Samarbetsprojekt ger konkret nytta i utvecklingen av logistiken

16.12.2015

bild2 600pxVasa hamn

Vasa stad och Umeå kommun tilldelades i fjol NDPTL-finansiering för en effektiviseringsutredning av sina hamnar. NDPTL är programmet för den nordliga dimensionens trafik- och logistikpartnerskap (The Northern Dimension Partnership on Transportation and Logistics).

I utredningarna analyserades den tilläggskapacitet som krävs i lastnings- och lossningssituationer av godsflöden i hamnterminalerna i Vasa och Umeå. Vidare har man planerat hur logistiken kunde förbättras. Inom projektet publicerades också en broschyr, främst riktad till finansiärerna, om utvecklingen av Vasa och Umeå hamnar. Umeå kommun ansvarar för projektet som avslutas i januari. I Vasa verkar Vasaregionens Utveckling Ab VASEK som projektets delgenomförare.

Nyttig utredning av utrymmesanvändning

Hamnbolaget Kvarken Ports verkställande direktör Matti Esko anser att utredningen som gjordes inom NDPTL-projektet är väldigt nyttig. Med dess hjälp kunde man hitta en användbar lösning för att förbättra järnvägsterminalområdet i Vasa hamn.

– Den mest praktiska lösningen kom fram under workshoppen. Utöver projektets genomförare deltog även hamnens användare som har praktisk erfarenhet av hamnområdets logistik. Att göra upp utvecklingsplanerna för hamnen tillsammans med dem som använder hamnen är enligt mig rätt sätt att genomföra projektet, säger Esko.

I Vasa har det tagits beslut om att arbetet med att renovera järnvägen från stadens centrum till hamnen ska inledas år 2016. Ett samarbetsavtal har också undertecknats tillsammans med Trafikverket. Renoveringsarbetet är en del av förbättringsarbetet av stadens logistik.

Objekt på önskelistan åtgärdas

bild1 600pxUmeå hamn

Hamnen i Umeå har utvecklats kraftigt under de senaste åren. NDPTL-finansieringen har till exempel möjliggjort att planeringen av de länge önskade järnvägs- och råmaterialterminalerna har gått framåt. Under tiden för projektet har det bl.a. gjorts miljöutredningar och geotekniska undersökningar för terminalområdena. Planeringen har framskridit så långt att en detaljerad kostnadsplan har gjorts och förhandlingarna är färdiga.

– Med hjälp av den här projektfinansieringen har vi kunnat vidareutveckla transportstråket mellan öst och norr från Norges kust till Ryssland och Baltikum. För det här multimodala stråket är Umeå och Vasa hamnar samt färjeförbindelsen mellan hamnarna viktiga utvecklingsobjekt, konstaterar Isabella Forsgren på INAB (Infrastruktur i Umeå Ab) som arbetar med utvecklingen av infrastrukturen i Umeå kommun.

I slutet av november var Forsgren på inbjudan av norra Sveriges och norra Norges Brysselkontor i Oslo för att berätta om Umeås och Vasas gemensamma utvecklingsprojekt på ett seminarium. På seminariet diskuterades partnerskapssamarbetet i den nordliga dimensionen samt dess betydelse. Umeås och Vasas gemensamma projekt är det första projektet mellan Sverige och Finland som har beviljats NDPTL-finansiering.

Projekten stöder varandra

NDPTL-projektet är ett av Vasas och Umeås gemensamma utvecklingsprojekt i anknytning till hamn och logistik. Det stöder för sin del projektet Midway Alignment, som syftar till att förbättra frakttrafiken i Kvarken.

– De här projekten är en del av den strategi som avser förbättra transportförutsättningarna för regionens företag. Det långsiktiga utvecklingsarbetet görs med hjälp av olika projekt, säger VASEKs logistikexpert Anna Måtts.

Enligt henne är det naturligt att projekt i anknytning till hamn och sjöfart genomförs i samarbete med Umeå, eftersom hamnfunktionerna i Vasa och Umeå sköts av det gemensamma hamnbolaget Kvarken Ports.
Den nordliga dimensionen väcker intresse

Vårt nordliga läge kan vara en fördel i planeringen av fortsatta logistikprojekt, trots att rutten mellan Vasa och Umeå inte för närvarande hör till NDPTL:s strategiska nätverk och vädret i december kanske inte påminner om att vi hör till det arktiska området. Evenemanget i Oslo visade att NDTPL:s intresse för rutten över Kvarken har ökat.

– De senaste åren har det i allmänhet blivit en trend att lyfta fram de arktiska områdena. En grupp studerande på Vasa yrkeshögskola avlägger som bäst en projektkurs, vars tema för i år är den arktiska dimensionen. Under kursen undersöker man om det lönar sig för Vasaregionen att haka på den arktiska trenden, berättar Måtts.

ndptl logo white

Nordlig dimension (Northern Dimension) är ett samarbete mellan fyra jämlika partner, nämligen Europeiska unionen, Ryssland, Norge och Island. Geografiskt täcker den nordliga dimensionens område nordvästra Ryssland, Östersjön och Europas arktiska områden, inklusive Barentsområdet. Syftet med den nordliga dimensionen är att genom praktiskt samarbete stödja stabilitet, välfärd och hållbar utveckling inom området. Trafik- och logistikpartnerskapet inom den nordliga dimensionen strävar efter att effektivisera betydande infrastrukturprojekt genom att fungera som ett regionalt forum i transport- och logistikfrågor samt genom att komplettera befintliga samarbetsstrukturer. Finansieringen av partnerskapsprogrammet kommer från deltagarländernas nationella budgeter, EU och internationella samt nationella finansinstitut.

 

[contact_member,name=Anna Måtts,id=16,details=Name]

 

Text: Viestintä Oy Prowomedia, Johanna Haveri
Översättning: Lingart, Eva Klemets



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera