Smidigt ägarskifte på Hovisepät

17.12.2014

Ur- och guldsmedsaffären Oy Hovisepät Ab har nyligen genomgått ett ägarskifte. Affären ägdes tidigare av syskonen Matti Luoma-Aho och Katariina Heikkinen, men Katariina sålde sin del av affären åt sin bror och började studera till sjukskötare.

Båda syskonen har jobbat i affären sedan de var unga. Deras föräldrar Pirkko och Juhani Luoma grundade Hovisepät i nuvarande Rewell Centers utrymmen 1960. År 1964 öppnades en till affär på samma plats där Hovisepät är idag.
- Jag minns då jag som liten pojke fungerade som springpojke mellan affärerna. Det var guld tid för Vasa torg. Torget var fullt av försäljare, och jag kryssade mellan stånden, minns Matti.

Matti Luoma-Aho (till höger) är tacksam över
all hjälp han fått av Kjell Nydahl kring ägarskiftet
på Hovisepät.


Katariina studerade en tid i Helsingfors innan hon började jobba för Hovisepät. Matti började jobba i affären redan som 18-åring, även om han drömde om att bli sjöman.
- Vatten har alltid varit nära mitt hjärta. Jag har dykt och åkt båt, och i armén hörde jag till marinen. Under min tid i armén gick det ändå upp för mig att jag vill fortsätta mina föräldrars affärsverksamhet.

Då föräldrarna gått i pension hade Matti och Katariina hand om affären tillsammans i sex år. Då Katariina berättade om sin vilja att lösgöra sig från företaget, visste Matti så gott som genast att han ville fortsätta ensam.

Processen underlättades tack vare en noggrann tidtabell

EY (Ernst & Young) fastställde värdet på Hovisepät. Då EY och Hovisepät skulle ha sitt första möte bjöds VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl med, för att närvara som utomstående stödperson.

Kjell hjälpte med att göra upp en noggrann tidtabell över ägarskiftets olika skeden. Han var också med på rundan som Matti gjorde till olika banker för att fundera på finansieringsmöjligheter och tipsade Matti om experter inom olika branscher som kunde utnyttjas vid frågor.
- Att fortsätta verksamheten själv kändes till en början väldigt ensamt. Jag hade ingen aning hur jag borde gå vidare med ägarskiftet. Tack vare Kjell fick jag allt gjort i rätt ordning, och han gav mig många praktiska tips. Ägarskiftet skulle inte ha gått så här smidigt utan hjälp! konstaterar Matti.

Kjell, som har erfarenhet av många olika ägarskiften, vet att det på våren 2014 påbörjade ägarskiftet hos Hovisepät gick till på rätt sätt.
- Vi hade inte bråttom med att genomgöra ägarskiftet. Allt gjordes inom sin tid och processen gick som på räls. Det lönar sig inte att skynda i dessa ärenden, för då händer det lätt att något glöms bort, påminner Kjell.

Ny bransch och nya möjligheter

Katariina började sina studier till sjukskötare i september.

- Som ung funderade jag inte hemskt mycket på andra alternativ. Jag växte upp i en företagarfamilj och jag visste redan mycket om olika smycken då jag blev vuxen. Jag började fundera över företagarbarnens motivation att fortsätta sina föräldrars företagsverksamhet först mycket senare, reflekterar Katariina.

Tanken om att bli sjukskötare mognade under sommaren, då Katariina fattat beslutet om att sälja sin del av Hovisepät.
- Det var svårt att ge upp Hovisepät, för i ett familjeföretag är det mycket känslor involverade. Men det är väl alltid på ett eller annat sätt svårt att ge upp något långvarigt.

Det återstår att se om Hovisepät fortsätter ännu i en tredje generation. Matti har två söner som båda arbetar i affären.

Katariina Heikkinen sålde sin del av Hovisepät till sin bror och började studera till sjukskötare.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera