Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023

Nuuja 1

Aulis Nuuja i Tuurala, Storkyro, är entreprenör och företagare ut i fingerspetsarna – inte enbart jordbrukare. Han kallar sig själv mångsysslare. – Andra kan sjunga – jag har haft förmågan att se möjligheter och chanser där andra inte gjort det, konstaterar han.

Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Här har han kapacitet att torka 42 ton spannmål samtidigt, vilket behövs då tre tröskor är igång. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.

Verksamheten är förankrad på samma plats där Nuujas föräldrahem tidigare låg.

– Jag är född här, i en fattig familj och som enda barn till mina gamla föräldrar. Något annat alternativ än att ta över lantbruket och bli egen företagare fanns aldrig – jag var inte bra på någonting i skolan, minns Nuuja och skrattar.

Nuuja 5I maskinhallen står tröskorna i väntan på bättre väder. Verksamheten sysselsätter, förutom Nuuja själv, en person på heltid och under skördetid ytterligare några personer.

Möjligen var varken språk, matematik eller sång hans ämnen – däremot besitter han en förmåga att se affärsmöjligheter i sammanhang där andra sällan gör det.

– Jag har varit väldigt nyfiken av mig och jag ser saker på ett lite annat sätt än många andra. En del kan sjunga – jag har något annat i generna. Det gäller också att ha en stor dos fantasi, att följa med omvärlden och i tiden, tillägger han.

Nuuja har långt livnärt sig på olika former av entreprenörsarbeten inom spannmålsodling, och har de senaste 20 åren tröskat omkring 600 hektar spannmål varje år samt även skött torkningen. I maskinhallen står tre nya tröskor parkerade eftersom det regnar för tillfället. Tidigare var han även verksam inom skogsbruksbranschen vintertid, och han har i många årtionden sålt bland annat fuktmätare, spannmålsskruvar och schaktblad runt om i landet – en verksamhet som han ännu själv sköter på egen hand.

Nuuja 4Maskinförmedling och försäljning av egna produkter – bland annat spannmålsskruvar – är en viktig del av verksamheten Aulis själv levererar skruvarna runt om i landet med en specialbyggd släpvagn.

– Maskinförmedling har varit en viktig del av verksamheten – jag har köpt upp lantbruksmaskiner i södra Finland och sålt dem vidare här i Österbotten, berättar Nuuja.

Företaget erbjuder även tjänster i form av växtskyddsbekämpning, betning och dylikt till andra primärproducenter i området. Sedan 30 år tillbaka tillverkar Nuuja även en del egna lantbruksprodukter – bland annat en form av biofäste som ökar växtskyddsmedlens effekt.

Trots den mångfacetterade verksamheten hinner Nuuja även med annat.

– Jag var tidigare engagerad i Leader Yhyres-föreningen här i Kyrolandet. Dragningen av fiberanslutning hit till Tuurula var en viktig sak för mig, och jag har genomfört en del fastighetsprojekt – bland annat parhusbyggen här i Storkyro. Jag hyr även ut lägenheter i anslutning till spa- och badresorten i Ikalis, vilket ger till exempel företagare en möjlighet att koppla bort vardagen en stund, tipsar han. Förutom mindre lägenheter finns även större och välutrustade trerummare som lämpar sig för festarrangemang eller till exempel för Tyky-dagar. Via mig kan man även boka service från hotellet, tillägger han.  

Nuuja 8Den senaste investeringen är den egna solkraftsparken, som redan producerat energi över förväntan. Solpanelerna finns utspridda på flera av de olika lantbruksbyggnaderna, för att täcka in öst-, syd- och västläge.

Både genom engagemanget i Leader Yhyres och via de investeringsstödansökningar som gjorts genom åren har VASEK alltid varit en bekant organisation för Nuuja.

– De har bistått mig vid de olika ansökningsprocesserna – nu senast ifjol då jag anlade en solkraftspark. Företagsrådgivare Antti Alasaari har gett mig god service.

Uppskattningen är ömsesidig – för Alasaaris del är Nuuja en av hans mest långvariga klienter och även en av de som imponerat mest på honom.

Nuuja 7Fuktmätare, med vilka spannmålets fukthalt mäts före, under och efter torkning, är också en av de produkter Nuuja säljer. I den egna torkanläggningen kan 42 ton spannmål torkas samtidigt, och årligen tröskar man cirka 600 hektar. Endast en liten del av det är Nuujas eget.

– Nuuja är entreprenör med stor E – han är inte rädd för att jobba hårt och valdes på goda grunder till Årets Företagare i Storkyro för några år sedan. Dessutom har han ett stort hjärta och har varit ett stort stöd till andra lantbrukare i området, berättar Alasaari.

Nuuja kan inte annat än erkänna.

– Visst, jag har svårt att se på när någon har det tufft. Det är en utmanande bransch där vi förmodligen står inför stora förändringar de kommande åren. Idag krävs en odlingsareal på 200-300 hektar för att få lönsamhet i ett jordbruk, och det kan ingen sköta ensam. Samtidigt finns det inte lönsamhet nog för att anställa. Självfallet blir inte bara ekonomin utan även hälsa och familj lidande många gånger.

– Det är mycket som är snedvridet inom branschen idag, och överlag i samhället. Det förefaller som att vi på landsbygden ska bygga upp huvudstadsregionen, medan allt här utarmas allt mer, avslutar han. 

Text och bilder: Anna Sand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera