammattikorkeakoulu), Lea Heikinheimo (LAB Ammattikorkeakoulu).

 

Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.

Tillfället öppnades av Johanna Långskog från Korsholms kommun och Hanna Malkamäki från Vasaregionens Uteckling Ab VASEK. Johanna gav en introduktion till Renergi och hur klustret för cirkulär ekonomi föddes som en del av Cirkulär ekonomi Korsholm -projektet 2017-2019. Hanna lyfte å sin sida fram varför cirkulär ekonomi har en så kritisk roll inom hållbar utveckling och framhävde att cirkulär ekonomi alltid börjar vid ritbordet.

– De åtgärder som sparar resurser är oftast också billiga för miljön, poängterade Malkamäki.

Susanna Vanhamäki (LAB Ammattikorkeakoulu)

Susanna Vanhamäki (LAB Ammattikorkeakoulu)

Praxis för cirkulär ekonomi i fokus

Susanna Vanhamäki presenterade mångsidiga exempel på samarbeten och projekt inom cirkulär ekonomi som för tillfället pågår vid LAB Ammattikorkeakoulu. Lea Heikinheimo och Annakaisa Elo deltog också i presentationen genom att berätta om sina projekt och målen inom dem. Exempel som lyftes fram handlade bland annat om återanvändning av textilier och plast, vilket skapade intresse och förtroende för möjligheterna inom cirkulär ekonomi.

Anders AAnders Ankarlid (på bilden) från företaget aGood Company bjöd på inspiration kring hållbar konsumtion och hållbara material samt konkreta exempel på hur konsumenter, företag och den offentliga sektorn kan motverka ohållbar konsumtion. Hans taltur uppmuntrade åhörarna att fundera på sina egna tillvägagångssätt och på hur de påverkar miljön.

Hållbarhet och resurseffektivitet i Kokkola Industrial Park (KIP)

Jonas Sandlin från KIP Service gav en överblick över deras verksamhet och historia samt presenterade hur det ekosystem för cirkulär ekonomi som KIP Service skapat främjar hållbarhet och resurseffektivitet vid Kokkola Industrial Parks område. Hans presentation gav inblick i hur betydande industrins roll kan vara i främjandet av cirkulär ekonomi.

Nätverkande och nya intiativ

Evenemangets varma atmosfär och de intressanta talturerna väckte ivrig diskussion. Nu är det dags att fortsätta utveckla Renergis sammanslutning kring cirkulär ekonomi och få med regionens företag i olika plattformer som främjar cirkulär ekonomi och förbättrar effektiviteten på hela området. Målet är att göra området till ett attraktivt område att etablera sig på också för aktörer från andra delar av Finland och från Europa.

Renergi kick-off -tillfället gav klarhet i att samarbete mellan olika aktörer krävs för att främja cirkulär ekonomi och att det här samarbetet kan skapa betydande förändring mot en hållbarare framtid.

SOF-projektet främjar hållbar utveckling

Evenemanget ordnades delvis av Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner (SOF) – projektet, som är delfinansierat av Europeiska unionen. SOF-projektet är ett bevis på hur regionen förbundit sig till hållbar utveckling och strävar efter att fungera som en föregångare i utvecklingen av hållbara lösningar. Renergi kick-off -tillfället var ett konkret steg i den här riktningen.

Läs mera: www.renergi.fi‹ Gå till "Nyheter"

Mjöli Bakery är Startias årets nyföretagare 2024 i Vasaregionen

13.06.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt Mjöli Bakery (Bageri Eken Ab Oy) till årets nyföretagare i Vasaregionen. Företaget ägs och drivs av Eva Marttila, en målmedveten bagare och konditorimästare som vunnit medaljer för sina kreativa och ekologiska hantverksbröd. Mjöli kännetecknas av företagarens intresse att hela tiden utveckla utbudet och verksamheten.
Läs mera

Företagets ekonomi – Vikten av budgetering kan inte överskattas

11.06.2024 | Nyheter
Som företagare är ekonomiförvaltning avgörande för företagets framgång. Budgetering är ett effektivt verktyg som hjälper till att hålla ekonomin i skick och säkerställa att företaget fungerar lönsamt.
Läs mera

Företagens beredskap – hur fungerar ditt företag i undantagsförhållanden?

06.06.2024 | Nyheter
Det rådande världsläget med pandemier och krig i Europa har visat att företagare måste vara förberedda också för de mest skrämmande scenarierna.
Läs mera

Långsiktiga åtgärder för en hållbar region  

05.06.2024 | Nyheter
VASEK jobbar långsiktigt för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i Vasaregionen. För tillfället pågår tretton olika regionutvecklingsprojekt där VASEK är huvud- eller medpart. Nya projekt och åtgärder för hållbar utveckling i regionen planeras dessutom kontinuerligt.
Läs mera

VASEKs öppethållningstider på sommaren - observera pausen i TE-byråns startpengsbehandling i juli

04.06.2024 | Nyheter
VASEK har stängt i juli 8.–28.7.2022. Österbottens TE-byrå har sommaruppehåll i startpengsbehandlingen 1.7.–31.7.2024.
Läs mera

Laihian Autotarvikes verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet

04.06.2024 | Nyheter
Tryggheten i en fast tjänst som verkstadschef med allt vad det innebär hindrade inte Jussi Rauhala. I somras lämnade han efter 17 år livet som anställd på en av nejdens bilaffärer för att överta sin fars reservdelsbutik i Laihela. Laihian Autotarvike Oy:s verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet.
Läs mera

EnergyVaasa satsar på ungas intresse för matematik och naturvetenskaper 

29.05.2024 | Nyheter
EnergyVaasa delar i år för första gången ut ett stort antal stipendier som öronmärkts till elever med god framgång inom matematik och naturvetenskaper. Med stipendiet vill energiklustrets företag aktivt vara med och främja barn och ungdomars intresse för kunskap som har stor betydelse för företagen i regionen.
Läs mera

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera