Företagsrådgivaren hjälper företagaren öppna vägar genom stöddjungeln

31.01.2013

De olika företagsstöden, som ELY-centralen, LEADER-verksamhetsgrupper (Aktion Österbotten, Yhyres) och TEKES erbjuder, är avsedda för att stöda företagens utveckling. Redan vid planering av nya investeringar eller andra utvecklingsåtgärder lönar det sig att kontakta någon av VASEKs företagsrådgivare, eftersom de känner oftast till vilka projekt som kan få stöd. Utanför stödmöjligheter lämnas ofta till exempel trafik, B2C-handel, restaurangbranschen, personliga tjänster och byggnadsverksamhet.

Företagsrådgivarna kan också informera om vilka faktorer som bör beaktas och vilka dokument som ska bifogas till ansökan. Företagsrådgivarna hjälper också gärna med själva stödansökningen.

Några exempel på situationer när företagaren kan ansöka om stöd, och hurdan stödform som gäller:

  • För investeringar i maskiner och anläggningar kan företagaren få investeringsstöd från ELY-centralen. Stödet är cirka 20 procent av investeringens värde.
  • Anställning av den första utomstående arbetstagaren. Bidraget kan vara upp till 50 procent av lönesumman och semesterpenningen, vilket motsvarar cirka 35 procent av de totala lönekostnaderna.
  • Då företaget anlitar en utomstående konsult för att utveckla sin verksamhet, till exempel genom att bygga ett kvalitetssystem till företaget, går det att ansöka om stöd från ELY-centralen för hela 50 procent av totalsumman.
  • För utarbetning av en marknadsundersökning kan företagaren få upp till 90 procent i stöd.
  • ELY-centralen har också produktifierade tjänster och via dem kan man skaffa subventionerad sakkunnighjälp.
  • TEKES finansierar i första hand projekt med hög innovationsnivå, till exempel stöd för en preliminär utredning är cirka 70 %.

Beroende på företag och situation ansöks bidraget antingen från landsbygds- eller företagsavdelningen på ELY-centralen, eller från LEADER-verksamhetsgruppen.

  • Landsbygdsavdelningen behandlar bidragsansökningar som görs av små företag, vars omsättning är under två miljoner euro och antalet anställda under tio.
  • Landsbygdsavdelningen behandlar också bidragsansökningar i anslutning till jordbrukares binäringar.
  • Övriga stöd behandlas på ELY-centralens företagsavdelning.
  • Inom VASEKs verksamhetsområde utgör emellertid företag i Vasa och Korsholm ett undantag. Deras ansökningar behandlas på företagsavdelningen, förutom bidrag för binäring till jordbrukare i Korsholm, vilka styrs till landsbygdsavdelningen.

Om företagaren är osäker på till vilken avdelning bidragsansökan ska inlämnas, lönar det sig att kontakta VASEKs företagsrådgivare.

Alla företagsstödansökningar bör inlämnas i förväg, innan investeringen eller anställningen genomförs. Det är bäst att lämna in ansökan till myndigheten genast då det är klart vad företaget behöver och vad detta kommer att kosta.

Bland annat följande bilagor måste vara med i ansökan:

  • kostnadsberäkning eller offert (landsbygdsavdelningen kräver tre konkurrerande offerter)
  • bokslutsuppgifter
  • lönsamhetskalkyl
  • affärsverksamhetsplan
  • bedömningsblankett om projektets effekter (indikatorblankett)

En noggrant ifylld ansökningsblankett, som finns på nätet (www.ely-keskus.fi ->blanketter), med alla nödvändiga bilagor försnabbar behandlingen av ärendet.

Efter att ansökan har lämnats in, kan företaget genomföra investeringen eller anlita sin expert på egen risk. Företaget måste alltid betala kostnaderna själv. Företagaren ska inte räkna med stöd från ELY-centralen i budgeten, eftersom beloppet på det eventuella bidraget kan variera beroende på ELY-centralens ekonomiska situation och på antalet ansökningar. Behandlingstiden är långsam, för närvarande cirka 2–4 månader.

Det bör beaktas att den nuvarande EU-programperiodens sista år har börjat. Nu är alltså den rätta tiden att starta utvecklingsåtgärder och ansöka om stöd till dem. År 2014 startar en ny programperiod. Dessa nya starter brukar vara sega och då tar även stödansökningars behandling en längre tid. I det här skedet är dessutom den nya programperiodens stödprocenter osäkra.

Då företagaren har fått ett positivt beslut om stöd, ska han eller hon bekanta sig noggrant med beslutsvillkoren. Företagaren måste också lämna in en separat utbetalningsansökan. I utbetalningsansökan ska det gå att specificera projektets kostnader från bokföringen. Grundandet av ett eget kostnadsställe för projektet i bokföringen är det bästa sättet.

Till utbetalningsansökan bifogas:

  • kopior av fakturor
  • kontoutdrag
  • ett utdrag ur huvudboken (för projektets del, bestyrkt av bokföraren)

 

VASEK har hjälpt sina kunder att investera nästan 4 miljoner euro i sina företagsverksamheter under år 2012. För dessa investeringar ansökte företagen om stöd från ELY-centralen för en miljon euro. VASEK hjälpte företagen att göra över 110 olika bidragsansökningar till Österbottens ELY-central och till LEADER-verksamhetsgrupper.

 
Mera information om möjligheter till företagsstöd

Sakkunniga i artikeln: företagsrådgivareAntti Alasaari och direktör för företagstjänster Kjell Nydahl.

 

Kontaktuppgifter



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera