Fortsatt startbidrag åt Möbelstory

27.03.2014

En ny företagare kan ansöka om startpeng från TE-byrån. Stödet beviljas för cirka ett halvt år om TE-byrån överväger att företagaren behöver det. Pengen betalas en gång i månaden till företagarens privatkonto och den fungerar som lön då företagaren inte ännu kan lyfta lön från sin företagsverksamhet. Efter den beviljade startpengen har företagaren möjlighet att ansöka om fortsatt startpeng.
Om företaget är Startias kund, vill TE-byrån ha förutom ansökan som görs av företagaren också ett utlåtande från den företagsrådgivare som hjälpt företaget. Förra året skrev Startias företagsrådgivare sammanlagt 116 utlåtanden om startpeng och 64 utlåtanden om fortsatt startpeng.
- Jag besöker gärna företaget innan jag skriver ett utlåtande om fortsatt startpeng. Speciellt om företaget har någon sorts produktion är det bra att se hallen, köket eller verkstaden personligen. Så här får jag en så bra bild över företagets vardag som möjligt, berättar Startias direktör Tommi Virkama då vi sitter i bilen på väg mot Solf.

Vi åker till möbeltapetseringsföretaget Möbelstory, som drivits av estländaren Aiki Krevald sedan september 2013.

Verkstad som ur en Juhla Mokka reklam

Företagets lokaler finns i ett hemtrevligt egnahemshus på nedersta våningen. Då vi stiger in i verkstaden känns det som om vi kommit till en inspelningsplats där Juhla Mokka reklamfilmer görs. Det är tydligt att verkstadens ägare prioriterar ett ordentligt gjort hantverk. Ramen av en gammal stol, som lyfts upp på bockar, står mitt i rummet och väntar på nästa arbetsskede. Annars fylls verkstaden av flera arbetsytor, en symaskin, olika tygrullar och verktyg, allt i en snygg ordning.

Tommi Virkama har anlänt till företaget Möbelstory,
vars lokaler finns i ett egnahemshus i Solf.

- Jag har plockat bort den gamla damm samlande fyllningen ur länstolen och förnyat till och med sittdelens fjädrar. I den nya stoppningen kombinerar jag traditionella material med nya. Länstolen måste bli sådan som kunden tänkt sig då stolen hämtades till mig. Tillsammans med kunden har vi valt ett brunt imitationsläder som tyg, förklarar Aiki.

Enligt Aiki är stolens ägare en ung man, som hittade stolen på vinden av ett hus han köpt. Mannen hörde om Aikis verkstad via en bekant.
- Jag tycker om möbeltapetsering och mitt företag sysslar i huvudsak med just det. Jag gör förstås också tapetserararbeten till exempelvis husbilar och båtar, säger Aiki och fortsätter:
- Min dröm är att jag ska kunna leva på företagets omsättning. Jag vet inte hur länge det kommer att ta. Jag tror ändå att oberoende vad man gör, bör man göra det väl. I mitt arbete är den färdiga produkten det viktigaste, för allt annat runt omkring försvinner. Då jag blir mer erfaren i mitt arbete blir jag säkert också snabbare, och kan ta på mig flera jobb samtidigt.

 

Aiki Krevald berättar om länstolens
bakgrund åt Tommi.

Aikis företag är ett typiskt enmansföretag, var av det finns cirka 170 000 i Finland. Som ensam företagare får hon hjälp i sitt arbete via olika stödgrupper som finns bland annat på Facebook. Inom stödgrupperna delar branschens folk tips och frågor sinsemellan. För att få företagets vardag att gå runt jobbar Aiki också deltid inom restaurangbranschen.

Kontroll av läget vid kaffebordet

Då vi sett Aikis verkstad sätter vi oss vid kaffebordet, så att Tommi kan anteckna uppgifter som behövs i utlåtandet om fortsatt startpeng. Tommi frågar om företagets inkomster, utgifter, redan gjorda investeringar och möjliga kommande investeringar.
- Genom denna kartläggning får vi se hur det går för företaget. Enligt pappren täckte inkomsterna alla utgifter för första gången förra månaden. Trenden är positiv, och förstås tar det en tid innan företaget har fått en kundkrets, vet Tommi.

Aiki är glad över att ha fått överräcka de första färdiga arbetena åt sina kunder, och att alla saker hittat sina platser i hennes verkstad. Hon känner sig belåten över att hon vågade ta steget och förverkliga sin dröm om att bli egenföretagare.


Aiki brukar fotografera möblernas olika
arbetsskeden och de färdiga möblerna.

Då Tommi antecknat de nödvändiga uppgifterna åker vi tillbaka till kontoret, där Tommi skriver ett utlåtande om fortsatt startpeng. Han skickar utlåtandet vidare till TE-byrån, som fattar ett beslut i frågan inom två veckor. TE-byrån bestämmer också den fortsatta startpengens storlek. Vanligtvis får företagaren fortsatt startpeng i 3–4 månader.

VASEKs informatör Kia följde med Tommi på företagsbesöket.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera