Småhusbyggare inser fatta hållbara beslut

23.10.2013

Planer angående det nya hemmet snurrar i huvudet. Hurdan planlösning vore klokast? Vilket golvmaterial ska vi välja? Och vore helt vita kakel i badrummet ett tråkigt val? Både de inre och yttre ytorna i ett nytt småhus kräver mycket planering av de blivande husägarna. Förutom dessa saker borde småhusbyggaren finna tid för att fundera på avfallshanteringen, stadsplanen och brandsäkerheten. Som tur finns hjälp att fås via kursen Förebyggande kvalitetsstyrning. Kursen är riktad till småhusbyggare och erbjuds av Vasa stad.
- Kursen är framtid. Vi vet att det lönar sig att förebygga då det kommer till småhusbyggen, och inte göra så att dessa grundsaker tas upp först då husbyggarna har planerna färdigt ritade, förklarar Vasa stads byggnadsarkitekt Juha Jääskeläinen.

Byggnadsarkitekt Juha Jääskeläinen visar hur stadens ritningar kan se ut.

I sitt framtidstänk har Vasa tagit efter från Uleåborg, där Förebyggande kvalitetsstyrning erbjudits sedan Uleåborgs bostadsmässa för tio år sedan. En sympatisk röst tränger ur luren då kvalitetschef Pekka Seppälä från Uleåborgs byggnadstillsyn, berättar hur utbildandet av vanliga småhusbyggare fick sin början under en kaffepaus.
- Jag och mina kolleger funderade hur vi kunde utveckla småhusbyggandet och samtidigt öka medborgarnas baskunskap inom byggandet. Vi ville ge de verktyg med vilka en vanlig människa kan låta bygga ett hållbart hem åt sig.

Enligt Seppälä var det ett tydligt problem förr, att människor försökte spara för mycket pengar. I en husaffär spelar priset en avsevärd roll. Då kunden samtidigt är den som vet minst om byggande men har plånboken, menar Seppälä att besluten angående husbygget görs på för lätta grunder.
- Mitt motto lyder ”inte genom att tvinga, utan genom att komma till insikt”, kläcker Seppälä ur sig då han förklarar kvalitetsstyrning kursens mening.

Kulturförändring i sikte

I Uleåborg har det skett en klar kulturförändring under de senaste tio åren bland småhusbyggarna då staden erbjudit förebyggande kvalitetsstyrning. Ordet har spridit sig så att alla som planerar ett småhusbygge bokar nuförtiden tid för kursen i kalendern. Enligt Seppälä har kursen blivit en självklar del av byggprocessen. I Vasa har kursen erbjudits sedan år 2011, men där är ännu en lång väg till en liknande iver som råder i Uleåborg.
- Här skulle det också få ske en kulturförändring. Alla som vet att de ska bygga skulle delta i kursen, även om de inte har en säker tomt ännu, målar Jääskeläinen.

Han berättar att kursen i Vasa inte är en direkt kopia av kursen i Uleåborg, för i Vasa sker förverkligandet med mindre resurser för en mindre skara åhörare. Hittills har kurserna ordnats endast i samband med stora tomtöverlåtelser, det vill säga då Vasa stad planerat nya bostadsområden där staden överlåter flera tomter samtidigt till de nya ägarna.
- Vår nästa utmaning är att nå även de småhusbyggare, som köpt sin tomt utanför en sådan här stor tomtöverlåtelse eller från den fria marknaden att delta i kursen, menar Jääskeläinen.

Nästa Förbyggande kvalitetsstyrning-kurs går av stapeln våren 2014 i Vasa, i samband med den stora tomtöverlåtelsen i Yttersundom.

Baskunskap till småhusbyggarens verktygslåda

Genom Förebyggande kvalitetsstyrning-kursen inser småhusbyggaren att fundera på förutom husets utseende också på saker som energieffektivitet, förebyggande av fukt, inomhusluftens kvalitet och planlösning.
- Jag rekommenderar kursen ur småhusbyggarens egen synpunkt. Om husägaren exempelvis anlitar en husplanerare och ger denne tid att göra en genomtänkt planlösning, sparar husägaren i brukskostnaderna i slutändan för det finns inga onödiga kvadrater att värma, funderar Jääskeläinen.

Deltagarna går kursen på fem kvällar. Under de två sista kvällarna delas deltagarna upp i mindre grupper enligt de blivande bostadskvarteren.
- Under kvarterstyrningen finns oftast 4–8 tomter med och då går vi lite noggrannare igenom saker som berör just det kvarteret. De blivande grannarna får träffa varandra och jag vågar påstå att grälen angående tomtgränserna minskar då kommunikationen mellan grannarna kommit igång redan under byggskedet, påpekar Jääskeläinen.

Kursens målsättning är att få blivande småhusägare att reflektera över sina kvalitetskrav på husen, för husen kommer troligen att vara i bruk i flera årtionden framöver.
- Kursen underlättar förstås också vårt arbete, då vi får möjligheten att samtidigt berätta all basinformation åt så många som möjligt. Då behöver vi inte heller styra bygget så mycket under själva byggprocessen.

Jääskeläinen är nöjd över antalet kursdeltagare så här långt. Enligt honom har deltagarna frågat mycket och frågorna har lett till bra diskussioner. Jääskeläinen har också märkt att många småhusbyggare blivit och diskuterat i korridoren då kursen slutat.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera