På gården Aava Kertun kotitila trivs både unga och gamla

14.07.2017

På Aava Kertun kotitila i Södra Vallgrund är det liv och rörelse eftersom gården inhyser över 80 olika djur. Resenärer är välkomna att besöka gården där det finns katter, kaniner, getter, lamm, killingar, två ponnyer, ullgrisar, en minigris, höns, vaktlar, ankor, gåsar, silkeshöns och en silkestupp, fåglar, kvigor, en ko och tre kalvar. På gården bor även en hund men den är inomhus under besökstiden.

IMG 3011 kimmo kauppila pieni2

Aava Kertun kotitilas trumfkort är välskötta djur samt en unik gammaldags miljö. Höns och katter spatserar fritt omkring på gården.

På Aava Kertun kotitila bor Anna Salmi och Kimmo Kauppila med sina döttrar Aava Kerttu och Sylvi. Paret sköter tillsammans om djuren på gården. Salmi har hand om gårdens turistverksamhet och sköter även bl.a. om gruppbokningar. Kauppila å sin sida tar hand om reparationsarbeten och tillreder maten åt grupperna. Både har även arbeten utanför gården. Kauppila är ägaren till Café & Restaurant Salteriet och han jobbar där som kock.

Aava Kertun kotitilas trumfkort är välskötta djur samt en unik gammaldags miljö.

– Tidigare hade den äldre generationen djur hemma. Små djurgårdar har försvunnit och det är inte längre lika lätt för barn att få kontakt med djur. Det är inte längre så självklart att alla barn vet varifrån maten kommer till butikerna, säger Kauppila.

Aava Kerttus invånare får ägg, mjölk, honung och kött från den egna gården.
– En gång berättade jag att jag köpt ägg i butiken. Då konstaterade den fyraåriga Aava Kerttu att man ju inte kan få ägg från butiken eftersom där inte finns några höns, minns Kauppila med ett leende.

Aava Kertun kotitila

Till en början hade paret katt och hund varefter de skaffade en get och lamm. Därefter har djurflocken vuxit stegvis.

Djuren skaffades stegvis

På Aava Kertun kotitila spatserar höns och katter i frid och fröjd omkring på gården. Det är inget problem att komma ihåg djurens namn, Salmi kommer till och med ihåg när de är födda. Det känns som att antalet djur är stort med tanke på att Salmi och Kauppila har vuxit upp i stan. 

Paret ville bo på landet och till en början bodde de i Laihela. Lugnet på landet var en bra motvikt till Kauppilas arbete på nattklubben. Efter katten och hunden skaffade de en get och får. Därefter växte djurflocken med höns, en häst och en ponny.

Redan då fick familjen besök av barn från daghem som ville se på djuren. Parets hem i Laihela började bli trångt och då hittade de ett nytt hem i Södra Vallgrund i en gammal bondgård.

– Vi började marknadsföra vår gård till daghem och skolor. Småningom spred sig ordet. Vi började få besök allt oftare och på oförutsägbara tider vilket blev jobbigt. Därför beslöt vi att hålla gården öppen för besökare under vissa dagar, berättar Kauppila.

Terho-possu

Terho-grisen tittar på besökarna från sin inhägnad.

Gården minner om det förflutna

Aava Kertun kotieläintila får besök av många barnfamiljer. På gården firar man även allt oftare barns födelsedagar. Dessutom får de besök av svensexor och möhippor.

– Vi får också besök av äldre personer och dementa. På dem kan man se att ett besök här är en stor upplevelse. Gården minner om det förflutna och äldre besökare säger ofta att doften här är bekant, säger Kauppila.

Barnens favoritdjur är kaninerna och katterna. På Aava Kerttu har man exempelvis ordnat killingdagar samt natur- och konstläger för barn. Att mata kalvarna med nappflaska har varit speciellt populärt bland barnen.

Aava Kertun kilit

Barnen gillar de små killingarna.

Aava Kertun kotitila har öppet från tisdag till lördag fram till 12.8. Gården har även öppet året runt för grupper mot bokning. I maj 2016 skaffades en biodling till gården och paret har planer på att börja sälja världsarvshonung.

text och bild: VASEK
översättning: Milla Eriksson

Läs också artikeln om älgen Mervi: Mötet med Mervi glömmer man aldrig 

Andra artiklar:
Molpehällorna, kryssningen till Mickelsörarna, Granösunds fiskeläge, Sommaröhallen, Kvarkens värdshus, Kvarkenturer & Meribjörkö



‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera