Planera och tillsätt din personliga prägel – internetmarknadsföring värt att satsa på

24.11.2017

creamarketing 600px
Enligt Peter Hellström från Creamarketing Ab, som är en av Startias expertorganisationer, är nystartade företags internetmarknadsföring alltför ofta som en båt utan åror och andra hjälpmedel:

– En båt och åror utan roddare, eller hemsidor utan uppdatering och ständigt förnybart innehåll är till ingen nytta alls. Webbsidorna måste ändras alltefter säsonger och årstider, precis som en båt blir utrustad på olika sätt för olika ändamål.

– Man måste tänka igenom vilken typ av besökare man riktigt vill fånga på webbplatsen och även vilka verktyg och medel som är de bäst lämpade, fortsätter Hellström med sina fiskliknelser.

Vid företagets startskede utarbetar företagarna en affärsplan, där även marknadsföringskostnader beaktas, men alltför ofta finns dock ingen marknadsföringsbudget alls eller summan innehåller enbart upprättande av webbplatsen.

– Men webbplatsen kräver ständigt uppdaterat innehåll. Webbsidorna bör vara sökmotoroptimerade, och även sociala medier måste upprätthållas kontinuerligt, eftersom man genom dem får den rätta målgruppen att besöka webbplatsen för mer information om produkter och tjänster samt för att klicka på och lägga produkter till inköpskorgen eller skicka anbudsbegäran. Med andra ord för att bli en kund, påminner Hellström.

internetmarkkinointi1

Hellström har ett antal knep i rockärmen, som till och med ett mindre företag kan utnyttja för att förbättra synligheten och på så sätt även öka försäljningen:

– Med hjälp av analysverktyg, såsom Google Analytics, kan du följa upp vilka källor och kampanjer som tar med sig besökare till dina webbsidor och även om besökarna också hittar just de tjänster eller produkter som de är ute efter. Sätt dig in i marknadsföringen via sociala medier, samt testa och ständigt analysera vad som fungerar bra och vilket som inte gör det. Man kan komma bra igång även med mindre summor.

Underhåll noggrant ditt kundinformationssystem, så att du kan se vad kunderna har köpt och när. Utnyttja e-postmarknadsföring exempelvis genom att erbjuda rabatt på nya tillfällen för befintliga kunder. Har din produkt en livscykel? Erbjud service eller byte av den gamla produkten till nyare modell. Säkerställ även att möjligheten att ta kontakt, beställa eller göra anbudsbegäran kan göras så enkelt som möjligt på webbsidorna.

Planeringen spelar en nyckelroll enligt Hellström. Företagaren måste ha en vision om hur företaget vill se ut, och detta måste återspeglas även på webbplatsen och andra kanaler. Man bör kunna definiera sina egna målgrupper samt redskap och kanaler med vilka varje målgrupp kan nås. När marknadsföringsbudgeten är klar, är det viktigt att fundera på vad du kan göra dig själv och vad som är vettigt att göras som köptjänst.

internetmarkkinointi2

– Pressmeddelanden är också ett effektivt verktyg för marknadsföring. Ofta kan företagaren inte ens ana, hur intressanta nya produktlanseringar, nya marknader och nya stora kunder kan vara. Lokala medier skriver mycket gärna om framgångshistorier i den egna regionen och vår region är faktiskt full med skickliga experter som hjälper till att skapa pressmeddelanden, övertygar Hellström.

Webbsidornas funktionalitet, hög kvalitet och regelbundet uppdaterat innehåll samt effektiva annonskampanjer i lämpliga kanaler stöder varandra.

– I företagets sociala medier, såsom Facebook, bör man regelbundet publicera något intressant innehåll. Genom att klicka på länkarna styrs besökarna till webbplatsen, där man hittar tydlig och snyggt presenterad tilläggsinformation om produkten eller tjänsten. Därtill ifall sidorna även är utrustade med Call to action-funktion, det vill säga lätt funna funktioner, genom vilka man exempelvis kan beställa produkter, ladda ner tilläggsuppgifter eller ta kontakt. Allt detta resulterar till en ökad försäljning och välkända produkter.

Konsumenterna uppskattar förutom en rationell och tillförlitlig kommunikation även säregenhet, och därför uppmanar Hellström företagarna att sätta sin personliga prägel på marknadsföringen:

– Visa hur din och företagets vardag ser ut, finn ditt eget sätt att vara närvarande i olika kanaler och välj kanalen enligt det som passar dig bäst. Skulle videofilmning, bloggning eller fotografering passa in på just dig?

 

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera