Många byggprodukter bör vara CE-märkta från och med 1.7.2013

05.06.2013

I början av år 2012 godkände Europaparlamentet och Europeiska kommissionen byggproduktförordningen, som träder i kraft i alla EU-länder senast 1.7.2013. I Finland träder lagen om produktgodkännanden för vissa byggprodukter (954/2012, nedan byggproduktförordningen) i kraft på det nämnda datumet.

Med byggproduktförordningen vill man skapa bättre förutsättningar för fri rörlighet av byggprodukter inom EU. Med hjälp av förordningen garanterar man tillgång till pålitliga och noggranna uppgifter om olika byggprodukters prestandanivåer och egenskaper, vilket gör det lättare att jämföra produkter tillverkade i olika länder.

Berör även hemmamarknaden

Med byggprodukter menas sådana produkter som är avsedda att stadigvarande ingå i en färdig byggnad. Om en sådan byggprodukt har en harmoniserad produktstandard eller europeiskt tekniskt godkännande (ETA), omfattas produkten av byggproduktförordningen. Nästan alla element som används i byggande, såsom spikplattor, betongelement, fönster, stålkonstruktioner och sågvaror, är sådana här produkter. Tillverkaren av dessa byggprodukter är skyldig att göra en anmälan om prestandanivån och förse produkten med CE-märkning. Detta gäller även byggprodukter som säljs endast i Finland.

I och med byggproduktförordningen kommer CE-märkningen vara obligatorisk för ett flertal byggprodukter, exempelvis spikplattor, limbalkar, sågvaror och gipsskivor.

- Nu borde alla som tillverkar byggprodukter ha påbörjat processen för att skaffa CE-märkning till sina produkter, för det kan ta upp till två år att få den, menar Mauritz Knuts, VASEKs projektchef för energieffektivt byggande, och fortsätter:

- Byggproduktförordningen innehåller också undantag från CE-märkningsskyldigheten och vissa produktgrupper har möjlighet till s.k. förenklade förfaranden, men merparten av produkterna omfattas av de harmoniserade produktstandarderna. Det finns standarder redan för över 400 produkter och mer kommer hela tiden.

Hur ansöker man om CE-märkning

Om det finns en befintlig harmoniserad produktstandard för produkten eller en som är under arbete, ska tillverkaren kontakta ett av EU godkänd anmält organ som har tillstånd att bekräfta, granska och prova produkten och fabrikens interna kvalitetskontroll. När det anmälda organet har bekräftat, granskat och provat produkten, upprättar tillverkaren en prestandadeklaration av produkten och CE-märker produkten.

Trots att processen låter lätt, kan den ta mycket tid. I Finland finns endast ett fåtal för byggprodukter godkända anmälda organ, så det är sannolikt att det kommer att vara långa köer till deras tjänster speciellt just nu då förordningen håller på att träda i kraft.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera