Medlemmarna är kraften bakom kooperativa företag

11.04.2012

År 2012 firas FN:s Internationella år för kooperation. Kooperativ som företagsform känns avlägsen för många och dessutom förknippas den ofta med gamla fördomar. VASEKs företagsrådgivare Sari Saarikoski vet ändå att ett andelslag är en utmärkt företagsform som man kan rekommendera till många som vill starta eget.

– Det första som man ofta tänker när man hör ordet kooperation är stora affärs- eller bankkedjor men kooperativt företagande passar bra även för småföretag med några personer. År 2013 förväntas en ny lag om andelslag träda i kraft och den kommer att ännu bättre passa för speciellt småandelslag.

Andelslag utgör en låg tröskel till företagande, eftersom man inte behöver vara ensam. Det krävs minst tre medlemmar för att grunda ett andelslag, och medlemmarna bildar styrelsen och gör upp sina stadgar. Saarikoski betonar vikten av att stadgarna görs upp noggrant, eftersom de sätter ramarna för andelslagets hela kommande verksamhet.

– Eftersom medlemmar kan skriva stadgarna själv, är resultatet att företagsverksamheten blir ”ledigare” och mer kreativ jämfört med de övriga företagsformerna. Stadgarna ska givetvis följa lagen om andelslag, andra lagar som berör företagsverksamhet och de gällande kollektivavtalen.

Samarbete ger kraft och beslutanderätt

I ett andelslag stärker varje medlem det gemensamma företaget. När man tillsammans sköter investeringar, hyran och marknadsföringen, blir inte kostnaderna orimliga för en person. Genom samarbete kan man nå större volymer såväl i serviceproduktion som i företagets synlighet och expertis. Saarikoski säger att andelslag på grund av den mindre ekonomiska risken ibland är ett bättre alternativ än egenföretagande.

En viktig fördel i kooperativt företagande är medlemmarnas stora beslutanderätt – som är större än exempelvis vad anställda vid ett aktiebolag har.
– Varje medlems röst är lika värdefull och alla är jämlika i beslutsprocessen, berättar Saarikoski.

Företagsformens specialdrag kommer att bevaras i den nya lagen om andelslag: syftet är även framöver att understödja medlemmarnas ekonomi och näring. Medlemmarna får rätten att använda andelslagets tjänster och få medlemsförmåner. Alla medlemmar har även begränsat ansvar för företagets ekonomiska förpliktelser.

Samma eller annan bransch

När andelslaget har grundats, fungerar det som alla andra företagsformer. Fakturering, utdelning av vinst, beskattning och försäkringar är en del av vardagen. Andelslaget får också gå med vinst, i motsats till gamla fördomar.

I vilken bransch skulle andelslag passa som företagsform?
– I stället för att fråga om denna företagsform passar en viss bransch, skulle jag fundera på vilken typ av företagare passar denna företagsform, säger Saarikoski leende och fortsätter:
– Exempelvis är företagande som bisyssla vanligt i andelslagen, medlemmarna kan bra ha någon annan huvudsyssla. Nästan vilken bransch som helst passar för kooperation.

Alla medlemmar i andelslaget behöver inte heller producera samma tjänster. Det är ändå en fördel om de olika kompetenserna kompletterar varandra. Saarikoski berättar om ett mångsidigt andelslag med arkitekt, inredare och it-experter som medlemmar. De kompletterar varandras kompetenser utmärkt och kan erbjuda en helhetstäckande servicekedja för kunden.

 

Text: Anni Kiviniemi, Viestintätoimisto Winglet

 

Skulle kooperativt företagande vara något för dig?

Kontakta VASEKs företagsrådgivare Sari Saarikoski:
tfn 040 558 6058, sari.saarikoski@vasek.fi

Mera information också på http://www.yhteistoiminta.fi/

På Patent- och registerstyrelsens webbplats http://www.prh.fi/sv/uutiset/P_449.html hittar du ett etableringspaket som innehåller alla de dokumentmallar, anmälningsblanketter och anvisningar som behövs för registreringen av ett andelslag.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera