Hamnbanan är en viktig transportled

28.01.2015
I januari lastades i Vasa hamn två containertåg med kraftverks-
komponenter för transport till Ryssland. Minst en motsvarande last
ytterligare lastas inom kort.

Vasaregionen utvecklar målmedvetet det logistiska helhetssystemet för att ytterligare förbättra verksamhetsförutsättningarna för den exportbetonade industrin. Utvecklingen sker i enlighet med principerna för EU:s miljömål, och avsikten är att i allt högre utsträckning använda järnvägs- och sjötransporter.

Banan från Vasa centrum till hamnen har länge varit utan regelbunden trafik och delvis i dåligt skick. Ifjol ville trafikverket stänga banan, eller åtminstone en del av den. Men regionens industri behöver hamnens lastningsområde och hamnbanan, vilket lyckligtvis fick trafikverket på andra tankar. Den trasiga växeln reparerades och hamnbanan är åter fullt användbar.

– Banavsnittet är i skenbart liten användning, men liksom bangården, som är den enda i närområdet som lämpar sig för lastning av stora komponenter och containrar, är den en viktig bit i regionens logistikpussel. I företagens stora leveranser rör det sig om stora pengar, som ger mera jobb till regionen. Det vore oförsvarligt om industrins beställningar gick till någon annan av den orsaken att vår regions logistik inte skulle fungera, säger Backman & Trummers verkställande direktör Hannu Uusi-Pohjola.

Teijo Seppelin är övertygad om att det inom
en nära framtid uppkommer mera användning
för banavsnittet som leder till hamnen.
Hamnbanans användning utvecklas

Banavsnittet mellan centrum och hamnen är en viktig del i den logistiska helhetslösningen. För närvarande utreds i ett par olika projekt hur banans användningsmöjligheter ska kunna utökas, till exempel genom kombinerad användning inom industrins transporter.

– Det ökade logistiksamarbetet mellan Vasa och Umeå har lett till planer på frakttransporter från Vasa till Nordic Logistic Center i Umeå och därifrån vidare längs Sveriges bannät till oceanhamnarna i södra Sverige. Det skulle öppna nya fraktmöjligheter för såväl hamnen som hamnbanan, berättar före detta hamndirektör Teijo Seppelin, som i fortsättningen i allt högre grad fokuserar på utvecklingen av logistiken.

Hamnarna i Vasa och Umeå, och det bannät som löper ut från dem, är även en viktig länk i projektet Midway Alignment of the Bothnian Corridor, som utvecklar transportleden i öst-västlig riktning genom EU-finansierat nordiskt samarbete.

Redan nu använder industrin hamnens bangård vid lastning av stort och tungt gods som transporteras längs banan in i Finland eller till exempel till Ryssland.

– I januari har två containertåg med kraftverkskomponenter avgått mot Ryssland, och mera är på gång inom den närmaste framtiden. Vasklot är den enda lastplatsen för järnvägstransporter för industrin i Vasatrakten, intygar Sakari Mäki-Fränti från Blomberg Stevedoring.

 

Hamnbanan behövde alltså inte stängas, och nu betjänar den frakttrafiken ännu bättre än tidigare. Och även om godstrafik på räls är en utmaning i Finland, finns det nya transportutmaningar i sikte för hamnbanan.

– Regionens industri växer och behöver nya, kostnadseffektiva transportlösningar. Trots hotbilderna kan en klart positiv utveckling för hamnbanan skönjas, vilket är av stor betydelse även för projektet Midway Alignment, konstaterar VASEKs logistikexpert Riitta Björkenheim.

 

 

Text: Johanna Haveri
Bilder: Teijo Seppelin och Johanna Haveri

 

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera