Ny kompetens och kunnig arbetskraft genom läroavtal

02.02.2016

Läroavtalsutbildning ger alla som avslutat grundskolan en möjlighet att avlägga examina eller delar av examina på andra stadiet. Man kan börja lära sig ett nytt yrke exempelvis redan nästa vecka, eftersom läroavtalsutbildningar inte är beroende på ansökningstider till läroanstalter.

– Ett flertal av våra kunder skaffar sig ny kompetens genom läroavtal och på det sättet får också företaget ny kompetens, berättar Kjell Nydahl, som är direktör för företagstjänster på Vasaregionens Utveckling Ab VASEK. – Ett läroavtal erbjuder företagare en ypperlig möjlighet att vidareutbilda befintlig personal och att anställa nya arbetstagare som exakt kan fylla företagets kompetensbehov.

Läroavtalet är ett arbetsavtal på viss tid mellan studerande och arbetsgivare. Läroanstalten lär ut den teoretiska biten av utbildningen medan arbetsgivaren erbjuder inlärning på arbetsplatsen. Utbildningens längd varierar från minst fyra månader till fyra år, beroende på examen och studerandes tidigare kunnande.

Bra erfarenhet

Petri Kangasoja, ägare till lunchrestaurang och cateringservice Mama’s Kitchen, har endast positiva kommentarer om läroavtalet.

– När vi skulle ta en ny anställd i stället för en som bytte arbetsplats, fick vi en sökande som hade bra attityd men ingen erfarenhet, han berättar. – Vi var nervösa i början eftersom det inte fanns mycket tid att lappa bristen på erfarenheten. Dessutom var ingen av oss två ägarna en lärare, så vi funderade en hel del på hur det skulle gå till att lära ut hur man arbetar i köket.

Mamas Kitchen 450pxI början var Petri Kangasoja (t.v.) på Mama's Kitchen orolig över läroavtalet men erfarenheten var bra och företaget fick en bra anställd.

Trots att företagarna var lite oroliga också över när och hur teoristudierna skulle organiseras, kunde allting ordnas problemfritt eftersom de i god tid på förhand fick veta om tidpunkterna. Teoristudier för restaurangbranschen innehöll för det mesta matematik och kunskap om specialkost.

Kangasoja säger att läroavtalet sist och slutligen innehöll lite pappersarbete och att man bra kunde koncentrera sig på arbetet.

– Vår läroavtalsstuderande har nu jobbat för oss i ett par år och det har varit jättetrevligt att lära honom husets seder, sammanfattar Kangasoja. – Jag skulle kunna gå på ett läroavtal i arbetsgivarens egenskap också en gång till.

Företagaren lär sig nytt, det går bättre för firman

Företagare kan genom läroavtal avlägga grundexamina, yrkes- och specialyrkesexamina inom sin bransch. Läroavtalet kan också innehålla skräddarsydda studier som höjer företagarens egen branschkompetens. Företagaren kan utgående från sina behov avlägga hela examen eller delar av den. Man kan också planera en kortare tilläggsutbildning för att kunna fördjupa och utvidga yrkeskunskapen.

I den allt hårdnande konkurrensen är det viktigt att företagaren höjer sin kunskapsnivå.
– Ett plakat på väggen är ett bevis på kvalitén för kunden, påminner Ami Kuula, en av utbildningsplanerarna vid Vasa kustregions läroavtalsbyrå.

IMG 2039 450px

Utbildningsplanerare Ami Kuula berömmer teoristudierna i yrkesexamen för företagare som ett utmärkt sätt att nätverka.

Företagare kan på läroavtal också avlägga examina i entreprenörskap. Genom att ta yrkesexamen för företagare stärker man sitt affärsverksamhetskunnande medan syftet med specialyrkesexamen för produktutvecklare är att kunna förbättra produkterna, servicen och processerna. Specialyrkesexamen i företagsledning fördjupar ledarskapskunnandet.

– Just nu kan man söka till yrkesexamen för företagare, som börjar på finska i februari, berättar Kuula. – Att uppdatera sin kompetens inom företagande skadar ingen, och teoristudierna är ett fantastiskt tillfälle att nätverka!

– Yrkesexamen för företagare passar utmärkt för den ny generation som startat som företagare genom generationsskifte, säger VASEKs Nydahl.

 

Läs mera om aktuella läroavtal:
www.vasa.fi/laroavtal

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera