Rullma-persienn fortsätter i tredje generation

13.04.2016

I början av februari började Sami Harju som företagare på Vasaföretaget Rullma-persienn Kb som hans morfar Martin Enegren hade grundat. Samis pappa Arto Harju hade hand om företaget efter sin svärfar och fortsätter jobba i företaget som nu leds av hans son.

– Min mors far blev företagare i persiennbranschen redan i mitten av 1960-talet, och år 1978 grundade han Rullma-persienn. Pappa har fortsatt med företagsverksamheten sedan 1988 och nu är det min tur att leda verksamheten, berättar Sami Harju.

Rullma 1 500pxEfter ett lyckat generationsskifte är Sami Harju (t.v.) nu företagare i tredje generation på Rullma-persienn. Samis pappa Arto Harju fortsätter i företagets tjänst.

Rullma, som funnits på samma adress på Fredsgatan sedan grundandet, tillverkar och säljer måttillverkade persienner, rullgardiner, markiser och andra solskydd. Företaget har ett omfattande sortiment av olika slags gardinstänger, och i produktportfolien ingår också infravärmare för terrasser. Dessutom säljer Rullma prismafilm som fästs i fönstren som insynsskydd, ljudisolerade bälg- och vikdörrar för indelning av utrymmen samt rullbara inbrottsskydd av aluminium. Tidigare tillverkade företaget också båtkapell men utelämnade dem från sortimentet eftersom säsongen kolliderar med säsongen för företagets huvudprodukter.

Ny stimulans till generationsskifte

Sami Harju har jobbat heltidsanställd på Rullma sedan 2004. Då och då hade de diskuterat ett generationsskifte men ingenting avancerade förrän familjen Harju förra vintern deltog i ett informationstillfälle om generationsskifte som ett antal aktörer arrangerade i samarbete. På plats fanns också Kjell Nydahl från VASEK som berättade om VASEKs rådgivning för företagare som planerar ägarskifte.

– Vi diskuterade med Kjell på infotillfället och han tog kontakt med oss litet senare. Hans aktiva grepp var avgörande för att vi beslutade att genomföra generationsskiftet med den här tidtabellen, berättar Arto Harju.

Rullma 2 400pxKunden kan redan vid ingången till Rullma, som finns på Fredsgatan, bekanta sig med en del av företagets produktsortiment.

Nydahl visade Harjus vidare till en skatteexpert för att diskutera generationsskifte i ett kommanditbolag. Samtidigt besökte Sami Nyföretagscentrum Startia för diskussion med Tommi Virkama och gjorde upp en affärsplan för sitt företag.

– Tack vare Kjells tips kom vi bra igång med planeringen av generationsskiftet och kunde genomföra det snabbt. Också råd från vår egen bokförare var värdefulla, säger Sami Harju. – Som färsk företagare uppskattade jag dessutom Tommis bra frågor och kommentarer.

Betydelsen av solskydd växer

Rullmas produkt- och tjänstesortiment kommer att fortsätta vara mycket likadant också i den nya företagarens regi. Innan en ny säsong startar tänker Sami satsa på marknadsföring.Rullma 3 300px

Rullma har ett omfattande sortiment gardinstänger av hög kvalitet.

Kraven på energieffektivitet i byggnader ökar och i och med det blir det allt viktigare att skydda fönstren mot sol. Om fönstren inte släpper solljus in i rummen, behöver man inte kyla ner rummen maskinellt så mycket. Speciellt sommartid sparar solskydden alltså energi.

– Vi vill hänga med i utvecklingen och därför följer vi med solskyddstrenderna såväl i Finland som ut i världen, förklarar Sami Harju.


Text och bilder: Johanna Haveri
Översättning: VASEK



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera