Från arbetstagare till företagare: Tidsbokning på nätet har gett fler kunder

22.06.2016

Kundströmmen in till Salonki 14 på den soliga Strandgatan i Vasa är jämn. Glada kunder stiger ut ur frisörssalongen: barn med nyklippta sommarhår som är dekorerade med flätor och glitter, och äldre kunder med stiliga, trendiga frisyrer.

Salongens ägare Hanne Urpiola och Nina Nikkola, som dessutom är bästa vänner, arbetade båda i Rantasalonki som fanns här förut. I november 2015 framförde den dåvarande ägaren i förbifarten en idé om att salongen skulle kunna säljas till dem.

yrittajat 600px

De nya ägarna till Salonki 14: Nina Nikkola (t.v.) och Hanne Urpiola.

– Min första reaktion var nej, verkligen inte, minns Hanne. – Jag hade alltid tänkt att jag aldrig ska bli företagare, instämmer Nina.

Idén började i alla fall så småningom gro hos damerna allt efter som de började skriva ner siffror på papper. De första färdiga beräkningarna började locka dem till ägarskiftet.

Tanken om eget företag inspirerade och gav ork

Urpiola och Nikkola fick hjälp för ägarskiftet av VASEKs Kjell Nydahl. Han gav värdefulla råd och hjälpte dem att se salongens nuläge, värde och utvecklingsmöjligheter.

– Sist och slutligen var det enkelt att göra kostnads- och lönsamhetskalkylerna, berättar Hanne. – Salongen hade färdig kundkrets och färdiga siffror så det gick bra att göra affärsplanen och löneansökan till Finnvera.

Vanhat tilatIMG 0075 600pxSalongen renoverades i samband med ägarskiftet.

Urpiola och Nikkola fortsatte arbeta helt normalt under hela den tiden som de förberedde för företagsgrundandet. Därför var de tvungna att göra det egentliga pappersarbetet på kvällarna och nätterna, men företagarna berättar att de fick ett otroligt stöd av sina närmaste. De orkade genom den tyngsta tiden eftersom ivern för en egen salong gav dem extra energi.

Närkretsen och andra bekanta gav dem gärna råd om hur man startar eget företag.
– När vi berättade för dem att vi får hjälp för ägarskiftet av VASEK, blev till och med de mest ivriga rådgivarna tysta. De litade fullt ut på att ägarskiftet skulle lyckas.

Öppningsveckan stort också för kunder

Ägarskiftet genomfördes i månadsskiftet februari-mars. Salongen genomgick en renovering under en vecka.

– Det var egentligen under den veckan som man äntligen kunde sköta ärenden. När renoveringen var klar, ordnade vi en öppningsvecka, berättar Nina.

I och med nya ägare fick salongen förutom nytt utseende också nytt namn, nya apparater – det finns pekplattor och trådlöst nätverk till kundernas förfogande – och tidsbokning på nätet. Tack vare det nya bokningssystemet har salongen fått fler kunder.

– Vi skulle vilja göra mera reklam, exempelvis i tidningarna, men å andra sidan har Facebookreklam ju fungerat jättebra. Det finns gott om kunder och djungeltrumman är ju den bästa marknadsföringskanalen! tillägger Hanne.

Salonki14 IMG 2918 600pxTack vare det nya tidsbokningssystemet har Salonki 14 fått många nya kunder.

Ägarskiftet som genomfördes i snabb takt har uppenbart gett frisörsalongen och dess företagare extra energi, vilket man kan känna av i salongens positiva stämning.

I ägarskiftesprocessen bistod också Tommi Virkama från nyföretagscentrum Startia som företagarna, vid sidan av Kjell och Päivi Kinnunen från Finnvera, berömmer.

– Och tipset om Kjell som kunnig rådgivare fick vi av Katja Rajala, berättar Nina.

Uppmuntran från omgivningen viktig

På Salonki 14 jobbar förutom ägarna, som båda har ett eget firmanamn, också två personer på hyrstol varav en på heltid och en på deltid. Att vara företagare har egentligen medfört enbart några ändringar: ansvaret över pappren som ska föras till bokföraren en gång i månaden samt städningen i lokalerna.

Stort stödnätverk och vänner hjälper företagarna att orka. De nya öppettiderna ger balans mellan arbete och fritid.

– Uppmuntran från våra karlar spelade en viktig roll för att vi vågade starta eget.

Hanna et Nina 500pxDessutom påverkar också den vackra omgivningen på Strandgatan: lunch under arbetsdagen i den lugnande Strandparken ger ny energi till en hektisk arbetsdag. Bägge företagarna har sommarlov framför sig, nästa års semester kräver en aning mer planering.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera