Kartläggning av Vasaregionens musikbransch färdig

07.09.2011

VASEK hade bjudit in aktörer inom Vasaregionens musikbransch till Academill 1.9.2011 för att höra om resultaten av kartläggningen och att diskutera kring olika sätt och möjligheter att utveckla branschen i regionen.

Tillställningen öppnades av VASEKs utvecklingsdirektör Stefan Råback, som berättade om VASEKs roll i utvecklandet av musikbranschen. Lasse Norrgård från Mediacity presenterade Jalostamo-konceptet som erbjuder sparrning och rådgivning för företagare inom kreativa branscher, exempelvis just inom musikbranschen.

- Vi har tätt samarbete med VASEK. Företagare har alltid tillgång till VASEKs företagsrådgivning, och på Jalostamo-träffarna koncentrerar vi oss till exempel på att utvärdera om en affärsidé är marknadsduglig eller på att utnyttja nationella experter för att sparra företag, konstaterar Norrgård.

Musikbranschens utbildning bra, möjligheter för övning och uppträdande önskas

Hippi Hovi, själv en aktiv musikaktör, har intervjuat ca 100 olika aktörer inom branschen med målet att kartlägga branschens nuläge i regionen. Utgående från intervjuerna har det också gjorts SWOT-analyser för fortsatta planer.

- Utifrån intervjuerna verkar utbildningssidan i regionen fungera bra, men brist på övningsutrymmen berör speciellt unga. För oss entusiaster i medelåldern finns det nog utrymmen, vi har ju stålar, skrattar Hovi till. 

- Minderåriga som har musik som hobby har också svårt att fara på konserter eller uppträda inför publik, eftersom spelningar ofta ordnas på restaurang, han fortsätter.

Föreningsverksamheten är livlig i regionen, men enligt kartläggningen skulle det gärna få finnas mer samarbete över språkgränsen.
- Föreningarna är oroliga över ekonomin. Och när det finns små resurser, gör man mycket frivilligarbete, påminner Hovi.

Hippi Hovi (i mitten) och Stefan Råback (t.h.) presenterar aktörerna inom Vasaregionens musikbransch för Emma Harald.

 

Brist på tid och pengar gör utvecklingen av affärsverksamheten svårare

Under diskussionen efter kaffepausen kom bristen på resurser, alltså tid och pengar, ofta fram. Det finns nationella och internationella samarbetsnätverk för bransch-aktörer, men bara att delta kostar ofta för mycket.

Norrgård poängterade i alla fall betydelsen av samarbete och nätverkande.
- Spelbranschen har vuxit exponentiellt, men där har man ju kunnat samla kompetensen till ett nätverk. Någon kan tekniken, en annan marknadsföringen och den tredje innehållet. Man arbetar antingen som ett nätverk eller som ett stort företag men i varje fall i samarbete, konstaterar Norrgård. Även Råback framförde en önskan om att musikbranschen skulle organisera sig internt, för nu är det många olika grupper som verkar i Vasaregionen.

Deltagarna var nöjda med kvällen och bad VASEK att fortsätta med musikbranschen. Man kom överens om att VASEK ska komplettera kontaktuppgifterna som samlats och bjuder in aktörerna till ett nytt möte under hösten.

Närmare uppgifter
Stefan Råback
050 590 2525

Om du vill vara med och utveckla musikbranschen i Vasaregionen, mejla dina kontaktuppgifter till VASEK: johanna.hietikko-koljonen@vasek.fi

Bekanta dig med kartläggningen

Mera bilder på VASEKs Facebook-sida!



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera