Pladdercentralen samlar och producerar finlandssvenska poddar på ett ställe

12.10.2022

Pladdercentralen

År 2022 utvecklade nya företagare sina företagsidéer i samarbete med VES, Vasa universitet, VASEK, Viexpo, Merinova, Vasa stad och WIC. På Vaasa StartUp Challenge fick företagare (och eventuella blivande företagare) möjlighet att delta i ett pitchingtillfälle för att presentera sin egen startupidé för samarbetsparterna. Vinnarna fick i pris stöd från alla ovannämnda organisationer och mentorer i sex månader. Syftet med Vaasa StartUp Challenge var att hjälpa företagare att gå från startupidé till verklighet och stärka tillväxten av dessa nya företag. Poddplattformen Pladdercentralen var ett av dem.

Poddplattformen Pladdercentralen ger ett nytt sorts alternativ till att lyssna på finlandssvenska poddar. Det är en digital plattform som grundades 2021 som samlar svenskspråkiga poddar från hela Finland. Grundarna av plattformen är Johnny Aho och Alex Lehtinen från Jakobstad. Med är även Johannes Sundqvist som ansvarar för webbutvecklingen och Alex Tallgren som jobbar som ljudredaktör. Gruppen producerar även egna poddar till plattformen.

Enligt Aho framkom idén av frågan; varför finns det inte en svenskspråkig poddplattform förutom public services? Syftet med Pladdercentralen är att hjälpa lyssnare att hitta nya lokala och nordiska poddar och att samtidigt skapa en möjlighet för kreatörer att hitta nya lyssnare. Plattformen har skapats utan registreringskrav för lyssnare eftersom grundarna vill ge användarna frihet över deras digitala identitet.

För kreatörer har man skapat ett enkelt koncept som gör det så enkelt som möjligt att komma igång.

– Som Pladdercentralen-kreatör behöver du inte ha kunskap om ljudredigering eller liknande. Vi tar hand om allt från det visuella utseendet till den färdiga produkten. Detta kräver dock en bra dialog mellan oss och kreatören, framhåller Aho.

Enligt Aho har plattformen tagits emot väl av lyssnare och poddskapare. I början överraskade dess popularitet till och med skaparna och detta gav delvis upphov till idén att anmäla sig till Vasa Startup Challenge.

Att delta i tävlingen och gå vidare har haft en positiv effekt för företagets utvecklingsarbete.

– Tack vare Vaasa Startup Challenge har vi fått värdefullt stöd i inledningsfasen och många nya infallsvinklar. Vi har även kunnat knyta kontakter med andra aktörer från Startup-världen, som hjälpt till med att styra oss i rätt riktning, säger Aho.

Pladdercentralen har i dagsläget närmare tjugo poddar i sin repertoar och målet är att öka antalet. Aho berättar att man också har en del utvecklingsplaner på gång – exempelvis att utöka verksamheten till att omfatta även finskspråkiga poddar.

Kännspak är en podcast fokuserad på spelvärlden


En av Pladdercentralens egenproducerade poddar är "Kännspak", som är en podd inriktad på spelvärlden. Dess kreatörer är Alex Tallgren, 22, och Benny Holmström, 37. Benny gillar rollspel och enspelarspel, medan Alex är mer orienterad mot förstapersonsskjutspel och flerspelarspel.

Tallgren är tacksam för det stöd han fått från Pladdercentralen.

– Pladdercentralen har gett mig en plattform för att lära mig och växa inom multimediabranschen, vilket jag är intresserad av, säger Tallgren.

Kreatörerna började spela in i oktober 2021 och sedan dess har de släppt över tjugo avsnitt.

– För tillfället är podcastproduktionen en hobby vid sidan av våra vanliga jobb, men om det skulle vara möjligt att försörja sig på hobbyn är det ju att föredra, säger Tallgren om sina framtidstankar.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera