Nya CLT-fabriken kompletterar Kuhmos industriområde

14.11.2014

Woodpoint ordnade 5–6.11.2014 tillsammans med sina samarbetsparter en studieresa till Kuhmo, för att besöka den nystartade CLT-fabriken Crosslam.

CLT står för Cross Laminated Timber, det vill säga korslimmat trä. Korslimmat trä tillverkas av torkade granbräder som läggs vinkelrätt emot varandra. Då lagren är tillräckligt många limmas de samman. Korslimmat trä kan användas till många typer av byggnader, som småhus och flervåningshus. Materialet har hög bärförmåga och det fungerar bra där brandskydds- och ljudisoleringskraven är höga. Fabriken i Kuhmo är den första i Finland som tillverkar korslimmat trä. Förr måste Finland importera korslimmat trä från Österrike.

Kuhmos CLT-fabrik finns på Kantola industriområde. Crosslam fabriken grundades för att tillgodose det behov av CLT som finns i norra Europa. Crosslams verkställande direktör Juha Virta och produktionschef Jyrki Moilanen förevisade produktionen, först genom ett virtuellt flödesschema och senare inne i fabriken. Tillverkning är förvånansvärt snabb och automatiserad. Även då fabriken körs med full kapacitet behövs endast en handfull personer i fabriken.
- Då en beställning tagits emot och ritningarna blivit inmatade i maskineriet, tar det endast några dagar innan beställningen är färdig och lastad för transport, berättar Moilanen.

I produktionens slutfas skärs CLT-elementen enligt beställningen. Hål för dörrar och fönster görs samtidigt.

Gemensamt område ger många synergieffekter

På samma industriområde finns många andra företag inom träbranschen. Hela industriområdets verksamhet bygger på sågen Kuhmo Oy, som även kallas för Kuhmos hjärta. Produkterna från sågen används till en mångfald träprodukter. Också restmaterialen utnyttjas bland annat på värmeverket, där de blir till fjärrvärme och el för Kuhmo.

Det gemensamma industriområdet föder synergieffekter. Runt omkring produktionsenheterna har flera utvecklings- och planeringsföretag vuxit fram, som till exempel Timber Bros och Timber Frame. Timber Bros är ett byggnadsplaneringsföretag som inriktat sig helt på träbyggande. Stockhustillverkaren Timber Frame tillverkar i sin tur storslagna stockhus, var av största delen exporteras till Europa och Ryssland, men även traditionella mindre stockhus. De har också tagit fram ett koncept med passivhus byggda i stock, men hittills har efterfrågan på dem varit liten.

I Timber Frames hall huserar ett flisföretag som tillverkar flis av de stockstumpar som lämnar över från stockhusproduktionen.

Studieresans deltagare följer med Timber Frames automatiserade produktion av stockhus.

- Det som Kuhmo har skapat inom träbranschen är väldigt imponerande. Förhoppningsvis gynnar Kuhmos framgång träbyggandet i hela Finland, konstaterar VASEKs projektchef Mauritz Knuts som deltog i studieresan.

 

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera