Företag med ekonomiska svårigheter – bli inte ensam!

28.05.2019

Antti 300pxFöretagets fakturor hopar sig och du klarar inte av att betala dem innan förfallodag. Det är oftast det första tecknet på att företagets ekonomiska situation är bekymrande. Något måste göras. Nu, och inte först senare.

När man i det här skedet tar tag i saken och inte sätter huvudet i sanden, kan man ännu göra mycket till förmån för företaget. Tillsammans med en företagsrådgivare kan företagaren granska företagets kostnadsstruktur och leta efter besparingsmål. Med somliga borgenärer kan man komma överens om att förlänga betalningstider.

Man kan också undersöka om företaget har egendom, såsom fastigheter, maskiner eller material som inte är nödvändiga för verksamheten och som man kunde sälja för att få pengar i kassan. Är lagret för stort? Skulle det hjälpa att skaffa mindre lokaliteter? Det är givetvis också viktigt att fundera varifrån man kunde hitta nya kunder till företaget.

De här åtgärderna berör ju inte endast de företagen som har problem med att betala räkningarna, utan alla företagare har anledning att ta dem i beaktande med jämna mellanrum. Man får inte invagga sig i att det går helt ok.

Det lönar sig nödvändigtvis inte att förlita sig på konjunkturer – speciellt inte nu när det verkar som att de kan ändra väldigt oväntat. Om det går ganska svagt för tillfället och företagaren väntar på att det ska vända inom kort, så kan företaget snart befinna sig i verkliga svårigheter när de ekonomiska förhållandena försvagas.

Varningsklockorna borde ringa när indrivningskostnaderna börjar öka och utsökningen hotar. Ett alternativ är näringsidkarens skuldsanering. Då bör man emellertid hitta en klar orsak till varför det går dåligt för företaget, till exempel att en viktig huvudman avgått. Det måste också finnas något man kan göra för att få verksamheten att bli lönsam igen. Att det gått dåligt redan en tid räcker inte som motivering till att beviljas skuldsanering. När det gäller näringsidkarens skuldsanering, kan skulder avskrivas på tingsrättens beslut. Under medverkan av borgenärerna har företaget möjlighet att sköta sitt och få verksamheten att bli lönsam.

När det gäller andra företagsformer än näringsidkare, kan företagssanering komma i fråga. I vårt nätverk hittar vi de rätta experterna för att hjälpa företagaren. Man måste ta i beaktande att kostnaderna för företagssanering oftast är minst 10 000 euro, vilket betyder att åtminstone så mycket måste finnas i företagets kassa för att saneringen ska kunna påbörjas.

Ekonomiska svårigheter – må de sedan vara personliga eller företagets – är alltid besvärliga. Hos oss får man hjälp till att utreda företagets ekonomiska situation, men företagaren har anledning att söka hjälp när det kommer till det mentala välbefinnandet och den egna orken. När svårigheterna hopar sig för företagaren, har det ofta inverkan på hälsan och hela familjen, eller till och med hela släkten.

Från Takuusäätiös FöretagsFinlands rådgivningstjänst Ekonomihjälpen får du hjälp med företagets ekonomiska och betalningssvårigheter av experter inom ekonomi och sanering. Råd och kamratstöd erbjuder också Företagsmentorerna.

Ibland är det även bra att bara ge upp. När man sätter en lapp på luckan och gör en kontrollerad nedläggning av företagsverksamhet, kan företagaren spara pengar och fortare komma vidare i livet. Om detta är ett alternativ värt att beakta, finns det hjälp och stöd att tillgå. Ta kontakt och bli inte ensam med svårigheterna.

Kolumn publicerats på Vaasa Insider 28.5.2019 (på finska)

VASEKs företagsrådgiv-ningstjänster Boka tid hos företagsrådgivare



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera