Nyföretagarcentralerna träffades på sommardagarna

09.06.2016

Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias kollegaorganisationer från hela Finland samlades till nyföretagscentralernas sommardagar i Åbo 1–3.6.2016. Nyföretagarcentralerna i Finland rf (Suomen Uusyrityskeskukset ry, SUK) omfattar 31 nyföretagarcentraler från vilka ca 70 anställda deltog i evenemanget. Traditionellt har sommardagarnas fokus legat på nätverkande och diskussion.

Potkuri 600pxFöretagsservicekontoret Potkuri vid Åboregionens utvecklingscentral stod värd för nyföretagscentralernas sommardagar.

Startias direktör Tommi Virkama var nöjd med vad sommardagarna gav i utbyte:
– Programmet och talarna var bra och än en gång fick man lära sig nya saker av andra nyföretagarcentraler. Vi kunde också dela vårt kunnande och goda praxis.
– Deltagarna var mycket intresserade om Vasa som stad, så kanske vi får många nya besökare från olika delar av landet i sommar!

Nätverket förnyar sin strategi

Styrelseordförande Pekka Tsupari informerade om aktualiteter inom nätverkets verksamhet, bland annat det pågående strategiarbetet och utvecklingen av informationssystem.

SUK:s verkställande direktör Jari Jokilampi var glad över att man slutligen har börjat tala om mikroföretag i stället för små och medelstora företag. Han berättade att antalet grundade företag har under det första kvartalet vuxit. Företagsgrundandets trender är bland annat att antalet företag som bisyssla och företagande på deltid ökar, och dessutom har även teamföretagande, delägarskap och egenanställningsföretag ökat i populäritet. Den nya generationens positiva drive kan ses bland annat i UF-företag.

Jari Jokisalo 600px

Jari Jokilampi, verkställande direktör för Nyföretagarcentralerna i Finland rf, presenterade nyföretagsrådgivningens trender.

En tydlig trend i nätverkets verksamhet är ökningen i antalet företag grundade av invandrare. I dag är drygt 10 % av nya företag som grundats med hjälp av nyföretagarcentralerna grundade av personer med invandrarbakgrund.

– Hos oss i Vanda har nästan 40 % av våra kunder invandrarbakgrund, säger företagsrådgivare Laura Manner-Raappana på YritysVantaa. – Vi ger rådgivning ofta på engelska men kunden kan ha en vän eller familjemedlem med sig som tolkar under rådgivningsbesöket. På det företagsrådgivningsevent som vi ordnade för asylsökare i vår var tolkningen organiserad av Arbets- och näringsministeriet.

– I Vasaregionen såg vi en ökning i antalet företag grundade av invandrare egentligen redan för fem år sedan och i dag är andelen 16–18 %, berättar Virkama.

Inflyttarnas struktur avgörande

Deltagarna fick ta del av stads- och regionforskaren Timo Aros viktiga forskning om flyttrörelsen. Han fokuserade i sin presentation på regionernas dragningskraftsdynamik från in- och utflyttarnas perspektiv. I flyttningsrörelsen inom landet är det inte antalet personer som flyttar som är avgörande utan den position som inflyttarna har på arbetsmarknaden. Han sade att från den kommunala ekonomins perspektiv borde kommunerna, för att få fler sysselsatta inflyttare, hellre rikta sin marknadsföring till åldersklasser som är äldre än de som kommunerna i dag satsar på.

Aros konstaterande ”befolkningen kommer att växa i influensområdet för utvecklingskorridoren mellan Helsingfors och Vasa” var ett positivt budskap för Vasaregionen. Han påminde åhörarna om att då man i fortsättningen tävlar om inflyttare, kommer den image och de associationer som inflyttaren har av kommunen bli allt viktigare och att de kommuner som framgångsrikt kan kombinera hårda och mjuka dragningskraftsfaktorer kommer att lyckas i konkurrensen.

SparkUP 600px

SparkUp för samman idéer och personer med startupanda och erbjuder exempelvis kontorslokaler för företagare.

Under sommardagarna besökte deltagarna Företagsservicekontoret Potkuri vid Åboregionens Utvecklingscentral, där företagsrådgivare Peter Lostedt berättade om rådgivningen till startande företag i Åboregionen. I Koneteknologiakeskus Turku Oy bekantade gruppen sig med utrymmen och verksamheten under guidning av direktör Erkki Virkki. Dagens mest energiska besök upplevdes på startupkollektivet SparkUp, där facilitator Sonja Nylander berättade om kollektivets service och event.

Kyrö Distillery årets nyföretagare i Finland

På sommardagarna belönas årligen en riksomfattande årets nyföretagare. Bland företag som nominerats av nyföretagarcentralerna och som varit verksamma från två till fem år hade juryn valt Storkyroföretaget Kyrö Distillery (Rye Rye Oy). Antti Alasaari från Startia hade hjälpt företagarna med grundandet och fortsätter också utveckla företaget vidare:

– Det har varit verkligen fint att få vara med ända från början och från nära håll följa med den här otroliga framgångsstoryn som vi nu på sommardagarna fick en fortsättning till. Kyrö Distillery Company utstrålar kunnande och mod, de är motiverade och vill framåt. Företaget ger också ett gott exempel på varumärkesarbetets roll för tillväxten.

KDC Antti Tommi 600pxI bilden från vänster Antti Alasaari från Startia, Miko Heinilä och Miika Lipiäinen från Kyrö Distillery och Tommi Virkama från Startia.

– Trots all framgång har ägarna fötterna på jorden och blinken i ögat och det är lätt att ta kontakt med dem. Verksamheten avspeglar sig redan nu på många positiva sätt i regionens utveckling och för sin del uppmuntrar andra företagare att djärvt pröva sina idéer. Jag tror och hoppas att vi inom de närmaste åren åter får vara med och belöna österbottniska företagare, fortsätter Alasaari.

 

Närmare information om nyföretagsrådgivningen
[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]
Startia logot sve



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera