Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023

Nuuja 1

Aulis Nuuja i Tuurala, Storkyro, är entreprenör och företagare ut i fingerspetsarna – inte enbart jordbrukare. Han kallar sig själv mångsysslare. – Andra kan sjunga – jag har haft förmågan att se möjligheter och chanser där andra inte gjort det, konstaterar han.

Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Här har han kapacitet att torka 42 ton spannmål samtidigt, vilket behövs då tre tröskor är igång. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.

Verksamheten är förankrad på samma plats där Nuujas föräldrahem tidigare låg.

– Jag är född här, i en fattig familj och som enda barn till mina gamla föräldrar. Något annat alternativ än att ta över lantbruket och bli egen företagare fanns aldrig – jag var inte bra på någonting i skolan, minns Nuuja och skrattar.

Nuuja 5I maskinhallen står tröskorna i väntan på bättre väder. Verksamheten sysselsätter, förutom Nuuja själv, en person på heltid och under skördetid ytterligare några personer.

Möjligen var varken språk, matematik eller sång hans ämnen – däremot besitter han en förmåga att se affärsmöjligheter i sammanhang där andra sällan gör det.

– Jag har varit väldigt nyfiken av mig och jag ser saker på ett lite annat sätt än många andra. En del kan sjunga – jag har något annat i generna. Det gäller också att ha en stor dos fantasi, att följa med omvärlden och i tiden, tillägger han.

Nuuja har långt livnärt sig på olika former av entreprenörsarbeten inom spannmålsodling, och har de senaste 20 åren tröskat omkring 600 hektar spannmål varje år samt även skött torkningen. I maskinhallen står tre nya tröskor parkerade eftersom det regnar för tillfället. Tidigare var han även verksam inom skogsbruksbranschen vintertid, och han har i många årtionden sålt bland annat fuktmätare, spannmålsskruvar och schaktblad runt om i landet – en verksamhet som han ännu själv sköter på egen hand.

Nuuja 4Maskinförmedling och försäljning av egna produkter – bland annat spannmålsskruvar – är en viktig del av verksamheten Aulis själv levererar skruvarna runt om i landet med en specialbyggd släpvagn.

– Maskinförmedling har varit en viktig del av verksamheten – jag har köpt upp lantbruksmaskiner i södra Finland och sålt dem vidare här i Österbotten, berättar Nuuja.

Företaget erbjuder även tjänster i form av växtskyddsbekämpning, betning och dylikt till andra primärproducenter i området. Sedan 30 år tillbaka tillverkar Nuuja även en del egna lantbruksprodukter – bland annat en form av biofäste som ökar växtskyddsmedlens effekt.

Trots den mångfacetterade verksamheten hinner Nuuja även med annat.

– Jag var tidigare engagerad i Leader Yhyres-föreningen här i Kyrolandet. Dragningen av fiberanslutning hit till Tuurula var en viktig sak för mig, och jag har genomfört en del fastighetsprojekt – bland annat parhusbyggen här i Storkyro. Jag hyr även ut lägenheter i anslutning till spa- och badresorten i Ikalis, vilket ger till exempel företagare en möjlighet att koppla bort vardagen en stund, tipsar han. Förutom mindre lägenheter finns även större och välutrustade trerummare som lämpar sig för festarrangemang eller till exempel för Tyky-dagar. Via mig kan man även boka service från hotellet, tillägger han.  

Nuuja 8Den senaste investeringen är den egna solkraftsparken, som redan producerat energi över förväntan. Solpanelerna finns utspridda på flera av de olika lantbruksbyggnaderna, för att täcka in öst-, syd- och västläge.

Både genom engagemanget i Leader Yhyres och via de investeringsstödansökningar som gjorts genom åren har VASEK alltid varit en bekant organisation för Nuuja.

– De har bistått mig vid de olika ansökningsprocesserna – nu senast ifjol då jag anlade en solkraftspark. Företagsrådgivare Antti Alasaari har gett mig god service.

Uppskattningen är ömsesidig – för Alasaaris del är Nuuja en av hans mest långvariga klienter och även en av de som imponerat mest på honom.

Nuuja 7Fuktmätare, med vilka spannmålets fukthalt mäts före, under och efter torkning, är också en av de produkter Nuuja säljer. I den egna torkanläggningen kan 42 ton spannmål torkas samtidigt, och årligen tröskar man cirka 600 hektar. Endast en liten del av det är Nuujas eget.

– Nuuja är entreprenör med stor E – han är inte rädd för att jobba hårt och valdes på goda grunder till Årets Företagare i Storkyro för några år sedan. Dessutom har han ett stort hjärta och har varit ett stort stöd till andra lantbrukare i området, berättar Alasaari.

Nuuja kan inte annat än erkänna.

– Visst, jag har svårt att se på när någon har det tufft. Det är en utmanande bransch där vi förmodligen står inför stora förändringar de kommande åren. Idag krävs en odlingsareal på 200-300 hektar för att få lönsamhet i ett jordbruk, och det kan ingen sköta ensam. Samtidigt finns det inte lönsamhet nog för att anställa. Självfallet blir inte bara ekonomin utan även hälsa och familj lidande många gånger.

– Det är mycket som är snedvridet inom branschen idag, och överlag i samhället. Det förefaller som att vi på landsbygden ska bygga upp huvudstadsregionen, medan allt här utarmas allt mer, avslutar han. 

Text och bilder: Anna Sand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera