Förhandlingarna om tomterna på GigaVaasa-området fortgår

12.11.2021

ViistoilmakuvaJohnson Matthey säljer sin batterimaterialaffärsverksamhet, Vasa kommer att fortsätta förhandlingarna med den nya ägaren. Också om de övriga tomterna på GigaVaasa-området förhandlas det med flera aktörer.

Den brittiska värdekedjeaktören Johnson Matthey, det bolag som gjorde den första reserveringen på GigaVaasa-området, har 11.11.2021 informerat om att bolaget avstår från sin batterimaterialaffärsverksamhet och sätter hela affärsverksamheten till försäljning av strategiska skäl inom koncernen.

Johnson Matthey och Vasa stad offentliggjorde i april 2021 ett intentionsavtal om en investering i en batterimaterialfabrik. Reservationen gäller en cirka 50 hektar stor tomt i Vasa. Syftet var att fabriken skulle vara i drift år 2024.

Vasas stadsdirektör och ledaren av GigaVaasa-teamet Tomas Häyry poängterar att det inte är fråga om att inhibera batterimaterialprojektet, utan om en mera vidsträckt strategisk förändring i bolaget.

– Johnson Matthey söker en köpare till sin affärsverksamhet, och vi fortsätter förhandlingarna med den nya aktören så snart det är möjligt. Naturligtvis hoppas vi att den part som köper batterimaterialaffärsverksamheten av Johnson Matthey fortsätter projektet med oss, säger Häyry.

GigaVaasa-teamet har just nu på gång flera diskussioner om andra tomter på GigaVaasa-området.

– Utgående från den stora efterfrågan inom batteriindustrin är vi övertygade om att projektet fortgår och att vi får bra aktörer till GigaVaasa-området. Vi ser mycket positivt på framtiden, fortsätter Häyry.

 

  • GigaVaasa-området har reserverats för aktörer inom batterivärdekedjan och det erbjuder tillgängliga och gröna alternativ inom energisystemet.

  • GigaVaasas industriområde förenar sig logistiskt med järnvägs-, landsvägs- och hamnnätverket, och möjliggör på detta sätt hållbara transportlösningar. Flygplatsen finns också alldeles i närheten.

  • I Vasaregionen finns över 160 energiteknikföretag, vilka möjliggör utmärkta samarbetsmöjligheter.

  • Energiteknikklustrets och de lokala högskolornas täta samarbete hjälper till med utbildandet av yrkeskunnig arbetskraft som kan svara på sektorns behov.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Hållbarhetsarbete är en fortgående process i turismbranschen

29.11.2021 | Nyheter
26 företagare från hela Österbotten hade samlats 18.11 för att delta i en informationskväll på temat Vad är hållbar och ansvarsfullt utvecklande av Turismen?
Läs mera

Rekryterings- och anställningsfrågor bör hanteras sakligt och öppet

22.11.2021 | Nyheter
DKCO Advokatbyrås sakkunniga Nathalie Myrskog, Aki Aapio och Sofia Saarikko gav deltagarna en järndos av information om rekryterings- och anställningsfrågor vid evenemanget som arrangerades av VASEK och Kust-Österbottens Företagare den 18 november.
Läs mera

Vätgasnätverket knöt nya kontakter i Vasa

16.11.2021 | Nyheter
Den 11 november 2021 samlades det nationella vätgasnätverket i Vasa. Programmet för dagen inkluderade bland annat ett vätgasseminarium i Hankens auditorium som arrangerades gemensamt av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och projektet H2 Ecosystem Roadmap. Presentationerna under seminariet gav upphov till livliga diskussioner och en hel del nya kontakter knöts.
Läs mera

Förhandlingarna om tomterna på GigaVaasa-området fortgår

12.11.2021 | Nyheter
Johnson Matthey myy akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa tulee jatkamaan neuvotteluja uuden omistajan kanssa. GigaVaasa-alueen muistakin tonteista käydään keskusteluja useiden toimijoiden kanssa.
Läs mera

Prao visar arbetslivets olika möjligheter – Prao elevens tankar

12.11.2021 | Nyheter
Hej, jag är en prao elev på Vasaregionens Utveckling VASEK den här veckan.
Läs mera

Vardagslycka – medarbetarnas lycka är också viktigt för företag

11.11.2021 | Nyheter
Hur kan arbete och lycka hjälpa oss att nå framgång? Detta diskuterades på torsdag 4.11 i ett ledarskapsseminarium som anordnades i samarbete med Vasa universitetets Executive Education, Vasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK. Evenemanget lockade representanter från företagsvärlden i Vasa, både på plats i Wasa Innovation Center och på distans.
Läs mera

Lantbruksmaskiner och -byggnader är Johans nisch

09.11.2021 | Nyheter
Det är sen höst och dimman ligger tät över Vörå när vi hälsar på i Johan Asplunds verkstad på Bergbyvägen. Sedan 2007 tillbaka driver han företaget Johans Service med fokus på service och reparationer av i huvudsak lantbruksmaskiner. Största delen av arbetstiden tillbringar han ute på fält, ofta hemma hos kunden, men för två år sedan investerade han i ett...
Läs mera

Nya företag startas aktivt – Nyföretagarcentralerna i Finland rf. uppmuntrar också till ägarskiften

08.11.2021 | Nyheter
Under perioden januari–september grundades det sammanlagt 150 nya företag med hjälp av Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, vilket var 6 % mer än under motsvarande period i 2020. Att starta företag från noll är fortfarande det vanligaste sättet att bli företagare, men Nyföretagarcentralerna i Finland rf. uppmuntrar också att överväga som ett alternativ att ta över ett fungerande företag.
Läs mera