Österbottningar har stort ansvar över Finlands ekonomi

21.05.2013

I det årligen arrangerade Future Workshop -seminariet funderades i år på olika sätt att lyfta Finland och Österbotten på världskartan. Seminariet arrangerades av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Österbottens handelskammare och tidningen Pohjalainen. De kända talarna lockade över 200 åhörare till seminariet, som hölls i Akademills auditorium.

Seminariets mest väntade talare var statsminister Jyrki Katainen, som försäkrade att Finland har det relativt bra ställt trots den långvariga internationella lågkonjunkturen. Enligt Katainen består det österbottniska näringslivet av en passlig blandning storindustri och företagande. Många företag från tre österbottniska landskap har koncentrerat sig på branscher som växer kraftigt ute i världen – cleantech, ict-tillämpningar, ren mat – och därför antar Katainen att de österbottniska landskapens ekonomi kommer att vara av allt större betydelse för hela Finland framöver. Katainen tyckte att Energiambassadör-kampanjen är förträfflig. Han föreslog att den för andra gången utsedda Energiambassadören kunde fungera som ambassadör för hela Finlands industri på de resor som statsministern, näringsministern eller utrikeshandelsministern gör för att främja exporten.

Sveriges ambassadör Anders Lidén efterlyste närmare samarbete mellan Finland och Sverige inom EU, och påminde att de nordliga länderna är tillsammans mycket synligare än ensamma. Samarbete behövs för att våra länder ska klara sig i den allt hårdare internationella konkurransen. Enligt Lidén har Finland och Sverige många likheter vilket är en bra utgångspunkt för ett fungerande samarbete.

Dagens mest inspirerande anförande presenterades av exportorganisationens chef på Finpro Sissi Silván, som även jobbat som klädkedjan H&M:s chef i Finland. Silván berättade sina synpunkter på uppmuntrande vardagsledarskap, som enligt henne är en förutsättning för företagens tillväxt och internationalisering.

Efter kaffepausen fick seminariet en oväntad vändning, som lyckades förvåna även arrangörerna. Med Fujitus regionchef Jari Lehtineva i spetsen, steg en del av seminariegästerna upp och började sjunga Vasa marsch. Den förvånade publiken samlade sig snabbt och deltog snart i sången. Denna flashmob ville påminna oss om att regionen behöver nya och fördomsfria lösningar för att klara sig i den allt mer globala tävlingen.

Då situationen lugnat sig var det Suomen Lehtiyhtymäs chefredaktör Antti-Pekka Pietiläs tur att presentera sina synpunkter på Finlands ekonomi idag. Österbottens mentala atmosfär och förväntningar inför framtiden gör att regionen simmar vidare i jämförelse med resten av landet. Österbottningarnas värderingar, attityd och självförtroende ger goda förutsättningar för regionen att klara sig i framtiden.

Verkställande direktör Juhani Pekkala från Förbundet för Finsk Handel, var ledsen över att statministern inte nämnde handel- och servicebranschen i sitt tal. Branschen sysselsätter cirka 300 000 personer och är på så sätt en viktig del av Finlands inhemska och internationella konkurrenskraft. Den inhemska handel- och servicesektorn utvecklas och blir mångsidigare, men enligt Pekkala tål den inte striktare regler för då flyttar sig konsumtionen utomlands.

I dagens sista tal funderade Skyddspolisens chef Antti Pelttari om Finland fortfarande kan klassas som ett tryggt land. Antalet terrorismhot har inte vuxit nämnvärt, men polisen förbereder sig inför oväntade hot allt bättre och försöker förhindra radikalisering. Olaglig spaning på nyckelpersoner och olika dokument har ökat och spaningarna riktar sig allt oftare på ekonomidokument.

Mera bilder på Future Workshops Facebook-sida

Dagens diskussioner i Twitter #fws13

 

Text: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera