Kinas energibransch förnyas – finländska företag erbjuds fina möjligheter

05.07.2016

VASEKs verkställande direktör Pekka Haapanen och Senior Business Advisor Lasse Pohjala stod som värdar då ledarpersonerna från Beijing E-Town, Pekings utvecklingsområde inom ekonomi och teknologi, besökte Vasa den 27.6. Syftet med besöket var att främja samarbetet mellan företagen i Peking och Vasa. Kineserna sade sig vara intresserade av miljövänliga och energisparande lösningar som just företagen i Vasas energikluster har kompetens i.

Esitelmien seurasta VASEKillaDeltagarna fick ta del av Vasas energikluster och EnergyWeek.

Haapanen och Pohjala berättade att de ser fram emot det kinesiska samarbetet med intresse. Pohjola berättade om EnergyVasa och dess viktiga roll för Finlands export. Dessutom berättade han om EnergyWeek-evenemanget som är det viktigaste internationella nätverksevenemanget för energibranschens företag. Nästa år vill man ta evenemanget till Peking.

– EnergyVasas målsättning är att utveckla hållbara energilösningar som hela världen har nytta av, berättade Pohjola.

Gästerna konstaterade att det nu ligger på deras ansvar att hjälpa finländska företag att lyckas på den kinesiska marknaden. Dessutom tackade man VASEK för deras utomordentliga arbete med främjandet av exporten, nu vet företagen från både Kina och Vasa mer om varandra.

Lokaliseras och urskiljas på den kinesiska marknaden

Gästerna från Peking berättade å sin sida om E-Town i Peking, dvs. Beijing Economic Technological Development Area-området där det finns bostäder, varierande service samt kontorslokaler för flera företag. Trafikförbindelserna till E-Town är goda. Många globala företag, såsom Mercedes-Bentz, är verksamma på området och det lockar kompetenta arbetstagare från hela världen.

Peking E-towns biträdande chef för internationell investering & utveckling, Shi Wei, anser att Peking är en bra plats för utveckling av energibranschen. Enligt honom har Vasa stort inflytande i Europa såsom även Peking i Kina.

Kinas energimarknad är enorm och flera länder vill vara en del av den. Affärsmöjligheter finns alltså men man måste utmärka sig från de andra på marknaden. Marknadsföringsprojekten måste genomföras på kinesiskt vis och lokalisering är viktigt.

Aiesopimuksen allekirjoittaminen

Pekka Haapanen och Lasse Pohjala samt Xu Hui och Zhang Luli undertecknade avsiktsförklaringen för E-Towns Nordeuropeiska arbetsstation.

Avsiktsförklaring för E-towns Nordeuropeiska arbetsstation

I slutet av besöket undertecknade Haapanen och Pohjala samt Xu Hui (Vice General Manager, Beijing Mobile E-town Co) och Zhang Luli (Deputy Secretary in General, ZGC Alliance) avsiktsförklaringen för E-Towns Nordeuropeiska arbetsstation.

– Närvaro är viktigt då samarbetet byggs upp. E-town anser att Vasa har en central roll i skapandet av nätverk inom energiklustret. En annan viktig faktor är Vasas goda nordiska kontakter och de direkta trafikförbindelserna till Sverige, berättar Pohjala.

Under evenemanget representerades Vasaregionen även av The Switchs ekonomidirektör Dag Sandås, teknologicentret Merinovas verkställande direktör Mika Konu, Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg och Vasa universitets dekan för den tekniska institutionen Erkki Antila.

RyhmäkuvaDeltagarna samlades avslutningsvis för en gruppbild.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera