Sales Caféet förberedde företag inför handel på Norges marknader

26.11.2014

Projektet Nordic Gateway arrangerade en Sales Café – tillställning den 25.11, där en deltagargrupp på 30 personer fick tänka igenom de viktigaste stegen ett företag måste ta för att kunna bilda ett långsiktigt nätverk av businessrelationer på Norges marknader.

Pål Rohme från Wärtsilä Norge hänvisade till olika forskningsresultat då han berättade om olikheter och likheter i våra kulturer.

– Nordbor har väldigt liknande inställning till ledarskap. I Finland har ”bossen” kanske lite högre autoritär ställning med tanke på beslutsfattande. En annan intressant aspekt är att norrmän verkar vara mindre konservativa samt mer öppna än finländare, då de möts och då de löser oklara situationer, berättade Rohme.

– Norrmännen håller tidtabellerna och de lämnar bort onödig small talk. De förbereder sig väl inför olika förhandlingar. Under förhandlingarna säger de rakt ut vad de tänker och de uppskattar det att diskussionens fokus ligger på den egna produkten och dess egenskaper. Det ska inte riktas kritik mot konkurrenter, fortsätter han.

Precis som finländare, klär sig norrmännen oformellt i arbetssammanhang. Enligt Rohme begränsar sig exempelvis norrmännens användning av slips endast till bröllop.

Innan diskussionerna kring de runda borden kommer igång, påminner Novias Stefan Granqvist deltagarna om försäljningsarbetets betydelse och om handels hårda konkurrens inom prissättning. Köparen förväntar sig att tjänsten eller produkten har ett mervärde som motiverar dess pris. Enligt Granqvist är det viktigt att förstå köparen och hens behov.

– Säljaren måste kunna bevisa åt kunden vilken nytta den egna produkten eller tjänsten ger genom att presentera kalkyler. Kalkylerna kan till exempel gälla den besparing som kunden får tack den sålda produkten jämfört med någon annan lösning. Det är svårt att sälja med bara prat. Säljaren måste också ha bevis, konstaterade Granqvist.

Presentationsteknik, nyckelkunder och olika förhandlingssituationer var några av samtalsämnena kring de runda borden. Även marknadsanalyser och vilken nytta de medför diskuterades. Diskussionen om marknadsanalyser leddes av Pauliina Palomäki från Wärtsilä Finland.

– Alla de som deltog i diskussionen hade en åsikt om analysernas betydelse för att lyckas på Norges marknader. Företagen kan bättre planera och förverkliga sin export till nya marknader om de stöder sig på marknadsundersökningar och om de analyserar det egna företagets kapacitet och resurser. I samband med diskussionerna poängterades att analyser gällande distributionskanaler och konkurrens ger mervärde exempelvis till produkternas prissättning, berättar Palomäki.

Enligt VASEKs Lasse Pohjala var tillställningen väldigt lyckad:
– Vårt projekt fick väldigt fint stöd av VAMK, Novia och Wärtsilä. Vi fick använda Sales Café -konceptet, då vår målsättning är att bilda en grund för lyckad business i Norge. Flera mindre företag deltog i tillställningen, och de fick effektiv undervisning om praktiska saker. Liknande effektiv undervisning utlovas på nästa Sales Café, som arrangeras under EnergyWeek den 18.3.2015, påminner Pohjala.

Sales café -diskussioner leddes av Pauliina Palomäki (Wärtsilä), Heidi Hellström (VAMK), Johan Hanstén (Wärtsilä), Stefan Granqvist (Novia) och Patrik Wägar (Wärtsilä).

Om du vill ha tillställningens material, vänligen kontakta:

Lasse Pohjala
0400 629 388



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera