Revisionsbyrå nyckelfaktor för företagets framgång

06.03.2018

 P5110028 viicon web

Sami Eromäki och Niina Asujamaa uppmanar att ta kontakt med experter inom ekonomiförvaltningen genast när man börjar fundera på att starta eget.

Vaasa Viicon Ab är Vasaregionens företagscentrum Startias nyaste sakkunnigorganisation. På Viicon hanteras hela skalan av ekonomiförvaltningen i företaget, alltifrån bokföring till fakturering och löner samt även kund- och leverantörsreskontran. Dessutom är Viicon en auktoriserad revisionsbyrå.

Vasa Företagare valde Viicon till Årets företagare år 2017. Enligt verkställande direktör Nina Asujamaa var företagarpriset ett fint erkännande för vårt arbete.

– Det kändes bra att få priset, fast vi hade inte alls förväntat oss det, säger Asujamaa.

Sami Eromäki, som är direktör för företagsutvecklingstjänsterna, anser att det är bra att valet föll just på ett företag inom ekonomiförvaltning.

– Ofta lämnas ju revisionsbyråerna i bakgrunden, fast de är nyckelfaktorer för företagens framgång. Vi är involverade i många uppdrag och är en del av kundens vardag. I bästa fall är kundrelationen ett partnerskap, och revisionsbyråns tjänster utvecklas i samband med företagets utveckling, berättar han.

Tjänsterna inte beroende av programvaran

Ulla Laalo, Tarja Paavola och Marju Juhanpelto grundade Viicon år 2009. Laalo hade lagt märke till att det inte fanns någon sådan revisionsbyrå på marknaden, som skulle erbjuda tjänsterna till kunden på deras egen programvara. På den tiden var det ofta revisionsbyrån som bestämde vilket program kunden bör använda i sin ekonomihantering.

Viicon var en banbrytare, eftersom kunderna inte behövde använda en viss programvara. Senare har också andra företag inom ekonomiförvaltning börjat expandera sina tjänster till flera olika plattformar.
– Viicon har 20 olika programvaror till sitt förfogande och tröskeln för att börja använda en ny programvara är låg hos oss. Vi utgår alltid från kundens behov, säger Asujamaa.

Företaget har haft en snabb tillväxt, eftersom omsättningen var cirka två miljoner euro år 2017. Viicon har 32 anställda och kontor förutom i Vasa även i Jurva och Tammerfors.

Tänk på företagets framtida behov

Viicon har en hel del att ge åt blivande företagare som planerar sin ekonomiförvaltning. Nya företagare uppmanas att kontakta experter inom ekonomiförvaltning så snart man har börjat fundera på att starta eget.

En av de första frågorna som skall beslutas om är bl.a. bolagsformen och i vilken form företagaren kommer att ta ut pengar från företaget till privatbruk. Exempelvis kan en näringsidkare med firmanamn ta pengar för eget bruk genom privata inköp, men på ett aktiebolag däremot bör pengarna tas ut som lön, åtminstone i början.

– Vi har en vision om kundens behov, även om kunden själv inte ännu vet vad hens företag skulle behöva, berättar Asujamaa.

– Tillsammans med företagaren räknar vi ut vilken programvara som passar bäst till hens behov. När man skall välja programvaran är det också bra att tänka på vilka behov man har om fem år, säger Eromäki

Startias direktör Tommi Virkama känner till hur viktig roll revisionsbyrån spelar i ett företags framgång.

– Företagaren kan fokusera på sin kärnkompetens, medan revisionsbyrån tar hand om ekonomiförvaltningen och ger ut nödvändiga siffror, som hjälper företagaren att utveckla företagets verksamhet, säger han.

 

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera