Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023

Nuuja 1

Aulis Nuuja i Tuurala, Storkyro, är entreprenör och företagare ut i fingerspetsarna – inte enbart jordbrukare. Han kallar sig själv mångsysslare. – Andra kan sjunga – jag har haft förmågan att se möjligheter och chanser där andra inte gjort det, konstaterar han.

Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Här har han kapacitet att torka 42 ton spannmål samtidigt, vilket behövs då tre tröskor är igång. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.

Verksamheten är förankrad på samma plats där Nuujas föräldrahem tidigare låg.

– Jag är född här, i en fattig familj och som enda barn till mina gamla föräldrar. Något annat alternativ än att ta över lantbruket och bli egen företagare fanns aldrig – jag var inte bra på någonting i skolan, minns Nuuja och skrattar.

Nuuja 5I maskinhallen står tröskorna i väntan på bättre väder. Verksamheten sysselsätter, förutom Nuuja själv, en person på heltid och under skördetid ytterligare några personer.

Möjligen var varken språk, matematik eller sång hans ämnen – däremot besitter han en förmåga att se affärsmöjligheter i sammanhang där andra sällan gör det.

– Jag har varit väldigt nyfiken av mig och jag ser saker på ett lite annat sätt än många andra. En del kan sjunga – jag har något annat i generna. Det gäller också att ha en stor dos fantasi, att följa med omvärlden och i tiden, tillägger han.

Nuuja har långt livnärt sig på olika former av entreprenörsarbeten inom spannmålsodling, och har de senaste 20 åren tröskat omkring 600 hektar spannmål varje år samt även skött torkningen. I maskinhallen står tre nya tröskor parkerade eftersom det regnar för tillfället. Tidigare var han även verksam inom skogsbruksbranschen vintertid, och han har i många årtionden sålt bland annat fuktmätare, spannmålsskruvar och schaktblad runt om i landet – en verksamhet som han ännu själv sköter på egen hand.

Nuuja 4Maskinförmedling och försäljning av egna produkter – bland annat spannmålsskruvar – är en viktig del av verksamheten Aulis själv levererar skruvarna runt om i landet med en specialbyggd släpvagn.

– Maskinförmedling har varit en viktig del av verksamheten – jag har köpt upp lantbruksmaskiner i södra Finland och sålt dem vidare här i Österbotten, berättar Nuuja.

Företaget erbjuder även tjänster i form av växtskyddsbekämpning, betning och dylikt till andra primärproducenter i området. Sedan 30 år tillbaka tillverkar Nuuja även en del egna lantbruksprodukter – bland annat en form av biofäste som ökar växtskyddsmedlens effekt.

Trots den mångfacetterade verksamheten hinner Nuuja även med annat.

– Jag var tidigare engagerad i Leader Yhyres-föreningen här i Kyrolandet. Dragningen av fiberanslutning hit till Tuurula var en viktig sak för mig, och jag har genomfört en del fastighetsprojekt – bland annat parhusbyggen här i Storkyro. Jag hyr även ut lägenheter i anslutning till spa- och badresorten i Ikalis, vilket ger till exempel företagare en möjlighet att koppla bort vardagen en stund, tipsar han. Förutom mindre lägenheter finns även större och välutrustade trerummare som lämpar sig för festarrangemang eller till exempel för Tyky-dagar. Via mig kan man även boka service från hotellet, tillägger han.  

Nuuja 8Den senaste investeringen är den egna solkraftsparken, som redan producerat energi över förväntan. Solpanelerna finns utspridda på flera av de olika lantbruksbyggnaderna, för att täcka in öst-, syd- och västläge.

Både genom engagemanget i Leader Yhyres och via de investeringsstödansökningar som gjorts genom åren har VASEK alltid varit en bekant organisation för Nuuja.

– De har bistått mig vid de olika ansökningsprocesserna – nu senast ifjol då jag anlade en solkraftspark. Företagsrådgivare Antti Alasaari har gett mig god service.

Uppskattningen är ömsesidig – för Alasaaris del är Nuuja en av hans mest långvariga klienter och även en av de som imponerat mest på honom.

Nuuja 7Fuktmätare, med vilka spannmålets fukthalt mäts före, under och efter torkning, är också en av de produkter Nuuja säljer. I den egna torkanläggningen kan 42 ton spannmål torkas samtidigt, och årligen tröskar man cirka 600 hektar. Endast en liten del av det är Nuujas eget.

– Nuuja är entreprenör med stor E – han är inte rädd för att jobba hårt och valdes på goda grunder till Årets Företagare i Storkyro för några år sedan. Dessutom har han ett stort hjärta och har varit ett stort stöd till andra lantbrukare i området, berättar Alasaari.

Nuuja kan inte annat än erkänna.

– Visst, jag har svårt att se på när någon har det tufft. Det är en utmanande bransch där vi förmodligen står inför stora förändringar de kommande åren. Idag krävs en odlingsareal på 200-300 hektar för att få lönsamhet i ett jordbruk, och det kan ingen sköta ensam. Samtidigt finns det inte lönsamhet nog för att anställa. Självfallet blir inte bara ekonomin utan även hälsa och familj lidande många gånger.

– Det är mycket som är snedvridet inom branschen idag, och överlag i samhället. Det förefaller som att vi på landsbygden ska bygga upp huvudstadsregionen, medan allt här utarmas allt mer, avslutar han. 

Text och bilder: Anna Sand

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera