Kat-Metal har utvidgat sin verksamhet

22.03.2016

Teemu Piippo 600pxFör Teemu Piippo var det ett bra beslut att övergå från byggbranschen till att bli företagare inom återvinningsbranschen.

Teemu Piippo som varit företagare i dryga fem år är nöjd med sitt karriärsval. För honom har det varit ett bra beslut att bli företagare inom återvinningsbranschen. Kat-Metal Oy som för några år sedan presenterades i Under luppen-serien har utvidgat sin verksamhet och har nu sju anställda. Till en början omfattades företagets verksamhet av återvinning av keramiska katalysatorer men nu har återvinningsverksamheten utökats till att omfatta även kretskort och övrigt elektronikskrot samt blybatterier från bilar.

Kat-Metal återvinner årligen ca 40 000 katalysatorer, 100 ton kretskort och övrigt ädelmetallhaltigt elektronikskrot samt 300 ton batterier. Katalysatorerna och batterierna samlas huvudsakligen in från hemlandet men elektronikskrot kommer även från Sverige. För närvarande har företaget ca 40 kunder.

– Vi har planer på att grunda en återvinningsstation i Estland. Därför har vi Taavet Hobusalo från Estland med oss här i Tervajoki som lär sig sortera kretskort och elektronikskrot. Sorteringen är ett viktigt steg i återvinningsprocessen eftersom man på basis av den bestämmer ersättningen som ska betalas till kunden. Ersättningen bestäms utgående från mängden ädelmetall som finns i kortet, berättar Piippo.

Återvinning lönar sig

Piirilevyt 600pxFrån kretskorten tas bl.a. guld, silver, palladium och koppar till vara.

Återvinning av delar och komponenter som innehåller ädelmetaller är smart och sparar på naturen. Enligt Piippo lönar det sig att återvinna även de komponenter som innehåller små mängder ädelmetall eftersom gruvverksamheten som alternativ är mycket mer ogynnsam för miljön. Gruvverksamheten gällande ädelmetaller sker ofta i utvecklingsländer där miljölagstiftningen och dess tillämpning fortfarande är outvecklad.

Piippo söker aktivt efter nytt återvinningsmaterial eftersom han vill utvidga sin företagsverksamhet. Efter att ha diskuterat med representanter från smältverk beslöt han sig för att börja återvinna kretskort eftersom återvinningen av dessa fungerar på samma sätt som för katalysatorerna; Kat-Metal samlar in, sorterar och krossar delarna samt skickar dem till smältverket för slutlig behandling. Krosset från både katalysatorerna och kretskorten skickas till samma smältverk i Tyskland.

Kat-Metal behandlar inte blybatterierna själva utan samlar endast in och förvarar dem för att sedan skicka dem till ett estniskt blysmältverk.

Nya investeringar på kommande

Piippo Rautiainen 600pxKretskorten sorteras manuellt på basis av deras guldhalt. Teemu Piippo och Jani Rautiainen undersöker till vilken kategori det här kretskortet hör.

Kat-Metal började återvinna kretskort för ca ett år sedan. Kretskort och övrigt elektronikskrot samlas in från t.ex. telefonoperatörer och andra företag i Finland och Sverige och efterfrågan på dessa ökar hela tiden. Därför har Piippo planer på att investera i en till krossmaskin inom en nära framtid. Värdet på investeringen uppskattas till ca 100 000 euro.

– Jag har diskuterat investeringsplanerna och olika finansieringsalternativ med Antti Alasaari från VASEK, han gav mig goda råd redan i företagsverksamhetens initialskede, säger Piippo.

Fastän Kat-Metal, i motsats till den allmänna ekonomiska trenden, har utvidgat sin verksamhet har tillväxten varit sansad och planerad. Den kommande investeringen i Tervajoki och grundandet av den nya återvinningsstationen i Estland skrämmer inte Piippo eftersom det är en naturlig reaktion på den ökande efterfrågan på företagets tjänster.

 

Kat-Metal i Under lupen -serie i maj 2012

 

Text och bilder: Johanna Haveri



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera