Malakta är möjligheternas hus

13.06.2013

Atmosfären i Malax före detta mejeribyggnad från 1930-talet är välkomnande och utstrålar väldig konstnärstillvaro. Grundandet av Konstverkstaden Malakta i mejeribyggnadens utrymmen för några år sedan, var ett stort steg för Malaktas ägare Ann-Maj Granstubb och Jukka Rajala-Granstubb. Ägarparets inspiration och drivkraft, som förändrat byggnadens användningsändamål från osttillverkning till olika konstnärers och kreatörers konstverkstad, smittar av sig. Malakta känns som möjligheternas hus även för den som är okonstnärligt lagd. Det märks på både Ann-Maj och Jukka att båda är stolta över Malaktas verksamhet idag och den kreativa resurs de lyckats skapa.

Ingången till Konstverkstaden Malakta.

- Det var redan från början viktigt för oss att ha en plats där olika konstnärer kan mötas och där stämningen är bra, berättar Jukka.
- De konstnärer som finns här lever i positiv symbios och vi hjälper varandra. Till exempel kan flera av oss sitta vid kaffebordet då någon ber om tips till sitt pågående projekt. Plötsligt har projektet utvidgats till något mer, då någon eller många av oss kan erbjuda sin hjälp. Samarbetet konstnärer emellan föds helt av sig själv, precis som vi drömt om, förklarar Ann-Maj.

Malakta erbjuder arbetsrum och allmänna rum åt olika konstnärer och kreatörer. Huset lever hela tiden och nya utrymmen utvecklas efter behov. För tillfället hittas 14 olika konstnärer under Malaktas tak; bildkonstnär, lerbyggeforskare, ljudtekniker, koreograf och träartesan, för att nämna några. De är alla fristående företagare, frilansare eller enskilda näringsidkare. Exempelvis grafikern Ulrika Öhman hittade sin väg till Malakta för endast två veckor sedan.
- Jag besökte Malakta sommaren 2012 och blev intresserad av verksamheten. Jag studerade i Stockholm under vintern, men visste att jag skulle vara i Vasaregionen denna sommar. Jag kontaktade Malakta och fick komma hit för att jobba. Det är mer givande än att sitta vid köksbordet där hemma, menar hon.

En del av konstverkstadens konstnärer och kreatörer. Ägarna Ann-Maj Granstubb (klädd i gul tröja) och Jukka Rajala-Granstubb, som står intill henne, är stolta över Malaktas verksamhet.

Malakta har nyligen öppnat ett galleri där de olika konstnärernas verk är utställda. I galleriet finns bland annat målningar, skulpturer, videon och ett café.

Kick-start från Startia

Britten Jason Munnelly hade en verkstad i London i sju år, där han tillverkade både fristående möbler och möbler med passform av trä. Vid samma tider träffade han finländska Annika Silander, då hon studerade dans i London. Paret bestämde sig för att flytta till Malax för lite över ett år sedan.
- Förstås hade vi hälsat på i Finland flera gånger under åren, så jag visste vart jag var på väg. Det som alltid fascinerat mig i Finland är lugnet och naturens närhet, ler Jason.

I Malax lärde paret fort känna Malaktas ägare Ann-Maj och Jukka. Jason fick jobba som gårdskarl på Malakta och hjälpa till med alla möjliga renoveringar som var på gång i den stora byggnaden. Tanken om att starta ett eget liknande företag till det som han haft i London fanns hela tiden i bakhuvudet.
- Till en början kände jag mig inte redo att starta ett företag i ett nytt land med annan kultur. Det tar ju sin tid att anpassa sig till de nya förhållandena. Ann-Maj och Jukka tipsade mig sedan om Startia, och jag besökte Startias Tommi Virkama i mars 2013. Att sitta ner med Tommi var som att sitta på kaffe med en kompis, som råkar känna till allt om företagande i Finland. Åtminstone så kändes det för mig, skrattar Jason.

Från Startia fick Jason hjälp med att bygga upp en affärsverksamhetsplan, söka både startpeng och investeringsstöd, samt råd om hur det finländska skattesystemet fungerar.
- Det att jag kunde göra min affärsverksamhetsplan via nätet på engelska och få direkta kommentarer av Tommi på planens olika delområden var super. Man kan säga att Startia gav mitt företag en kick-start. Utan Startia skulle jag inte ännu ha ett företag här.

Med hjälp av investeringsstöd kunde
Jason Munnelly skaffa en bordsåg till sin verkstad.

I Malakta renoverades ett kallt och mörkt garage till Jasons egen verkstad. Jasons företag heter JJM Woodsmith, och han specialiserar sig på att tillverka fristående möbler och möbler med passform av trä och andra material.
- Människors hem har ofta några vrån eller loft dit det är svårt att köpa passande möbler från butiken. Då är special planerade möbler en ideal lösning. Jag planerar möblerna tillsammans med mina kunder. Förstås är priset på mina möbler lite högre än på de som kan köpas i butik, men kunden får exakt det som beställs och kundens förvaringsutrymme behöver inte längre kompromissas enlig möblerna. Dessutom är mina möbler miljövänligare för de är gjorda för att hålla, förklarar han.

Bekanta dig med Malaktas kommande sommarevenemang här.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera